Medarbejderne på Rudersdals skoler må klæde sig, som de vil. Modelfoto: Mostphotos

Medarbejderne på Rudersdals skoler må klæde sig, som de vil. Modelfoto: Mostphotos

Ingen dresscode: Medarbejdere på skolerne i Rudersdal må klæde sig, som de vil

Et læserbrev har bragt liv i diskussionen om religiøse og politiske symboler i skolen

Af
Anne Dahl Kristensen

"Jeg vil derfor bede læserne og politikerne overveje følgende: ville du bryde dig om, at en kvinde i chador arbejdede med dine børn? Skal dit barn påvirkes af islam?"

Med disse ord afslutter Nye Borgerliges Ditlev Otte-Trojel sit læserbrev, hvori han påpeger, at en medarbejder på en af Rudersdals skoler er iført den islamiske beklædning chardor, og han rejser i forlængelse af denne konstatering debatten om, hvorvidt det er okay.

"Folkeskolen skal medvirke til den demokratiske dannelse af vores børn, der blandt andet skal lære, at alle i Danmark er lige uanset deres religion, køn og seksualitet. En forudsætning for dette er, at de offentligt ansatte, der arbejder med vores børn, fremstår religiøst og politisk neutrale. En kvinde iført chador er ikke neutral, men markerer med sin påklædning meget tydeligt sine politiske og ideologiske holdninger over for vores børn," lyder det i debatindlægget.

Spørgsmålet debatteres livligt på Rudersdal Avis´ Facebook-side. Og som et indspark i den politiske debat har vi bedt skolechefen i Rudersdal Kommune forklare, hvilke regler skolerne i Rudersdal egentlig har at handle efter.

Ikke omfattet af burkaloven

I efteråret vedtog Folketinget et tildækningsforbud, der i daglig tale kaldes burkaloven. Den træder i kraft 1. august, og den er reelt et forbud mod at bære tildækkende klæder som niqab eller burka. Men denne lov er ikke gældende i dette tilfælde, da der ifølge læserbrevet er tale om, at den pågældende medarbejder bærer en såkaldt chador, der er en hovedbeklædning bestående af et langt stykke stof, der er åben i ansigtet.

"Derudover er der politiforordningen, som primært tager højde for blufædighedskrænkelser. Den er dermed heller ikke relevant i dette tilfælde. Så grundlæggende er det primært ledelsesretten, der kan komme på tale i tilfælde af, at der er et mismatch mellem udførelsen af arbejdet og påklædning. Altså hvis påklædningen sætter en hindring for arbejdet, og det er der ikke tale om i dette tilfælde," fortæller skolechef i Rudersdal Kommune, Martin Tinning.

Samtidig oplyser skolechefen, at Rudersdal Kommune ikke har en særlig dresscode for medarbejderne på kommunens skoler, ligesom der heller ikke på nuværende tidspunkt er planer om at indføre en sådan. Han henviser i stedet til ledelsesrettens vurdering i de konkrete tilfælde.

Politisk spørgsmål

Aktuelt er der altså ikke nogen regler eller love, der er brudt, og den pågældende medarbejder passer ifølge skolechefen sit arbejde.

Tilbage står den politiske diskussion om, hvorvidt man lokalt ønsker den slags påklædning på de lokale skoler. Svaret er nej fra Nye Borgerliges Ditlev Otte-Trojel.

Holdningen er ikke den samme hos borgmester Jens Ive (V).

"Jeg kan ikke se, at der er meget at debattere i dette tilfælde. Vi skal overholde dansk lovgivning, og det gør vi. Og ud fra, hvad vi hører fra skolen, passer denne kvinde sit arbejde, og der er i øvrigt ikke nogle af børnene, der reagerer på hendes påklædning," siger borgmester Jens Ive (V).

Publiceret 07 July 2018 13:00

SENESTE TV