Nazistiske flyers omdelt i Birkerød

Men selvom indholdet kan virke anstødeligt, så er det ikke i strid med lovgivningen

Af
Signe Steffensen

Da 83-årige Inge Landris i fredags tømte sin postkasse på Dambakken i Birkerød blev hun stærkt fortørnet over indholdet.

Her lå nemlig en flyer med overskriften opråb til modstand mod den zionistiske elite. Afsenderen af flyeren er foreningen Nordfront, der på deres hjemmeside beskriver sig selv som en revolutionær, nationalsocialistisk kamporganisation.

Den lille lap papir fik vreden til at vælde op i Inge Landris, der som barn oplevede, at hendes jødiske naboer måtte flygte fra nazisterne.

Derfor stiller hun spørgsmålstegn ved, om det er overhovedet er lovligt at omdele den slags materiale. Ikkemindst i en tid, hvor man som forbruger kan sige nej tak til reklamer og gratis aviser.

Hos forbrugerombudsmanden er svaret klart, så længe foreningen ikke forsøger at sælge noget, men alene at hverve medlemmer, så er flyeren ikke i strid med markedsføringsloven. Og heller ikke juristerne hos Nordsjællands Politi mener, at der er noget at komme efter.

På baggrund af Rudersdal Avis henvendelse skriver de:

”Det er strafbart at true, forhåne eller nedværdige andre på grund af for eksempel deres nationale eller etniske oprindelse. Indholdet i de omdelte løbesedler giver dog ikke umiddelbart Nordsjællands Politi anledning til at foretage yderligere på nuværende tidspunkt.”

Foreningen har tidligere delt flyers ud i andre dele af landet.

I den forbindelse har post. doc i politisk teori ved Københavns Universitet Malte Frøslee Ibsen udtalt til Jyske Vestkysten, at Nordfornt står for

”Straight up nazisme og er en meget ekstrem politisk gruppe.”

Han mener dog at de får meget svært ved at hverve medlemmer.

”Nazistiske grupper har en ekstrem marginal plads og er som en politisk kraft ikke noget, man skal være bekymret for. Deres evne til at rekruttere medlemmer er begrænset,” sagde han tidligere på året til Jyske Vestkysten.

Publiceret 03 August 2018 11:53

SENESTE TV