Børn til Smagens Time: "Man føler sig lidt som en voksen"

Cirka 30 børn fik onsdag en kulinarisk oplevelse på Kurhotel Skodsborg

Af
Anne Dahl Kristensen

MAD "Vi har fået rødvin!"

Den umiddelbare begejstring er ikke til at tage fejl af, da cirka 30 børn onsdag løber ind i restauranten på Kurhotel Skodsborg. Her i 'The Restaurant by Kroun' er der dækket op, helt som der plejer. Vinglassene står pænt linet op på den hvide dug, der står i kontrast til den røde væske i glassene.

Rødvin er det dog ikke. Der er derimod tale om friskpresset rødbedejuice med diverse øvrige ingredienser, der løfter smagen. Og langt de fleste steder glider juicen ned med velbehag, som var det en voksen, der drak rødvin.

Børnene har fået anvist deres pladser og sidder nu forventningsfulde og lytter til køkkenchefens velkomst. Ved to af bordene sidder en gruppe piger fra Engelsborgskolen i Lyngby. De går i samme klasse, og de er alle otte-ni år. Det er efterhånden blevet en tradition, at de mødes til Smagens Time. Tidligere år har de været på Meyers i Lyngby, men denne gang indtages middagen altså i Skodsborg.

"Det er en rigtig fin restaurant. Det er sjovt. Så kan man øve sig i at gå på restaurant til når man bliver voksen. Nu ved vi, hvordan der er, og samtidig bringer det os tættere sammen," fortæller pigerne, der hedder Emma, Lucia, Alberte og Naomi.

Grisekinder og hjerter

Børnene er her alene. Uden forældre. Og arrangementet er en del af den landsdækkende begivenhed 'Smagens Time', hvor børn i alderen 5-15 år bliver inviteret indenfor på restauranter, der tilbyder dem en særlig madoplevelse med det formål at udvide børnenes kulinariske horisont.

Og det er netop også tanken med aftenen i de lokale omgivelser. Menuens hovedret består af 'Det bedste fra grisen' i form af brasserede svinekæber og svinehjerte.

"Det er ikke en menu, som de fleste børn er vant til at spise. Vi vil gerne udfordre børnene, og samtidig får de chokolademousse til dessert, så der er noget trygt at slutte af på," fortæller køkkenchef, Erik Kroun, som ikke afslørede for børnene på forhånd hvilken del af grisen, de fik servervet.

Da middagen er serveret, sørger flere af deltagerne for først at forevige synet med et billede på telefonen og efterfølgende at lægge det ud på Instagram. Og så kan der spises.

Ved langt de fleste glider hovedretten fint ned. Børnene spiser pænt og med stor velbehag. Enkelte sender noget af hovedretten retur. Og først efterfølgende kommer reaktionen.

"Nu har I jo spist maden, og det I fik, var svinekæber og svinehjerte. Så nu kan I fortælle jeres forældre, at I har spist grisekinder og hjerter," lød det efterfølgende fra Erik Kroun.

"Adr!," lyder den prompte reaktion fra en af drenge, som fortsætter:

"Hvis du havde sagt det først, ville jeg ikke have spist det."

"Men smagte det ikke godt," spørger tjeneren hurtigt.

"Jo," indrømmer drengen.

Kontant afregning i børnehøjde

Det er netop den slags reaktioner, som personalet i The Restaurant by Kroun søger i dette arrangement.

"Børn er jo meget umiddelbare. De holder ikke noget tilbage, og det er faktisk meget befriende. Hvis de kan lide det, er du ikke i tvivl. Og heller ikke omvendt. Der er kontant afregning," fortæller Erik Kroun.

At dømme ud fra tempoet, som maden spises i, falder det i god smag. Glemt alt om timelange middage. Her bliver der spist hurtigt. Men tag ikke fejl, for børnene tager sig faktisk også tid til at hyggesnakke ved bordene. Der bliver talt om Den Store Bagedyst, hvor mange timer de bruger på at spille Fortnite, og hvordan bestikket skal ligge.

"Kniv og gaffel skal samles og lægges på klokken 4. Eller er det klokken 8?," lyder det spørgende fra en af drengene ved bordet som helt i tråd med de gode bordmanerer har lagt bestikket korrekt efter endt måltid.

Hvornår kommer desserten?

Mellem hovedretten og desserten begynder antydningen af utålmodighed dog at snige sig ind. Tjenerne sørger for nye vinglas, som fyldes med æblejuice. Og tjenerne får travlt. Den gule drik bliver nemlig slugt noget hurtigere end rødbedejuicen, og personalet må i kælderen for at hente nye forsyninger.

"Det er sådan man holder på et ølglas, men du skal holde sådan her på et vinglas," konstaterer en af pigerne imens hun tager en tår af æblejuicen.

Ved et af bordene indbydes der til fælles skål, og lyden af den velkendte klirren fylder lokalet i takt med, at glassene støder sammen.

Endelig kommer den. Desserten. En tallerken med chokolademousse, mangosorbet og diverse tilbehør sættes foran hvert barn. Og så er der ro. Der bliver spist med stor nydelse.

"Det er den bedste dessert, jeg har smagt. Hvis jeg var anmelder, ville jeg give restauranten tre michelinstjerner på grund af desserten," konstaterer en af pigerne.

Smagens Time bliver her på The Restaurant by Kroun afrundet med en kop varm kakao og flødeskum, inden børnene igen bliver sluppet løs til deres forældre, som er kommet for at hente dem. Alle er mætte og glade. Og med sig hjem tager de en oplevelse, der rækker ud over børnelivet.

"Det har været rigtig fedt at deltage, for man føler sig lidt som voksen," lyder en af de afsluttende kommentarer fra en af pigerne.

Publiceret 17 October 2018 08:00