Der er afsat i alt otte mio. kr. på finansloven til projektet med at flytte Vedbækfundene tilbage til Vedbæk. Arkivfoto

Der er afsat i alt otte mio. kr. på finansloven til projektet med at flytte Vedbækfundene tilbage til Vedbæk. Arkivfoto

Vedtaget: Staten støtter flytning af Vedbækfundene med otte mio. kr.

Finansloven 2019 er vedtaget, og dermed er der nu afsat otte mio. kr. til projektet med at flytte Vedbækfundene tilbage til Vedbæk

Af
Anne Dahl Kristensen

Otte mio. kr. over de næste fire år. Det er nu en realitet, efter at regeringen for nylig vedtog finansloven. Der er tale om en årlig bevilling på to mio. kr. i perioden 2019-2022. Alt i alt otte mio. kr.

Det er den lokalt valgte konservative gruppeformand og miljø- og klimaordfører, Mette Abildgaard, der har fået Vedbækfundene på finansloven. Hun er i øjeblikket på barsel, men hun siger til Rudersdal Avis:

"Jeg er selvfølgelig rigtig glad for, at det lykkedes at få denne bevilling, så Vedbækfundene nu kan flyttes tilbage til Vedbæk. Eller der i hvert fald kan tages de første skridt, for jeg er godt klar over, at der er et godt stykke vej til mål endnu," lyder det fra Mette Abildgaard, som fortsætter:

"Men forhåbentlig kan midlerne fra finansloven bidrage til, at fonde ser, at staten anerkender dette initiativ og støtter det, så det forhåbentlig kan åbne flere døre."

Ifølge den konserative folketingspolitiker kan en flytning af Vedbækfundene nemlig betyde bedre mulighed for at vise de unikke skeletter frem og dermed formidle historien om Vedbækfundene til kommende generationer.

"De her fund spiller en central rolle i danmarkshistorien. Der er tale om skeletter tilbage fra jægerstenalderen, som er nogle af de tidligste fund af skeletter i Danmark. De indgik i DR’s store satsning, Historien om Danmark, så de spiller en betydningsfuld rolle i fortællingen om vores land," har hun tidligere udtalt til Rudersdal Avis.

En dråbe i havet

Projektet med Vedbækfundene går i al enkelthed ud på, at man ønsker at flytte skeletterne fra deres nuværende placering på Gl. Holtegaard og tilbage til Vedbæk, hvor de oprindeligt blev fundet. Konkret påtænker man at lave et nyt museum på grunden ved Henriksholm.

Rudersdal Kommune har på nuværende tidspunkt købt grunden, og tidligere på efteråret modtog Rudersdal Kommune tilsagn fra 15. Juni Fonden om, at de vil støtte projektet med 200.000 kr., der specifikt skal gå til udvikling af udearealerne.

Men der ligger fortsat et stort stykke arbejde i at søge fondsmidler og i øvrigt fremskaffe betydeligt flere økonomiske midler til projektet. I den forundersøgelse, som blev præsenteret som 'Vedbækfundene tilbage til Vedbæk' i november sidste år, anslår man nemlig, at hele museumsprojektet kommer til at koste i omegnen af 54 mio. kroner.

Lang vej til målet

Tidligere på året erkendte Mette Abildgaard da også, at der er et stykke vej, før museet er finansieret:

"Det er lykkedes at få afsat en bevilling på to mio. årligt fra 2019 og de kommende fire år. Pengene skal gå til etablering af anlæg og til drift. Rudersdal Kommune har købt grunden derude, og der skal etableres lokaler, hvor man kan lave et museum. Rudersdal Kommune vil også gerne støtte det, og det forstår jeg godt. Det lokker besøgende til og skaber interesse for kommunen. Man undersøger nu, om der er private fonde, som kan understøtte det," fortalte hun.

Men den statslige støtte er en vigtig håndsrækning, og derfor har den lokale folketingspolitiker kæmpet for sagen.

"Som lokalt folketingsmedlem er det min pligt at kæmpe for det område, som jeg er valgt for. Jeg er valgt i Rudersdalkredsen, og jeg mener, at det her er en vigtig lokal sag. I forhold til udligningsordning og infrastruktur er det måske nok et mindre lokalt projekt, men det er stadig et område, hvor jeg kan gøre en forskel," siger hun.

Formanden for kultur- og fritidsudvalget Kristine Thrane glæder sig også over pengene fra staten. Hun mener nemlig også, at det kan gøre det nemmere at få resten af pengene i hus.

Publiceret 11 December 2018 11:30

SENESTE TV