Rudersdal har oplevet et lille fald i antallet af indbrud. Det er især i andet halvår, hvor der er sket en forbedring i forhold til 2017. Foto: Mostphotos

Rudersdal har oplevet et lille fald i antallet af indbrud. Det er især i andet halvår, hvor der er sket en forbedring i forhold til 2017. Foto: Mostphotos Erwin Wodicka

Ive: Lille indbrudsknæk er okay, men vi vil gerne have det som Gentofte

At Rudersdal Kommune i højere grad blev skånet for indbrud i julemåneden er glædeligt, men niveauet skal længere ned, lyder det fra både borgmesteren og politiet

Af
Mikkel Brøgger Petersen

Lidt glæde er der at finde hos borgmester Jens Ive (V) over indbrudsstatistikken for sidste kvartal i 2018, for samlet set betyder det, at der er sket et lille fald i forhold til sidste år, ligesom at Rudersdal Kommune har været skånet i julemåneden sammenlignet med de to tidligere år.

"Det er dejligt, at der har været et pænt fald i andet halvår i forhold til i 2017, og især i julemåneden," siger Jens Ive, som samtidig understreger, at det er så langt, glæden rækker:

"Men tallene er fortsat i den høje ende, og jeg ønsker mig fortsat endnu lavere tal. Så jeg er ikke tilfreds, og det bliver jeg nok aldrig, for indbrudstallet skal gerne så langt ned som muligt, da det skaber utryghed," siger han.

Hos Nordsjællands Politi er man heller ikke videre tilfreds med de tal, som man kan præstere i Rudersdal Kommune.

"Indbrudsniveaet er fortsat for højt, og vi arbejder benhårdt på at nedbringe det," siger leder for indbrudssektionen i Nordsjællands Politi, Henrik Sejer, til Rudersdal Avis.

Mere af det samme

Det nærliggende spørgsmål er så, hvad man gør for at nedbringe antallet af indbrud?

"Vi er opmærksomme på tidligere indbrudstyve, som bliver løsladt. Vi har samtidig styrket vores efterretnings- og analyseenhed, og det betyder, at vi monitorerer på indbrud både geografisk og kendte indbrudstyve i området," siger Henrik Sejer, som fortæller, at en omorganisering betyder, at man nu har én central efterforskningsenhed, som dækker hele politikredsen.

"Lavpraktisk betyder det, at vi har radioer kørende, og når vi får anmeldelser om mistænkelige forhold, så er det afsted med det samme. Det er efterforskningsenheden, der rykker ud, og vi har siden september haft stor succes med at arbejde med de almindelige betjente, der tager sig af flere forskellige typer opgaver. Vi sætter en ære i at kende tyveknægtene, og når vi i efterforskningsenheden rykker ud, så ved vi, hvad vi skal kigge efter i forhold til de andre betjente, som har flere forskellige opgaver at tage sig af," siger han.

Den smule, som borgmester Jens Ive glæder sig over det lille knæk i indbrudskurven, er dog ikke at sammenligne med den forhåbning, han har om, at Rudersdal Kommune kan opleve samme markante fald i indbrud, som Gentofte Kommune.

Ikke så godt som Gentofte

I 2016 og 2017 lå Gentofte Kommunes indbrudsniveau et stykke over Rudersdal Kommune, men i 2018 er rollerne byttet om.

"Jeg havde da gerne set, at vi oplevede et lige så stort fald som Gentofte. Men vi har ikke kunnet opsnuse, at Gentofte Kommune har gjort noget specielt for at opleve et så stort fald. I december mødtes jeg med Nordsjællands Politi og resten af borgmestrene i politikredsen til en fælles drøftelse om indbrud. Her fortalte kommunerne, hvad man gjorde, og Gentofte har ikke gjort noget specielt i 2018, så det kunne være interessant at kende årsagen til faldet," siger Jens Ive.

Henrik Sejer siger, at han ingen forklaring har på, hvorfor tallene er gået så drastisk ned i Gentofte. Når det kommer til indbrud, har Nordsjællands Politi ingen kommunegrænser, men ser sin politikreds som ét stort område, fortæller han.

Adspurgt, om Hans Toft' medieoffensiv, hvor han varslede med, at Gentofte Kommune måtte løfte indbrudsopgaven, når politiet ikke magtede det, har haft betydning for Gentoftes fald, svarer Henrik Sejer:

"Overhovedet ikke."

Stærke foreninger

Nordsjællands Politi har tidligere i denne avis' spalter slået et slag for, at indbrud skal bekæmpes i samabejde mellem politi, kommune og borgere.

Jens Ive fortæller, at i forhold til at styrke dette samarbejde har man valgt at gøre det i grundejerregi.

"Lidt utraditionelt har Rudersdal Kommune store, stærke grundejerforeninger, så vi har valgt at styrke samarbejdet i det regi. Både politiet og forsikringsbranchen har været ude i grundejerforeningerne og fortælle, hvad man kan gøre. Det har blandt andet handlet om app-løsninger og nabohjælp. Og jeg kan også se, at der er kommet flere skilte med nabohjælp," siger han og fortæller, at hvis der er ønske om et kommunalt borgermøde om indbrud, holder Rudersdal Kommune gerne dét.

"Efterspørger man et stort fællesmøde, så gør vi gerne det," lyder det fra borgmesteren.

FAKTA

Anmeldelser af indbrud per kvartal

Rudersdal

2018: 165, 131, 170, 199. I alt 665

2017:176, 85, 118, 302. I alt 681

2016: 294, 84, 135, 306. I alt 819

Gentofte

2018: 185, 159, 131, 179. I alt 654

2017: 246, 142, 221, 366. I alt 975

2016: 266, 101, 185, 402. I alt 954

Lyngby-Taarbæk

2018: 120, 74, 114, 119. I alt 427

2017: 79, 74, 116, 135. I alt 404

2016: 109, 56, 134, 133. I alt 432

Kilde: Danmarks Statistik

Publiceret 19 February 2019 11:30

SENESTE TV