Roen bliver nogle gange brudt på biblioteket i Birkerød. Modelfoto: Mostphotos

Roen bliver nogle gange brudt på biblioteket i Birkerød. Modelfoto: Mostphotos

Efter vold på biblioteket: De få ødelægger det for flertallet

Det er en mindre gruppe af unge, der skaber ballade på biblioteket i Birkerød, mener bibliotekschefen

Af
Anne Dahl Kristensen

Sidste lørdag tillod en 62-årig mand sig at bede en gruppe unge om at dæmpe sig, da de sidst på eftermiddagen opholdt sig på Birkerød Bibliotek. Beskeden blev ikke taget vel imod.

Tværtimod blev en af de unge, en dreng på 14-16 år, så sur, at han slog og sparkede den 62-årige mand, der som konsekvens brækkede knogler i hånden, da han forsøgte at tage fra i sit fald.

Hændelsen har vakt forargelse mange steder og i en kommentar på vores Facebook-side skriver en kvinde, at det ikke er første gang, at der er ballade på biblioteket. Ifølge hende bliver der hoppet på legetøjet og kastet med bøgerne.

Tidligere på året blev der af samme årsag indført en ordning med aldersbegrænset adgang på biblioteket i den selvbetjente åbningstid, fordi man oplevede store problemer med unge, der larmede og brugte biblioteket som et rum til forfest.

Men er den ellers fredelige stemning på biblioteket truet, eller hvad er egentlig situationen på de lokale biblioteker. Det har vi spurgt bibliotekschefen om.

Selvbetjent udfordring

Maria Nielsen Westbrook oplyser, at hun og bibliotekernes øvrige medarbejdere generelt ikke oplever de store problemer. Men hun medgiver, at der opstår larm og ballade i den selvbetjente åbningstid.

"Der er episoder, hvor unge larmer for meget. Men det sker typisk i den selvbetjente åbningstid, hvor vi jo ikke er her," fortæller bibliotekschef i Rudersdal Kommune, Maria Nielsen Westbrook og tilføjer, at man ikke tidligere har oplevet lige så voldsomme episoder som tilfældet var i forrige weekend.

"Vi er rigtig kede af, at der er nogle unge, der ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt. Men det er vores fornemmelse, at der er tale om en mindre gruppe af unge, og i den forbindelse har vi et samarbejde med SSP-teamet, som tager sig af opgaven," fortsætter Maria Nielsen Westbrook.

Voldsom hændelse

Overfaldet på den 62-årige mand fandt sted oven på en ellers fredelig sommer, hvor tingene er forløbet stille og roligt på biblioteket. Men i takt med, at det nu bliver koldere udenfor, vil de unge også helt naturligt søge indendøre igen.

Bibliotekschefen har været i kontakt med den mand, som blev slået, ligesom hun har været i kontakt med et par andre biblioteksgæster, som var til stede ved hændelsen. Og hun er glad for, at episoden er blevet anmeldt til politiet.

"Første skridt til at vi kan følge op på den slags sager er jo, at vi ved, de har fundet sted, og derfor er jeg glad for, at det er anmeldt til politiet," fortæller Maria Nielsen Westbrook og tilføjer:

"Det er et stort problem, hvis borgere fravælger det selvbetjente bibliotek, fordi de synes, der er utrygt at være. Og vi hører fra flere, at der også sker nogle ting i parkeringskælderen under administrationscenteret, som gør folk utrygge."

Gadeteamet er på sagen

Hos Ung i Rudersdal er man opmærksom på tingenes tilstand. Her har man for nylig oprettet gadeteamet, som blandt andet færdes ved biblioteket.

"Gadeteamet er et udgående og pædagogisk tiltag på gaden, som fungerer som supplement til de fysiske ungemiljøer. Det handler om, at vi kommer ud og skaber kontakt med de unge, som måske ikke har så meget andet at give sig til. Vi arbejder med at få dem involveret i forskellige fællesskaber, uanset om det er igennem foreningslivet, uddannelsestilbud eller personlige relationer, og det er også vores opgave i denne sammenhæng," fortæller Gitte Næsbøl Magnus, der er ungechef i Rudersdal Kommune.

Hun mener ikke, at der er tale om en bestemt gruppe af unge, der skaber problemer.

"Jeg ser det ikke som en fast defineret gruppe. Der er nogle unge, der har det lidt sværere end andre, og dem forsøger vi at hjælpe ind i nye fællesskaber," lyder det fra ungechefen, som ikke mener, at der er grund til bekymring.

"Det er bestemt ikke min opfattelse. Det er ganske almindelige unge, som larmer lidt mere end almindeligt," siger hun.

Gadeteamet fungerer som et "mobilt ungemiljø", der bevæger sig rundt i hele kommunen og tilbyder aktiviteter. Det kan være alt lige fra en fodboldkamp til større initiativer.

Publiceret 04 October 2018 11:30

SENESTE TV