Uddannelse:

Ud af skolen og i lære

Casper Wildt fra Nærum var skoletræt. Men udsigten til en læreplads og en fremtid med muligheder fik ham ud af sengen og i gang. Om lidt mere end fire år er han elektriker

Af
Thomas Schiermacher

Casper Wildt har vendt livet på hovedet og er gået med strømmen. Tirsdag starter han i lære som elektriker, og i de næste fire et halvt år skal der trækkes ledninger, sættes kontakter op og gøres alt det, elektrikere gør.
Men alting så anderledes ud for få år siden. Casper Wildt kunne ikke komme ud af sengen hjemme i Nærum og kom ikke i skole, og han var heller ikke så god til at blive til undervisningen var forbi. I stedet tog han hjem eller hang ud med kammerater og dyrkede det, som han selv kalder 'usunde interesser.' Han var træt af skolen.
Det fik Erik Eugen Olsen, der i mange år har arbejdet i Rudersdal Kommune med udsatte unge, og Casper sammen lavet om på. Han fik sin 9. klasse eksamen og færdiggjorde grundforløbet på Erhvervsskolen Nordsjælland i Hillerød med gode karakterer, og så var han klar til lærlingelivet.

Mangler elever

Erik Eugen Olsen har arrangeret en snak med Casper Wildt og hans nye mester Casper Norring-Agerskov om perspektiverne i at vælge en erhvervsuddannelse i stedet for det, der er den slagne vej for de fleste unge i Rudersdal, nemlig gymnasiet.
Borgmester Jens Ive (V) er glad for at have elev-Casper og mester-Casper Norring-Agerskov, der er medejer af Virum Installation, på besøg.
En ung mand, der får læreplads i en lokal virksomhed. Det er en god historie ikke kun for de to, men også i det store perspektiv. I hele landet skriger håndværkere og produktionsvirksomheder på arbejdskraft, og i Rudersdal Kommune, hvor langt størstedelen af de unge vælger at gå i gymnasiet, er det et problem.
”Vi oplever ude på skolerne, at alle automatisk vælger gymnasiet. Også selv om de måske skulle have valgt noget andet. Det er svært for os at trænge igennem med at få flere over på erhvervsuddannelserne: Det skal være lige fint at vælge erhvervsuddannelser og gymnasier,” siger Jens Ive og tilføjer:
”Her i kommunen er det faktisk akademikerne, der er arbejdsløse.”
De manglende elever på de erhvervsfaglige uddannelser, som tømrere, elektrikere eller smede giver sig udslag i mangel på arbejdskraft i håndværksvirksomhederne. Den kommende mester Casper Norring-Agerskov er glad for, at den nye elev er klar til at tørne ud. I Virum El havde de håbet, han ville søge. Casper Wildt var som folkeskoleelev i erhvervspraktik i firmaet, og dengang sagde den svend, der havde ansvaret for det:
”Hvis han søger, så skal I bare ansætte ham.”
Som sagt, så gjort.
Casper Wildt mødte op med eksamensbevis og meldte sig klar til at gå i gang, og selvom der egentlig ikke var noget ledigt, blev der alligevel plads til en elev mere.
”Casper kom selv tilbage og søgte. Det viser engagement, og har man det, står hele verden åben. Også som elektriker,” siger Casper Norring-Agerskov.
Er man uddannet elektriker er der altid arbejde. Og vil man det, kan man videreuddanne sig. Man kan få en autorisation som installatør og blive selvstændig, og man kan gå videre og blive ingeniør. Der er muligheder. De unge skal bare have øjnene op for dem. En fordom, der er let at mane i jorden er, at man som håndværker ikke er så vellønnet. Den slår installatøren Casper Norring-Agerskov ihjel.
”En uddannet elektriker tjener mellem 32.000 0g 35.000 kr. om måneden. Så det er en ret god hyre,” siger han. Og virksomhederne sukker efter elever og svende.”
”Vi opsøger selv erhvervsskolerne for at få lærlinge. Og vi afviser sjældent nogen, der selv henvender sig. Vi har brug for flere faglærte, hvis virksomheden skal vokse,” siger han.

null

Publiceret 11 January 2018 11:00

SENESTE TV