Efter 29 år som apoteker i Holte, takker Ebbe Werenberg nu af og går på pension. Foto: Anne Dahl Kristensen

Efter 29 år som apoteker i Holte, takker Ebbe Werenberg nu af og går på pension. Foto: Anne Dahl Kristensen

29 år med medicin: Apotekeren i Holte takker af

Siden 1990 har Ebbe Werenberg stået i front for Holte Apotek, men nu er det tid til pension

Af
Anne Dahl Kristensen

"Velkommen til vores apotek." og "Du ser noget ung ud, jeg håber du kan klare det."

Det var blandt andet med disse bemærkninger, at Ebbe Werenberg for 29 år siden blev hilst velkommen i Holte, da han åbnede Holte Apotek. Dengang lå apoteket i det lokale på Øverødvej, hvor Holte Modelhobby i dag bor, og det var en velkomst, som Ebbe fortsat husker i dag. Den var nemlig personlig.

"Jeg havde tidligere arbejdet på apoteker i Vanløse og på Christianshavn, hvor kunderne var ret ligeglade med, hvem der betjente dem. Men her i Holte blev jeg personligt hilst velkommen af mange kunder," fortæller Ebbe og tilføjer:

"Vedkommende som sagde, at jeg så ung ud, tilføjede fem år senere, at jeg nu havde klaret opgaven okay."

Lægemidlerne har da også spillet en stor rolle i hans liv. Da Ebbe var 18 år, blev hans far apoteker i Svendborg, og selvom Ebbe blev boende i København, da den øvrige familie flyttede til Fyn, fik han alligevel smag for faget.

Som 20-årig begyndte han på studiet, og når ferien meldte sig, hjalp han til i sin fars apotek og fik derved gjort sig sine første praktiske erfaringer i branchen.

Efter sit studie tilbragte han fem år inden for medicinalindustrien, men det er i apotekerverdenen, han hører til. Og da apoteket i Holte blev ledigt, slog han til og fik jobbet foran 25 andre ansøgere. Han har nemlig aldrig været i tvivl om, at han ville være selvstændig apoteker.

"Jeg har ikke en eneste dag tænkt på, at jeg skulle noget andet. Det var det, jeg ville lige fra jeg startede på uddannelsen. Det er rart at være selvstændig, for det, du bestemmer i dag, kan ske i morgen. Det skal ikke først godkendes af en bestyrelse, der skal ikke først laves overordnede budgetter og så videre. Den grad af frihed, har jeg sat stor pris på," fortæller Ebbe Werenberg.

Frontløber

Det er særligt kontakten til kunderne, som han sætter pris på. Og den personlige relation til kunderne har været kendetegnende igennem alle årene på Holte Apotek.

På mange områder har Ebbe Werenberg samtidig været en frontløber, når det har handlet om at udvikle driften på det lokale apotek i Holte.

1. juni 1992 flyttede apoteket over til nyindrettede lokaler i Holte Midtpunkt, og her lykkedes det apotekeren at fordoble omsætningen i løbet af de næste to år, fortæller han. Det til trods for, at apoteket lå på 1. salen. En af årsagerne var, at det på det tidspunkt var temmelig usædvanligt at have selvbetjening i et apotek.

Men det var lykkedes at gennemføre, og det lokale apotek fik i den forbindelse en del omtale, ligesom det efterfølgende blev gjort til stand-ard på alle de øvrige nyombyggede apoteker i landet.

"Holte Apotek var også et af de første til at indføre direkte ekspedition, når kunderne kom med recepter. Det er også standard i dag alle steder," fortæller Ebbe Werenberg.

Det var ikke slut med nytænkning. For 10 år siden førte lange ventetider i butikken til, at Ebbe og personalet besluttede at lave en decideret betalingskasse, så kunderne selv kunne købe varer uden at skulle stå i kø for at betale. Det bidrog til at sænke ventetiden ved receptmedicin.

Farvel til handelslivet

Ebbe Werenberg har igennem flere år også været formand for Handelsforeningen i Holte Midtpunkt, og derfor skal der også findes en ny formand for foreningen i takt med Ebbe Werenbergs pensionering.

Ebbe er nu fyldt 69 år, og det er af samme årsag, at han har valgt at trække sig tilbage for at nyde sit otium. Fra 1. april 2019 er han derfor ikke længere at finde i butikken. Det er der til gengæld en anden, der er.

Afløseren er klar

Den nye apoteker i Holte hedder Tashin Anjam, og han overtager forretningen 1. april.

"Jeg håber, at han bliver lige så glad for at være i Holte, som jeg har været igennem alle årene," fortæller Ebbe Werenberg.

Apotekeren har været meget glad for sin tid i Holte, men han ser også i høj grad frem til at blive pensioneret og få mere tid til både at spille golf, at sejle og andre hobbyer. I det hele taget at nyde sit liv. Og han mener ikke, at han kommer til at savne sit arbejdsliv.

"Jeg mener generelt, at fortid er fortid, og jeg glæder mig i stedet til fremtiden. Men ikke så meget det, der først sker om et år eller ligende. Man skal være glad for det, der er lige her og nu. Og man skal glæde sig til det, der er i dag og i morgen. Det har jeg altid været god til, og det bliver jeg ved med," fortæller han.

Ebbe Werenberg sætter fortsat pris på de mange relationer, han har fået til kunderne igennem årene, og derfor vil han også sige pænt farvel til de mange borgere i byen, som han har lært at kende. Derfor holder han en uformel reception på Apotekertorvet i Holte Midtpunkt.

Afskedsreception

Ebbe Werenberg inviterer i forbindelse med sin pensionering til en afskedsreception.

    Det sker fredag 29. marts kl. 15-18.

    Stedet er Apotekertorvet i Holte Midtpunkt - lige foran apoteket.

    Alle er velkommen.

Publiceret 26 March 2019 10:00