"Jeg jeg tror ikke, at vi hører så meget mere fra ministeren, når nu han også selv ved, hvor vi ligger på det, der tæller noget," siger borgmester Jens Ive.

Rudersdal afviser reprimande fra ministeren

Af
Lars Schmidt

LEDIGHED Rudersdal Kommune gør det slet ikke godt nok og bør i særlig grad forbedre sig.

Det mener beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), og det har han meddelt kommunen i en skarp, skriftlig reprimande, hvor han også har udbedt sig en skriftlig redegørelse fra kommunen. Og den har han fået.

Den ministerielle skideballe drejer sig om, at kommunen ikke lever op til ministeriets minimumsregler for samtaler med ledige borgere.

Troels Lund Poulsen lægger vægt på, at kun 68 procent af dagpengemodtagerne i juni fik det antal samtaler, de havde krav på. For de jobparate kontanthjælpsmodtagere fik under halvdelen, kun 47 procent, det antal samtaler, de havde krav på. I oktober var det sidste tal dog steget til 59 procent.

"Ingen borgere skal overlades til passiv offentlig forsørgelse, og det er kommunernes opgave at overholde reglerne og levere resultater herpå," understreger Troels Lund Poulsen i reprimanden til Rudersdal Kommune:

"Tidligere undersøgelser har vist, at der er evidens for, at et tidligt og intensivt kontaktforløb har god effekt på at bringe borgere i job. Der er således ikke bare tale om regler for reglernes skyld, men om at intensive kontaktforløb er et vigtigt redskab til at få ledige tilbage på arbejdsmarkedet," skriver han.

Rudersdal er én ud af seks kommuner, som stilles offentligt til skue af ministeren. I en pressemeddelelse udtaler Troels Lund Poulsen:

"Jeg er stærkt bekymret over, at kommunerne ikke har fokus på at få holdt de samtaler, som ledige har krav på. Det er uacceptabelt. Jeg er forundret over dette sløseri, da det i høj grad også er i kommunernes interesse at få folk væk fra offentlig forsørgelse."

Ikke sløseri

I Rudersdal Kommune afviser ministerens partifælle, borgmester Jens Ive, at der er tale om sløseri. Tværtimod har man fra kommunens side gode forklaringer på, hvorfor ministermålene ikke er nået, forklarer borgmesteren til Rudersdal Avis.

Der er to hovedforklaringer: Mange ledige i Rudersdal finder selv job helt uden kommunens hjælp, og problemer med et nyt fagsystem har skabt så store problemer, at det har været svært at følge med. Disse problemer skulle være løst nu.

Jens Ive mener ikke, at ministeriets måde at måle indsatsen på nødvendigvis er den helt rigtige. Derfor glæder han sig også over en benchmark-undersøgelse, som blev offentliggjort i sidste uge.

Her har beskæftigelsesministeriet sammenlignet den indsats, som de 98 kommuner i landet gør, for at få ledige væk fra offentlig forsørgelse.

Og her er Rudersdal Kommune placeret som nummer 27.

"Selvfølgelig skal vi overholde loven, når lovgiver siger det. Det skal vi. Det, der er vigtigt for os, er at få de ledige i arbejde. Det gavner de ledige og også kommunekassen. Derfor er det forkert at måle på proceskrav. I dag har ministeren selv offentliggjort en benchmarkundersøgelse, hvor Rudersdal ligger som nummer 27 ud af 98 kommuner, når det drejer sig om at få ledige i arbejde. Det understøtter vores tilgang: At det drejer sig om at få de ledige i arbejde. Så jeg tror ikke, at vi hører så meget mere fra ministeren, når nu han også selv ved, hvor vi ligger på det, der tæller noget," siger borgmesteren til Rudersdal Avis.

Finder selv arbejde

Jens Ive forklarer om kommunens udfordringer med at nå det antal samtaler, det forventes:

"Vi har to udfordringer: En generel en er, at vi har rigtig mange af dem, der skifter job og meddeler, at de selv klarer det inden for et par måneder. Så har vi ikke så travlt med at indkalde dem til samtale, for vores erfaring er, at de ganske rigtigt klarer det selv. De er veluddannede og har gode jobmuligheder, de har en god baggrund," fortæller han:

"Vi har skiftet fagsystem og har skullet køre data fra ét system til et andet. Det har givet praktiske problemer, at vi har haft svært ved at følge op på det. Systemet kører nu, og vi er inde i en voldsom forbedring, så det er nemt at følge op rettidigt. Vi har i en række år haft nogle udfordringer efter at dagpengereglerne blev lavet om. Et stigende antal er på sygedagpenge. Vi har for mange af dem, og det koster penge. Der er mange forskellige forløb. Der er stress, men også mange med uklare sygdomsbilleder, som gør det svært at arbejde med at få borgerne i arbejde og ud af dagpengene."

Publiceret 07 November 2018 11:30