Der er en plat på glasset og det går ikke, når der skal tages billeder, mener Thomas.
Der er en plat på glasset og det går ikke, når der skal tages billeder, mener Thomas.
Thomas Schiermacher
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Ost kan godt gå i arv

Efter 17 år med samme ejer har Holte Ostelager skiftet indehaver. Marie-Louise og Thomas overtager forretningen efter hendes forældre. Og alt er ved det gamle, men med lidt nyt oven på

Det er ikke de store forandringer man kan se, hvis man kigger på Holte Ostelagers forretning på Kongevejen 331b i Holte. Og bag disken er der faktisk også et kendt ansigt.

Men der er sket en forandring, for det kendte ansigt på Marie-Louise er blevet suppleret med husbonden Thomas Friland. Sammen overtog de den 1. januar den gamle osteforretning efter Marie-Louises far, der valgte at gå på efterløn efter at have haft butikken i 17 år.

”Jeg har før stået i butikken i otte år. Så skulle jeg prøve noget andet, og ville være lokomotivfører. Der mødte jeg Thomas, og da min far pludselig spurgte.' Skal du overtage butikken, så er det nu,' så slog jeg til og kom tilbage for nu 4 år siden, og nu er vi her,” siger Marie-Louise.

Men selv om nye yngre kræfter er kommet til, så skal man som osteelsker ikke regne med at der kommer revolution. Holte Ostelager holder fast i de gode dyder, som forretningen er kendt for.

”Vi er gode til franske oste. Faktisk vil jeg sige, at der er vores special, med de rigtig gode franske oste – især dem, der er lavet på råmælk. Vi importerer selv mange af de franske specialoste, som vi sælger i butikken,” fortæller Marie-Louise Thomsen

Men selv om de specielle udenlandske oste fylder godt op i kølemontrerne i den lille hyggelige butik, så er de lokale ostespisere stadig glade for den gode gammeldags skæreost.

”Vi sælger rigtig meget skæreost. Det er gode danske oste, som vi selv lagrer. Vi lagrer dem i mellem 10 uger og fire år,” fortæller Marie-Louise.

”De rigtig gamle fortjener en rom eller en snaps til, siger hun.

Ostene bliver lagret i kælderen under forretningen. Sådan er det foregået siden forretningen blev etableret i 1924, hvor den første ejer, fru Didriksen, begyndte at handle ost fra butikken.

”Kælderen er perfekt til at lagre ost i,” siger Thomas Friland

Du får det kun i Holte

Selv om ost ligner ost, så er de oste man finder i Holte Ostelager ikke de samme som man ser alle andre steder.

”Det er en ting man kan være sikker på. Vi har ikke de samme oste som i supermarkedet. Det vil vi ikke have,” siger hun.

I forretningen er der andet end ost. På hylderne er andre gode specialiteter, chutney, der passer til osten, foie gras, pølser, skinker og oliven. Alt det man har brug for, hvis man skal have lidt lækkert. Det er der mange der gør. Der er masser af gode trofaste stamkunder, der handler hos Marie-Louise og Thomas, men nye kommer hele tiden til.

”Der kommer flere og flere børnefamilier. De kommer ind med børnene og vil gerne smage, hvordan rigtig ost skal smage. Det synes jeg simpelthen er skønt,” siger hun.

Selv om traditionerne og de gode oste ikke ryger ud med badevandet, så er der også nye ting i støbeskeen.

De to nye indehavere vil gerne have flere lokale produkter på hylderne og får allerede honning fra Holte og særlig godt knækbrød leveret fra en bager i Blovstrød. Og så har de lyttet til kunderne og har indført et nyt tiltag med tapas-tallerkener ud af huset.

”Det forventer vi os meget af og vi tror det kan blive en populær take-away-løsning,” siger Marie-Louise.

Publiceret: 26. Februar 2018 10:00
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Rudersdal Avis