Foto: Kurt Randløv

Foto: Kurt Randløv

Blodmåne over Birkerød

Den 27. juli 2018 var der total måneformørkelse over Danmark, hvor fænomenet blodmåne kunne opleves. Kurt Randløv fra Birkerød fulgte fænomenet med sit kamera og har sendt disse flotte billeder

Det var et sjældent fænomen man i sidste uge kunne se på aftenhimlen. En måneformørkelse finder altid sted ved fuldmåne. Ved fuldmåne er Jorden mellem Solen og Månen, så Solen kan skinne forbi Jorden på hele den del af månen, der vender mod Jorden. De tre, står dog ikke fuldstændig på linje, da Månens bane om Jorden hælder lidt i forhold til Jordens bane om Solen. Men ved en måneformørkelse, står de tre altså på linje og Jordens skygge rammer Månen.

Under en total måneformørkelse kan vores måne få et rødligt skær. Fænomenet kaldes også for blodmåne. Når månen dækkes af Jordens skygge bliver månen rødlig under den totale formørkelse. Årsagen er at lyset fra solen der skyder forbi jorden i rette linjer bliver afbøjet som i et prisme under lysstrålernes passage gennem Jordens atmosfære. I atmosfæren filtreres lyset, der hovedsageligt tillader passage af det røde lys. Derved bliver lyset rødligt.

Tak til Kurt Randløv fra Birkerød for de flotte billeder af månens forskellige faser.

Publiceret 01 August 2018 10:15