Susanne Mittag har en lang karriere som lægesekretær bag sig, og nu er hun medstiller af et borgerforslag, der har til hensigt at få indført ét nationalt system til den elektroniske patientjournal. Privatfoto

Susanne Mittag har en lang karriere som lægesekretær bag sig, og nu er hun medstiller af et borgerforslag, der har til hensigt at få indført ét nationalt system til den elektroniske patientjournal. Privatfoto

Holte-borger går til kamp mod Sundhedsplatformen

Folketinget bør handle og medvirke til at få etableret ét nationalt system til en elektronisk patientjournal, mener Susanne Mittag der er medstiller af et borgerforslag

Af
Anne Dahl Kristensen

Det er ikke mange positive ord, der igennem de sidste år er brugt til at beskrive det it-system, som er indført i Region Hovedstaden. Tværtimod forbinder mange Sundhedsplatformen, som systemet kaldes, med negative oplevelser og erfaringer.

Det er også tilfældet hos Susanne Mittag fra Holte, der af samme årsag er medstiller af borgerforslaget, der har til formål at få lavet ét nationalt system til elektronisk patientjournal.

I dag er sagen nemlig den, at der anvendes fire forskellige it-systemer til patientjournaler i Danmark. I Region Hovedstaden og Region Sjælland har man Sundhedsplatformen, imens Region Syddanmark, Region Midtjylland og Region Nordjylland har hver deres individuelle system. Problemet er bare, at systemerne ikke kan tale sammen. Det vil sige, at lægen på ét sygehus ikke kan gå ind og se oplysninger om en patient fra en anden region. Og med centraliseringen af behandlingen for en lang række sygdomme på færre og mere specialiserede afdelinger, bliver den manglende kommunikation ofte et problem.

"Vi praler ofte af, at vi har verdens bedste sundhedsvæsen, men vi må konstatere, at den titel er truet. Kvaliteten er virkelig på vej ned. Jeg har selv oplevet det som patient, og den medarbejderflugt der har været fra Region Hovedstaden er også et udtryk for det. Danmark er trods alt ikke større end det er, og i min optik er det vanvittigt, at vi skal fire forskellige systemer," lyder det fra Holte-borgeren.

Katastrofe for patienter

Selv har Susanne Mittag en lang karriere som lægesekretær og afdelingsleder bag sig, og hendes bekymring for fremtiden bunder både i hensynet til patienterne og medarbejderne på sygehusene.

"Jeg bliver rent ud sagt vred, og jeg er meget bekymret for det system, som står tilbage nu. Jeg har arbejdet i det danske sundhedsvæsen hele mit liv, og jeg brænder for det. Derfor er det svært at se på, hvordan det smuldrer nu," fortæller Susanne Mittag om baggrunden for sit arbejde med borgerforslaget.

Forslaget om ét journalsystem er stillet af pyskolog Flemming Bang Rasmussen, og foruden Susanne Mittag er der to øvrige medstillere, der er gået ind i arbejdet på baggrund af deres erfaringer som patienter i det danske sundhedsvæsen.

Borgerforslaget er oprettet i midten af juli 2018, og det har i skrivende stund 10.553 underskrifter. Hvis det opnår 50.000 støtter, kan det blive fremsat i Folketinget, og det er selvfølgelig hele idéen med forslaget.

"Sundhedsplatformen har været en katastrofe for patienter og personale på de østdanske sygehuse. Der er opstået længere ventetider, øget personaleflugt, og lignende, som det har været beskrevet i de landsdækkende aviser. Ikke mindst har Rigsrevisionen fremsat en meget alvorlig kritik af forberedelse og udrulning af systemet," siger Susanne Mittag.

Brev til statsministeren

Men én ting er Sundhedsplatformen, en anden er nødvendigheden af netop ét fælles system. Og netop denne pointe har de fire stillere af borgerforslaget også fremhævet i et brev, som de har skrevet til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V):

"Umiddelbart kan initiativet med borgerforslaget virke som patienternes og brugernes protest mod den Sundhedsplatform, som er indført i Østdanmark. Men der er dog et langt videre perspektiv. Etableringen af ét nationalt system til elektronisk patientjournal (EPJ) vil nemlig være en væsentlig og helt afgørende forudsætning for sundhedsvæsenets videreudvikling i fremtiden. Fra specialisering og centralisering skal fokus i de næste mange år flyttes til det nære sundhedsvæsen, hvor der skal skabes bedre forbindelse mellem det store sygehus og det lokale lægehus, så patienterne ikke bliver tabt i systemet. Der vil derfor i fremtiden være langt mere brug for, at de forskellige aktører som sygehuse, kommuner og almen praksis kan dele og få adgang til oplysningerne på den mest effektive og for patienterne den mest sikre måde," skriver de.

For ifølge initiativtagerne er der klare fordele ved ét system.

"Et fælles EPJ-system vil uden for enhver tvivl være den optimale løsning for Danmark. Det vil både være enklere for regionerne, billigere i drift og lettere for perosnaler ved jobskifte mellem regionerne samt ikke mindst til gavn for patienterne," fremgår det af borgerforslaget.

Læs mere om forslaget her: https://www.borgerforslag.dk/se-og-stoet-forslag/?Id=FT-01508

Publiceret 06 September 2018 11:30