Vi, i Lokallisten og Det Konservative Folkeparti, går nu sammen om et forslag om at gøre Rudersdal til en pesticid-fri kommune. Foto: Anne Dahl Kristensen

Vi, i Lokallisten og Det Konservative Folkeparti, går nu sammen om et forslag om at gøre Rudersdal til en pesticid-fri kommune. Foto: Anne Dahl Kristensen

Debat: Grundvandet skal sikres, farvel til pesticider

Af
Axel Bredsdorff (L) og Christoffer Buster Reinhardt (K)

Vi, i Lokallisten og Det Konservative Folkeparti, går nu sammen om et forslag om at gøre Rudersdal til en pesticid-fri kommune.

Forslaget kommer efter, at Birkerød Vandforsyning er kommet med en opfordring til at indføre et forbud i konkrete områder, men også som reaktion på, at Thisted Kommune går den stikmodsatte vej og vil satse mere på pesticider.

"Jeg troede ikke mine egne ører, da jeg hørte om holdningen i Nordjylland. Det er jo en bindegal strategi, og den helt forkerte vej at gå. Derfor foreslår vi nu, at vi i Rudersdal går den stik modsatte vej og tager anderledes hensyn til miljøet," siger Axel Bredsdorff (L).

"Vi skal passe på naturen, både nu og i fremtiden. Vi kan ikke tillade os at tænke kortsigtet, og sige at det ikke har noget med os at gøre. Vi har også et ansvar for, at vi har rent drikkevand i fremtiden. Derfor skal vi nu stoppe med at bruge pesticider, som kan være med til at forurene det vand som vi skal drikke om 20-40 år," tilføjer Christoffer Buster Reinhardt.

Det er nødvendigt med en god portion forsigtighed, når det angår brugen af pesticider, for historisk set har man ikke været gode til at forudsige konsekvenserne ved brugen.

"Al videnskabelig erfaring siger, at hvert eneste år oplever vi, at ukrudtsmidler, der tidligere blev kategoriseret som værende ugiftige, pludselig viser sig at blive særdeles giftige nedbrydningsprodukter. Den reelle konsekvens af vores forbrug kender vi først om mange år," siger Axel Bredsdorff og opfordrer til, at man fx bekæmper ukrudtet med afbrænding i stedet, da det ikke skader miljøet.

I Rudersdal har vi allerede oplevet forurening i grundvandsboringer - det skete i januar da vandboringer i Søllerød viste forurening med stoffet DMS. Her valgte man politisk at stoppe for brugen af boringen, fremfor at ’fortynde’ boringen og dermed reducere forureningskoncentrationen.

"DMS er et nedbrydningsprodukt fra et i 1973-2007 godkendt svampebekæmpelsesmiddel og i træbeskyttelsesmiddel. Det er blot et eksempel på, at fortidens synder indhenter os, på en ubehagelig måde," siger Christoffer Buster Reinhardt

Det Konservative Folkeparti og Lokallisten foreslår, at der fra næste år ikke anvendes pesticider i kommunen, hvilket indbefatter både virksomheder, borgere og kommunens egen drift. Dette for at undgå forurening af grundvandet, hvilket brug af produkter som diflufenican og glyphosat, der er bedre kendt som Round-up, kan medføre.

"Det er et ambitiøst udspil, men det mener vi også at vi skal være omkring vores grundvand. Vi håber, at der kan samles politisk opbakning til at vi i Rudersdal går forrest når det kommer til at afskaffe brugen af pesticider,” slutter Christoffer Buster Reinhardt.

Publiceret 13 March 2019 10:30