Medlemmerne af Økonomiudvalget i Rudersdal Kommune skal diskutere, om Rudersdal skal stoppe deres samarbejde med Danske Bank. Arkivfoto

Medlemmerne af Økonomiudvalget i Rudersdal Kommune skal diskutere, om Rudersdal skal stoppe deres samarbejde med Danske Bank. Arkivfoto

Rudersdal Kommune overvejer sit samarbejde med Danske Bank

Skal Rudersdal fortsat have Danske Bank som bank? Det spørgsmål skal diskuteres på det kommune møde i Økonomiudvalget

Af
Anne Dahl Kristensen

Sagen om hvidvask af enorme milliardbeløb i Danske Banks afdeling i Estland har fyldt medierne i den seneste uge. Og nu bliver sagen også et punkt på den kommunale dagsorden.

I et læserbrev rejser medlem af kommunalbestyrelsen, Axel bredsdorff, nemlig spørgsmålet om, hvorvidt Rudersdal Kommune fortsat skal benytte Danske Bank som bank. Og ifølge Lokallistens gruppeformand er svaret et klart nej.

"Vi kan med de seneste advokatundersøgelser ikke længere etisk forsvare at Danske Bank skal varetage vores bankforretninger, hvorfor vi har bedt borgmesteren om at foranledige, at vi revurderer vores engagement i Danske Bank," skriver Axel Bredsdorff i sit læserbev, der kan læses på Rudersdal Avis´ hjemmeside: rudersdalavis.dk

Klausul indført i aftalen

Af læserbrevet fremgår det også, at Rudersdal Kommunes formueforvaltning sendes i udbud hvert år, og at der i år var to banker, der havde budt på opgaven. Danske Bank vandt.

"Men allerede da vi vedtog at lade denne bank forvalte vores penge, drøftede vi i Økonomiudvalget, at vi måtte følge 'hvidvaskningsagen' meget nøje. Vi fik derfor også indsat en klausul om, at vi relativt hurtigt kunne frigøre os fra engagementet med Danske Bank, hvis det skulle vise sig, at de ikke var uskyldige i den estiske skandale," skriver Axel Bredsdorff.

Spørgsmålet om det fremtidige samarbejde skal nu diskuteres på det kommende møde i Økonomiudvalget, ligesom flere øvrige danske kommuner i øjeblikket overvejer deres samarbejde med den skandaleramte bank.

Hos borgmester Jens Ive (V) er svaret ikke helt så kontant som hos Lokallistens gruppeformand.

"Vi skal tage afstand fra det, der er foregået i Danske Banks afdeling i Estland, og jeg tager gerne den politiske diskussion om det fremtidige samarbejde. Men man skal bare være opmærksom på, at hvis man fravælger Danske Bank og tilvælger en anden bank på grund af politiske følelser, så skal man også være opmærksom på, hvad man i stedet siger ja til. Jeg tror, at vi alle kan huske, at der for et par år siden også kørte en større sag om skatteunddragelse i en anden bank," lyder det fra Jens Ive.

Brug for hurtig beslutning

Samtidig påpeger borgmesteren, at der er brug for en hurtig beslutning i forhold til hvem der fremover skal forvalte Rudersdal Kommunes økonomi.

"Teknisk set udløbet vores aftale med Danske Bank 1. oktober, og hvis vi ikke kan blive enige, så har kommunen ingen bankforbindelser, hvilket er vanvittigt problematisk. Vi kan ikke bare hoppe over til en anden bank, det tager måneder, og vi er alle enige om, at vores aftale skal være med en af de banker, der er garanteret af den danske stat," siger Jens Ive og fortsætter:

"Det er uforståeligt, at Danske Bank ikke har handlet tidligere i denne sag. Men principielt er det også en sag, hvor kriminelle har udnyttet en bank, og ikke en kriminel bank i sig selv. Jeg mener, vi bør tage afstand fra det, der er foregået. Men hvis vi skal til at finde et alternativ, skal vi også gøre os bevidste om, hvad vi i så fald siger ja til inden for manglende etik."

Publiceret 25 September 2018 11:30

SENESTE TV