Middag på Fredensborg Slot i anledning af Dronning Margrethes fødselsdag, torsdag den 16. April 2015. Gæsterne ankommer. Greveparret Ingolf og Sussie af Rosenborg og Prinsesse Elisabeth. . Arkifoto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix)

Middag på Fredensborg Slot i anledning af Dronning Margrethes fødselsdag, torsdag den 16. April 2015. Gæsterne ankommer. Greveparret Ingolf og Sussie af Rosenborg og Prinsesse Elisabeth. . Arkifoto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix) Scanpix Denmark

Afsked med prinsesse Elisbeth

Hendes Højhed Prinsesse Elisabeth er stille sovet ind tirsdag den 19. juni 2018. Det skriver Kongehuset på deres hjemmeside

Hendes Højhed Prinsesse Elisabeth er stille sovet ind tirsdag den 19. juni 2018. Det skriver Kongehuset på deres hjemmeside.

Dermed er en æra forbi på Sorgenfri Slot

Prinsessen var Arveprins Knud og Arveprinsesse Caroline-Mathildes førstefødte og samtidig Kong Christian X og Dronning Alexandrines første barnebarn.

Hendes Højhed var storesøster til to brødre, Prins Ingolf (senere Greve af Rosenborg) og Prins Christian (senere Greve af Rosenborg), og familien boede på Sorgenfri Slot i Lyngby. Her voksede Prinsesse Elisabeth op og afsluttede i 1952 sin realeksamen i kommunen. I forlængelse heraf tog Prinsessen et år på kostskolen Brillantmont i Lausanne, Schweiz, for efterfølgende at fortsætte sit uddannelsesforløb med et år på den Suhrske Husholdningsskole. I årene fra 1954 til 1956 fulgte Prinsesse Elisabeth undervisningen på den private mode- og designskole Margrethe Skolen, og siden gennemgik Prinsessen kurser på Tempo Type Skolen i København.

Arveprins Knuds datter Prinsesse Elisabeth. 12. maj 1967. (Foto: scanpix/Ritzau Scanpix)

Arveprins Knuds datter Prinsesse Elisabeth. 12. maj 1967. (Foto: scanpix/Ritzau Scanpix) Scanpix Denmark

Som medlem af den kongelige familie viste Prinsesse Elisabeth gennem sit liv og virke en enestående loyalitet overfor sin slægt og Kongehuset. Hendes Højhed varetog som protektor officielle opgaver for Danmark sideløbende med sin civile erhvervskarriere, der i 45 år fandt sted i udenrigsministeriet. Her var Prinsesse Elisabeth ansat som kontorfuldmægtig, og undervejs var Prinsessen udstationeret flere gange. Første gang ved den danske ambassade i Washington fra 1973 til 1976 og igen fra 1981 til 1985 og senest ved den danske FN-Mission i Genève fra 1989 til 1993.

Prinsesse Elisabeth til Dronning Margrethe II nytårskur den 1. januar 2003.Hun var nummer 12 i tronfølgen. (Foto: Lars Møller/Ritzau Scanpix)

Prinsesse Elisabeth til Dronning Margrethe II nytårskur den 1. januar 2003.Hun var nummer 12 i tronfølgen. (Foto: Lars Møller/Ritzau Scanpix) Scanpix Danmark

Prinsessen indgik indtil sin død i den danske arvefølge og boede en stor del af sit liv i Holte på Gl. Dronninggårds Allé ved Furesøen sammen med instruktøren og filmfotografen Claus Hermansen indtil hans død i 1997. For tre år siden flyttede Prinsessen tilbage til sit barndomshjem på Sorgenfri Slot, hvor Hendes Højhed således tilbragte sine sidste år.

Prinsesse Elisabeth vil blive bisat fra Lyngby Kirke. Herefter vil Prinsessen blive stedt til hvile ved siden af Claus Hermansen.

Publiceret 20 June 2018 10:30