”Mænd må meget gerne lade sig inspirere, men bogen er skrevet til kvinder, fordi jeg oplever, at alt for mange kvinder mistrives i den ramme, vi har i dag i mange sammenhænge,” siger Birgitte Baadegaard. Pressefoto

”Mænd må meget gerne lade sig inspirere, men bogen er skrevet til kvinder, fordi jeg oplever, at alt for mange kvinder mistrives i den ramme, vi har i dag i mange sammenhænge,” siger Birgitte Baadegaard. Pressefoto

Ny bog: "Flere feminine værdier er tiltrængt"

I sin nye bog ’ManiFEST for kvinder’ gør Birgitte Baadegaard op med de maskuline værdier, der stadig gennemsyrer vores samfund på bekostning af alt for mange kvinders trivsel. Mænd og kvinder skal være lige – ikke ens

Af
Peter Klar

Mænd må gerne læse med – det vil ikke skade dem, for budskabet er til alle – men primært er den nye bog fra cand.merc., forfatter og executive coach Birgitte Baadegaard, Birkerød, skrevet til kvinderne.

I ’ManiFEST for kvinder’ opfordrer hun til det næste skridt i kvindefrigørelsen.

En bølge, hver kvinde selv kan bidrage til at skubbe i gang.

Ikke i røde strømper og med banner i hånden – men som et tiltrængt opgør med de maskuline værdier, der ifølge Birgitte Baadegaard i alt for høj grad får lov at sætte dagsordenen overalt i samfundets strukturer, i den økonomiske tænkning, de religiøse dogmer og en manipuleret verdenshistorie.

Et erhvervsliv domineret af maskuline værdier, der afskrækker dygtige og ambitiøse kvinder fra at udfolde deres fulde potentiale, er ifølge Birgitte Baadegaard bare ét af eksemplerne herpå.

Et paradigmeskift

”Det handler helt grundlæggende om at skabe et paradigmeskift, og at vi kollektivt – både mænd og kvinder – bliver mere opmærksomme på bløde, feminine værdier som omsorg og fællesskab. Vi skal huske hinanden og naturen igen. Det er der brug for - globalt.”

”Mænd må meget gerne lade sig inspirere, men bogen er skrevet til kvinder, fordi jeg oplever, at alt for mange kvinder mistrives i den ramme, vi har i dag i mange sammenhænge. Vi kvinder kæmper som sindssyge for at passe ind, agere i og have succes i den ramme. Det har store omkostninger for rigtig mange. Enten forstener vi som mennesker, eller også går vi eller knækker før eller siden,” siger Birgitte Baadegaard.

Holder sig væk

For eksempel oplever hun i erhvervslivet, at ambitiøse, kompetente og veluddannede kvinder ganske enkelt vælger de øverste niveauer i organisationen fra, når de kommer højt op på karrierestigen, hvor de maskuline værdier er særligt dominerende.

”De har ambitionerne og ønsket om at gå videre, men ikke hvis det er disse værdier og denne kultur, de skal stå for. Den meget maskuline, konkurrerende tone og kultur, som findes alt for ofte, bliver usund. Når ledelserne er usunde, så er resten af organisationerne det også, for så bliver værdisættet skævt. Det siger kvinder langt hen ad vejen fra over for. Desværre hører jeg tit, at kvinderne bare skal komme ind i kampen. Nej, de dygtige kvinder holder sig væk, fordi de ikke vil have de præmisser,” siger Birgitte Baadegaard.

Mænd med bryster

Den nye kvindefrigørelse, hun taler for i ’ManiFEST for kvinder’, er feminin i sin essens, og den insisterer på, at kvinder skal være lige med mænd – ikke ens.

Det er en global bølge uden vrede og kamp, men fuld af håb og kærlighed båret af kvinder med vækket spiritualitet, hjerte og sjæl.

Og nutidens kvinder står ikke alene, påpeger hun:

”De unge millennials m/k vil heller ikke arbejde på disse vilkår eller finde sig i et samfund præget af maskuline værdier. Nutidens kvinder er bare frontløbere for en bevægelse, der vil blive større og større og tæller begge køn, for vi har alle noget feminint og maskulint i os. Når kvinder adopterer den nuværende ramme så meget, at de passer ind, giver det ikke ægte diversitet. De bliver blot, hvad jeg kalder mini-mænd eller mænd med bryster.”

Publiceret 24 April 2019 11:00

SENESTE TV