Det første brev dateret tilbage til 1989.

Det første brev dateret tilbage til 1989.

Flaskepost fortæller historie om en af de nedlagte røde porte

I forbindelse med reetableringen af Wesselsmindeporten har de frivillige gjort et helt særligt fund

Af
Anne Dahl Kristensen

"Vi har flere gange hørt historien fra skovens, at der i gamle dage har været en tradition med at lægge en flaskepost ned i jorden, når de røde porte ved Dyrehaven er blevet etableret. Men vi har ikke rigtig troet på det. Men det gør vi nu."

Det forklarer Niels Brüel, der er en del af den frivillige kreds i De Røde Portes Venner. De frivillige i foreningen har fået tilladelse til at reetablere de fem Røde Porte i Jægersborg Hegn, som man tilbage i 2015 besluttede at sløjfe og begyndte at save ned, inden de mange protester blev hørt fra lokalområdet. Sidste år blev den nye port ved Nærumvænge indviet, og nu er man i fuld gang med forberedelserne til den nye Wesselsminde Port, som skal indvies 11. august. Og det er i den forbindelse, at de frivillige har gjort det unikke fund.

Da tømrermester Henrik Ehrenreich søndag 15. juli begyndte udgravningen til de nye betonfundamenter præcis der, hvor de gamle stolper til porten har stået, stødte han på en gammel snapsflaske.

Historiefortælling på flaske

I flasken lå et brev dateret tilbage til 26. maj 1989. Ordlyden er:

"Denne Port blev Rejst AF Disse ÆDrulige Svende: Gert Igor Rasmussen, Vagn Høgh, Sten Broby Petersen, Tom Peer Anderson. SNAPSEN ER Skænket af K.W. SØRensen og J.P. Fischer."

Dermed fik de frivillige altså syn for sagn, og kan nu konstatere, at den gamle tradition altså er sand. Samtidig har man for første gang fået fastslået datoen for opførelsen af porten, der kun levede frem til udgangen af 2015, hvor den blev savet ned.

"Det er jo pudsigt, for det fortæller os jo, at porten er meget ny i forhold til Skovriderhuset, der ligger inde bag ved. Det kan dateres helt tilbage fra 1879, men porten er altså først rejst 110 år senere i 1989, " fortæller Niels Brüel.

Og det er ikke hele historien bag den røde port. Af flaskesposten fremgår det nemlig også, at stolpen blev beskadiget 10. november 2006:

"Stolpen påkørt i en ”Knaser” (?) sat igen 10. november 2006 af disse Raske Svende: Finn Bennicke, Martin Widén, Thorkild Dalg (?) Peter Heiberg."

Genrejsning i august

De Røde Portes Venner har fået tilladelse til at vedligeholde de fem porte, der står i Rudersdal Kommune, og der er lavet et stort projektarbejde i den forbindelse. Nu er man også snart klar til at kunne genrejse og indvie den nye port ved Wesselsminde.

Den nye port bliver placeret i de samme stolpehuller, som den tidligere port stod i. Fundamentet er støbt, og stolper og låger bliver monteret snarest, så de er klar til åbningen 11. august kl. 11. Tømrerarbejdet er udført af Henrik Ehrenreich og Thoralf Færch, og finansieringen af Wesselminde Port er ydet af Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

Alle er velkommen til de deltage i festlighederne, når den nye port indvies 11. august. Det vil være skuespiller Bodil Jørgensen, der åbner porten.

Publiceret 30 July 2018 11:00