Pendlerklubbens talsmand Michael Randropp har i ni år kæmpet for Kystbanens pendlere. Nu er han på banen med kritik af nye planlagte forringelser.
Pendlerklubbens talsmand Michael Randropp har i ni år kæmpet for Kystbanens pendlere. Nu er han på banen med kritik af nye planlagte forringelser.
Arkivfoto
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Pendlere på Kystbanen: Vi er dybt, dybt skuffede

Kystbanependlernes talsmand er skuffet og bekymret over udsigten til forringelser på Kystbanen

Færre tog I fremtiden skal du spejde langt ned ad sporet efter kystbanetoget. Fremtidsplanen for togtrafikken i Danmark med det fængende navn ”Trafikplan for den statslige jernbane 2017-2032” lægger op til færre afgange og forringelser i servicen på Kystbanen.

Det er Michael Randropp, Pendlertalsmand for pendlerne på ruten, meget lidt tilfreds med.

”Vi har kigget trafikoplægget igennem, og det er meget uambitiøst også i forhold til Kystbanen. Her er jeg dybt, dybt skuffet over trafikplanen. For få år siden var jeg glad, fordi man ville have den kollektive trafik til at stige med 100 procent, hvoraf den største del skulle være via jernbanetrafikken. Nu har man så ændret holdning, og nu er det kun 20 procent man satser på, at passagertallet skal stige frem til 2032. Jeg er skuffet over, man forventer et fald, og skuffet over, at man nu vil man gå ned til 30 minutters drift på nogle stationer,” siger han.

Ændringerne i togenes frekvens er en direkte følge af, at DSB vil køre med færre tog på strækningen. I myldretiden vil man gå fra ni til otte tog, og om aften vil man gå ned til to fra tre. De forringelser har Kystbanens pendlertalsmand og folkene i Pendlerklubben reageret på. De har indsendt et treenhalv side langt høringssvar.

”Nu er trafikplanen jo sådan set sat i høring, og der har vi selvfølgelig sendt et høringssvar, som vi håber kan påvirke den endelige beslutning, der bliver taget til sommer,” siger Michael Randropp.

Kommunerne på banen

De nordsjællandske borgmestre er også på banen med et høringssvar. Det kan man se på Transportministeriets hjemmeside. Her har Jens Ive på vegne af Rudersdal Kommune også sendt sine synspunkter om forringelserne, sammen med en lang række andre borgmestre. Og den støtte er Michael Randropp og pendlerne glade for.

”Jeg må sige, at vi har haft et godt samarbejde med borgmestrene i de kommuner, hvor Kystbanen kører,” siger han.

I Rudersdal Kommune er der to stationer, hvor Kystbanens tog stopper. Det er Vedbæk og Skodsborg.

Læs også: Ive om nye planer for Kystbanen: "Det er en ommer"

Færre tog, færre passagerer

Trafikplanens forringelser i betjeningen af Kystbanen giver sig udslag i faldende passagertal. Planens egne tal viser et forventet fald af 'påstigere' på Vedbæk Station på 29 procent, svarende til hele 175.000 passagere. De rejsende skal så benytte andre transportmidler som eksempelvis bil.

”De tal, som ministeriet selv laver, viser et fald på skinnerne og en stigning af trafikken på motorvejen. Det viser, at kvalitet, pris og service ikke hænger sammen på skinnerne,” siger Michael Randropp.

Et andet område, hvor servicen nu er god, men som Trafikplanen lægger op til forringelser på, er for rejsende, der gerne vil til Ørestaden, et af Københavns vækstområder, eller videre ud på Amager til lufthavnen.

”Det er mærkeligt, at man vil koble togssystemet fra på Hellerup Station og alle andre stationer nord for Hellerup Station, så det ikke længere kører til et vækstcenter som Ørestaden og ej heller ud til lufthavnen,” siger Michael Randropp, der også her får støtte fra Rudersdals høringssvar, der også peger på den forringelse, som noget der ikke bør føres ud i livet.

”Endelig skal vi meget stærkt anbefale, at den direkte togforbindelse til lufthavnen fortsætter, uanset at forbindelsen over Øresund ophører,” skriver Jens Ive til ministeriet.

Både sejre og nederlag

Michael Randropp og pendlerne har før haft held til at påvirke processer og planer for Kystbanen i en positiv retning, men denne gang er Randropp bekymret over udsigterne.

”Jeg er bekymret, fordi Transportministeren (Ole Birk Olesen, Liberal Alliance red.) ikke har det fornødne fokus på togdrift - hverken Kystbanen eller i resten af landet. Nu håber vi, at han ændrer syn på sagen, derfor har vi brugt mange ressourcer på høringssvar, og vi kæmper til det sidste. Vi har tidligere fået indrømmelser, og det håber vi selvfølgelig, at vi får igen, og derfor går vi konstruktivt ind i arbejdet,” siger Michael Randropp.

Publiceret: 13. Marts 2018 11:00
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Rudersdal Avis