Naturen gør noget godt ved folk. Og det skal nu komme flygtninge til gode. Foto: Anne Dahl Kristensen

Naturen gør noget godt ved folk. Og det skal nu komme flygtninge til gode. Foto: Anne Dahl Kristensen

Nye integrationsmetoder tages i brug: Flygtninges sundhed skal styrkes med naturfitness og yoga

Den fysiske og mentale sundhed hos 40 flygtninge skal styrkes igennem et nyt projekt, hvor deltagerne skal lære at være aktive i naturen

Af
Anne Dahl Kristensen

En gruppe af de flygtninge og familiesammenførte, som igennem de seneste år er kommet til Rudersdal, er trods gentagne forsøg på virksomhedsrettede forløb og tiltag endnu ikke kommet i job. Derhar har man nu lavet et anderledes projekt i kommunen.

40 flygtninge og familiesammenførte skal nemlig fra 1. februar 2019 trænes i at begå sig i naturen. Projketet har fået titlen 'NATURligvis - Ny i Danmark og ny i naturen'. Formålet er, at flygtningene igennem erfaringerne i naturen får styrket deres naturforståelse og opnår fortrolighed med at færdes i naturen. Alt i alt tiltag, som skal styrke den enkeltes mentale, fysiske og sociale sundhed.

Projektet skal gennemføres i samarbejde med det lokale foreningsliv samt frivillige kræfter. Forslaget har været behandlet i fagudvalgene, og det blev endeligt vedtaget på sidste uges kommunalbestyrelsesmøde.

Rudersdal Kommune har søgt om penge hos Friluftsrådet via puljen 'Bevæg dig i naturen', og herfra har kommunen modtaget 250.000 kroner til projektet. Men derudover skal Rudersdal Kommune også selv spytte cirka 250.000 kroner i puljen, og den konstatering udløste debat på sidste uges kommunalbestyrelsesmøde.

"Vi vil gerne hjælpe, men man bruger næsten 250.000 kroner på træningssko og regnsæt. Vi mener, at vi kunne bruge de penge anderledes, når vi ser på den økonomisk trængte situation, vi er i," lød det fra Claus Larsen fra Liberal Alliance, der er suppleant for Elisabeth Ildal, der i øjeblikket har orlov fra sit lokalpolitiske arbejde.

Flertallet godkendte

Liberal Alliance krævede af samme årsag punktet til afstemning. Men her måtte de se sig nedstemt, da samtlige af de øvrige partier stemte for at godkende projektet.

De politiske kolleger er nemlig begejstret for projektet.

"Det, som er spændende ved projektet, er, at vi i stedet for at fortsætte ad den blinde vej, så prøver vi noget nyt. Og vi høster erfaringer. Efter et års tid kan vi så evaluere og vurdere projektet," sagde Birgitte Schjerning Povlsen fra Det Konservative Folkeparti.

"Jeg har fuld forståelse for, at vi skal passe på pengene. Men som jeg ser det, er det her en situation, hvor vi under alle omstændigheder skal have en interaktion med disse borgere og gøre en indsats. Nu har vi mulighed for at få lidt ekstra penge, og dermed gøre indsatsen endnu bedre," sagde Kirstine Flarup Tofthøj, Radikale Venstre.

Fortrolige med naturen

Projektet skal køre i ni måneder fra 1. februar, og det inkluderer tre forløb af 12 ugers varighed fordelt på tre hold. Hver måned vil der være en familiedag med aktiviteter for hele familien.

Alle mødegangene vil finde sted i naturen, og de tilrettelægges og gennemføres af en projektmedarbejder. Aktiviteterne vil blandt andet bestå af naturfitness, mindfulness og yoga. Men der vil også blive lavet aktiviteter i samarbejde med lokale friluftsorganisationer eller idrætsforeninger som spejdere, orienteringsklub og kanoklub.

Igennem disse aktiviteter skal de pågældende 40 flygtninge få erfaringer med at færdes og være aktive i naturen. De skal lære at bruge naturen rekrativt, alene eller med deres nære familie, og vide hvordan de kan komme ud i naturen. Samtidig er det tanken, at flygtningene skal få viden om og kontakt til foreninger og tilbud, så de kan gøre brug af naturen på egen hånd.

Publiceret 28 November 2018 11:30

SENESTE TV