Bliv klogere på, hvorfor de lokale kandidater har valgt at gå ind i politik. Arkivfoto

Bliv klogere på, hvorfor de lokale kandidater har valgt at gå ind i politik. Arkivfoto

FV19: Fem spørgsmål til de lokale kandidater

Rudersdal Avis har stillet fem spørgsmål til de lokale kandidater fra kommunen, som stillet op til folketingsvalget

Rudersdal Avis har stillet fem spørgsmål til de lokale kandidater fra Rudersdal Kommune, som stiller op til folketingsvalget.

I denne uge kan du læse, hvad Jan Erik Messmann fra DF og Dorte Nørbo fra SF svarer.

Jan Erik Messmann, Dansk Folkeparti

Jan Erik Messmann stiller op til folketingsvalget for Dansk Folkeparti. Foto: PR-foto

Jan Erik Messmann stiller op til folketingsvalget for Dansk Folkeparti. Foto: PR-foto

Hvad driver din motivation for at stille op til folketingsvalget?

Har altid følt jeg kunne gøre en forskel og på den måde være til gavn for Danmark. Har gennem de sidste fire år haft mange gode opgaver og har selv fundet nogle jeg brænder for. Blandt andet sagen jeg gennem tre år har gravet frem og opklaret med den nu bortviste Luftfartslæge SJ der gennem over 12 år har haft dobbeltrolle og store habilitetsproblemer. Ville ønske politikere ikke kun tænkte på egne interesser.

Hvordan blev du politisk aktiv?

Flyttede til Birkerød i 2012 og gik ind i lokalpolitik (havde haft lysten også i København da jeg boede der, men synes alt var så uoverskueligt). Kom ikke ind ved kommunalvalget i 13, men kom derimod i Folketinget i 2015.

Hvem er dit politiske forbillede?

Tror altid jeg har været begejstret for Pia Kjærsgaards og Bertel Haarders måde at gøre tingene på.

Hvad har formet dit politiske ståsted?

Det vil jeg nok tro er den sunde og fornuftige tilgang, DF har til det hele. Og ikke mindst det, at DF ønsker styr på alle de ikke vestlige, der kommer til Danmark, enten som flygtninge, immigranter m.m. Senest med Paradigmeskiftet og ikke mindst de 146 stramninger vi gennem de sidste fire år har fået gennemført.

Hvad er din mærkesag?

Øget sundhed med flere varme hænder, dygtige danske læger og flere sygeplejersker. Bedre velfærd. Produktionskøkken på det ny superhospital i Hillerød. Bedre infrastruktur i Nordsjælland og færdiggørelse af de to motorveje til Frederikssund og Hillerød, som er blandt de mest trafikerede veje i landet. Mere støtte til politiet specielt i Allerød området der er stærkt plaget af tyverier. Færre flygtninge og hjemsendelse af alle de, der ikke ønsker et dejligt Danmark. Til sidst vil jeg nævne Sjælsmark, hvor jeg synes, at de alle skal rejse hjem til deres respektive lande, da de alle er udvist. Det er synd for børnene at bo i et sådant center i flere år. Og da der ikke er problemer med at rejse hjem, bør de ikke opholde sig længere i Danmark, i det mindste for børnenes bedste.

Dorte Nørbo, SF

Dorte Nørbo stiller op til folketingsvalget for SF. Foto: PR-foto

Dorte Nørbo stiller op til folketingsvalget for SF. Foto: PR-foto

Hvad driver din motivation for at stille op til folketingsvalget?

Jeg bryder mig ikke om den vej, Danmark har fulgt i flere år. Uligheden stiger, og velfærdssamfundet brydes langsomt ned af liberale kræfter, som ikke interesserer sig for ”den lille mand”. Grådigheden hos nogle er helt ude af proportioner, samtidig med at sociale ydelser skæres. Det skaber vrede, og vrede skaber ustabile forhold. Samtidig ser vi en hetz mod bestemte grupper af mennesker. Vi bliver fordømmende og lukker os om os selv. Det skaber også angst og vrede. Klimakrise og biodiversitetskrise betyder, at vi skal finde internationale løsninger. Det kræver mod, diplomati og vilje – og samarbejde. Jeg vil gerne være med til at finde de bedste løsninger på de problemer, vi står over for – og det skal ske ud fra et humant og værdigt ståsted.

Hvordan blev du politisk aktiv?

Jeg har altid stemt på SF, som blev stiftet samme år, jeg blev født. Vi har fulgtes ad. Jeg har også altid været glad for at diskutere politik. Da jeg fik mod på at være aktiv, begyndte jeg at deltage i lokale møder, og langsomt blev jeg mere og mere involveret. I dag er jeg formand for lokalafdelingen i Rudersdal og for SFs kulturudvalg.

Hvem er dit politiske forbillede?

Bestemte mennesker har brændt sig fast i min bevidsthed på grund af deres venlighed, holdninger til social retfærdighed og jordnære måde at tale på. Willy Brandt udstrålede stor venlighed. Ghandi, viste med sin ikke-vold-aktivisme en anden vej. Tanzanias præsident fra 1964 til 1985, Julius Nyerere, skabte den afrikanske socialisme og kæmpede mod apartheid. Mikhail Gorbatjov medvirkede med reformer og international afspændingspolitik til murens fald – en begivenhed som fik mig til at græde af glæde. På den hjemlige scene skabte Aksel Larsen en reformistisk bevægelse, og Julius Bomholt takker jeg for at have gjort kulturpolitik til et selvstændigt område – et område, som jeg prioriterer.

Hvad har formet dit politiske ståsted?

Jeg er vokset op i en middelklassefamilie, mine bedsteforældre var arbejdere, mine farforældre bønder. Jeg legede med dem fra baggården og fik senere venner i Nordsjælland. Så jeg ved, at der ikke er forskel på folk, kun på opvækstbetingelser. Derfor bør alle have de samme muligheder.

Hvad er din mærkesag?

Besparelserne på kulturen skal stoppe og kulturen støttes.

Publiceret 24 May 2019 10:00