Insektsmagning på Nærum Skole:

'Larverne smager som chips'

Flere skoler i kommunen har haft fokus på energi og af samme grund kiggede en insektekspert forbi Nærum Skole for at fortælle om 'fremtidens mad'

Af
Af Julie Bülow

"Der er ikke nogen af dem, der føles bløde i munden. De er alle sammen sprødstegte," forsikrer Nina Askov. Eleverne fra 2.-4. klasser rynker lidt på næsen, og kigger mistroisk på bordet med de små larve- og ormeanretninger.
Nina Askov kalder sig 'the bug lady'. Hun har en blog, hvor hun forsøger at sprede budskabet om, hvorfor og hvordan man skal spise insekter. Og det er også dérfor hun i dag står og steger insekter for eleverne på Nærum Skole. "Det er jo lidt ligesom rejer. Nogle smager endda næsten sådan. Men det er også en underlig lille én, og dem er vi opdraget til, vi godt kan spise," siger Nina Askov, og holder en lille bakke med melorme op.
Det er godt for miljøet at spise insekter, forklarer hun børnene mens hun peger på sit slideshow, som tegner og forklarer, hvordan insekter spilder mindre co2 end en ko.

Myrer smager af citrus

Roen har lagt sig over forsamlingen, der for få øjeblikke siden fnes højlydt ved tanken om de knasende insekter og Ninas fårekyllingerne synger fra en plastikkasse i rummet.
"Der er ikke nogen der SKAL smage på larverne i dag. Men jeg vil opfordre jer til at gøre det. Fordi de fleste opdager faktisk, at de synes det smager godt," siger Nina Askov, og forklarer, at man også kan spise tissemyrer. De smager - alt efter farve og art - enten lidt af citrus eller appelsin. Man skal bare altid huske at fryse sine insekter ned i et døgn før de skal bruges. Så dør de parasitter, som insekter kan have.

For nogle krævede det lidt tilløb at samle mod til at smage på sagerne. Her er det en soyastegt græshopper, der skal fortæres.

For nogle krævede det lidt tilløb at samle mod til at smage på sagerne. Her er det en soyastegt græshopper, der skal fortæres.

Bænkebidere minder om rejer

Egentlig, så er insekter slet ikke så mærkelige at spise, Siger Nina Askov.
"Der er over to milliarder mennesker i verden, der naturligt spiser insekter i den daglige kost. Og de synes altså ikke, det er hverken ulækkert eller underligt. Vi selv er vokset op med, at rejer er en delikatesse, og dem spiser vi gladeligt. Der er ikke ret stor forskel på netop skaldyr og insekter, så det handler om, hvad vi er opdraget med,"
Bænkebidere er for eksempel meget lig rejer i smagen, siger hun. De skal bare have en tur på panden med lidt hvidløg.
Der findes 1900-2000 spiselige insekter i verden - som vi endnu kender til. Nina har smagt en god mundfuld af dem, og i dag har hun taget et lille udvalg med. I de små bambusskåle ligger voksmelorme stegt i paprika, de helt små buffaloorme både i hvid chokolade, stegt i anis og indbagt i pebernødder.
"Må jeg få én til melorm?" spørger en af drengene fra 3. klasse, da han har tygget af munden. Han og resten af eleverne lader sig ikke mærke af, at det de netop har puttet i munden, kunne få de fleste frikadelle-tilhængere til at væmmes.
"Jeg har en til lille snack med til jer," siger Nina Askov til børnene, mens hun hælder chilisauce, soya og brun farin på den sydende pande, og åbner pakken med nogle små lemmeløse tapper på 2-3 cm.
"Græshoppere skal have lidt længere tid på panden, end man tror. Og man skal huske at fjerne vinger og ben, for dem gider vi ikke spise," forklarer hun, og drysser sesam og lime over de stegte græshoppere.

Græshoppere i soya, chili og sukker fik en tur på panden, så de var friskstegte og lune, da børnene skulle prøve.

Græshoppere i soya, chili og sukker fik en tur på panden, så de var friskstegte og lune, da børnene skulle prøve.

Venter på forbrugerne

Og Julie og Clara fra 3.A er kigger nervøst på hinanden, og tager så en bid af hver sin anisristet orm med buffaloorme i. De kigger længe på hinanden, og så mumler Julie: "Det er lidt syrligt. De smager jo lidt ligesom kartoffelchips. Det er meget godt,". Clara tygger af munden, og giver sin veninde ret. De knaser, tilføjer hun.
Nina Askov har haft sin blog i mange år, og det hele startede egentlig bare med, at hun synes det var et godt alternativ for miljøet. Og med tiden begyndte telefonerne at ringe, og nu kører hun ofte ud og holder foredrag om de små spiselige kryb.
"Jeg har samlet en hel masse viden og inspiration til madlavning med insekter på min blog. Og så ligger informationen altså dér og venter på at forbrugerne bliver klar til at lære om 'fremtidens mad',".

Julie og Clara fra 3.A var i tvivl om, hvorvidt det nu kunne være rigtigt at det smagte godt. Men de var enige om, da de fik knast færdig, at flere af larverne smagte som chips.

Julie og Clara fra 3.A var i tvivl om, hvorvidt det nu kunne være rigtigt at det smagte godt. Men de var enige om, da de fik knast færdig, at flere af larverne smagte som chips.

Publiceret 30 November 2016 15:00

SENESTE TV