Valdemar ville være læge - nu drømmer han om at åbne egen restaurant

Valdemar Rømer var sikker på, at hans studentereksamen skulle føre ham mod lægestudiet, men et år i lære som kok ændrede hans planer. Nu er drømmen at åbne egen restaurant med molekylærgastronomi

Det skulle bare have været et sabbatår efter gymnasiet, og så skulle Valdemar Rømer på universitetet og læse medicin. Men i stedet for bare at få et arbejde og tjene nogle penge, ville han gerne beskæftige sig med noget, der optog ham.

"Jeg er meget interesseret i mad, så jeg tænkte, at hvis jeg kunne kombinere at tjene penge med at lære at lave mad, så ville det være et perfekt sabbatår," siger Valdemar Rømer, der kommer fra Vedbæk.

Han startede derfor i ny mesterlærer - en ordning, hvor du springer første skoleperiode over og går direkte i lære - på en restaurant i København. Her lærte han de grundlæggende teknikker og fik en bred indføring i faget. Men som tiden gik, gik det op for Valdemar, at han ikke bare havde fundet et arbejde, der skulle give ham et indholdsrigt sabbatår, men faktisk var gået ind på en vej, der kunne imødekomme hans drømme og ambitionsniveau.

For Valdemar tør godt drømme stort. Han kunne godt tænke sig en dag at deltage i Bocuse d’Or - det uofficielle verdensmesterskab for kokke. Og så har han en ambition om at åbne egen restaurant.

"Jeg vil gerne have min egen restaurant, hvor jeg kan give gæsterne en særlig oplevelse med mad af lokale råvare tilsat molekylærgastronomi, jeg synes, det er en sjovt at bringe kemi ind i køkkenet og bruge noget af det, som jeg kan fra min HTX-uddannelse."

Det gjorde han. Blandt andet, da han på anden skoleperiode fik til opgave at lave en snack med øl. Her satte Valdemar sin viden fra kemitimerne i spil, da han via en kemisk proces - kaldet sferifikation - omdannede reduceret porter og ølglace til små kaviarlignende kugler, som han serverede med maltølsyltede æbler, hakkede skalotte, æblemynte, røget creme fraiche 48 procent og løgkarseblomster.

"Jeg havde en drøm om at blive neurokirurg, fordi jeg er meget fascineret af hjernen, og gerne ville have et arbejde, hvor jeg både blev udfordret mentalt, men hvor det også kunne komme pres på så jeg kan mærke adrenalinen, men jeg må sige, at jeg får opfyldt de ønsker i min nuværende uddannelse," siger han.

Præcision og højt tempo

Godt nok er det ikke hjerner, den nu 21-årige kokkeelev skærer i, men suset oplever han aften efter aften, når der sidder en restaurant fuld af sultne gæster, der forventer en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige.

"Det bedste er at anrette en tallerken, så jeg kan se, at det bare ser lækkert ud, og hvis tjeneren kommer tilbage og siger, at det var det bedste gæsten nogensinde har smagt, så bliver det ikke bedre."

Så hvor Valdemar det første år af sin uddannelse stadig overvejede at skifte kokkekniven ud med en skalpel, er han nu ikke i tvivl om, at det er kokkevejen, der er den helt rigtige for ham.

"Mit liv er selvfølgelig lidt anderledes end det klassiske studieliv. Det er fast arbejde, hvor jeg er en del af et team, der er afhængig af, at jeg kommer til tiden og er engageret. Men vi har det også rigtig sjovt kollegerne imellem, og her er ligeså meget fest og hygge, når sidste ret er sendt over disken om aftenen," siger han.

Anerkendelse fra kammeraterne

Når der er fest med de gamle gymnasievenner er det også Valdemar, der står for menuen. Det giver både respekt og anerkendelse og faktisk har en af vennernes far allerede givet tilsagn om, at han gerne vil hjælpe til økonomisk, den dag Valdemar er klar til at åbne sin egen restaurant. Så selvom han også blev mødt med skepsis, da han valgte universitetsvejen fra, fornemmer han, at synet på erhvervsuddannelserne er ved at ændre sig.

"Jeg tror, at der er ved at ske et holdningsskifte i forhold til at gå på en erhvervsuddannelse. Jeg kan i hvert fald mærke, at jeg bliver mødt med meget respekt omkring mit valg, og jeg synes, det valg giver mig mulighed for at indfri mine faglige ambitioner," siger Valdemar, der selv kommer fra en akademisk baggrund med en mor, der er læge.

Erhvervsuddannelserne har mange muligheder, også for unge, der har taget en studentereksamen. På flere erhvervsskoler landet over tilbyder de skræddersyede EUD-student-forløb, hvor man, hvis man har taget studentereksamen, kan få merit og forkorte vejen til en uddannelse. Nogle uddannelser tilbydes også som onlineuddannelser. Læs mere om EUD-student på ligeud.nu

Om Valdemar Rømer

    Fra Vedbæk

    21 år

    Går på kokkeuddannelse på hotel og restaurantskolen i Valby

    Er HTX-student

    Valdemar Rømer tager desuden ud på folkeskoler og fortæller elever fra 7-10. klasse om hans vej og valg af uddannelse, da han også er rollemodel for Erhvervsskolernes ElevOrganisation.

Publiceret 20 September 2018 11:30

SENESTE TV