Så blev Den Røde Port indviet

Omkring 500 mennesker havde søndag fundet vej til port-indvielse på Nærumgårdsvej i Nærum

Nærum var på den anden ende søndag, hvor foreningen De Røde Portes Venner havde indbudt til fejring af, at man er lykkedes med at få genopført Den Røde Port, som markerer indgangen til Jægersborg Hegn.
Hele sagen startede, da Naturstyrelsen i begyndelsen af 2016 begyndte af rive de gamle porte ned, men efter en massiv folkelig protest, bl.a. i form af læserbreve og artikler her i Rudersdal Avis, blev foreningen De Røde Portes Venner stiftet.
“Vi besluttede hurtigt, at vi ikke bare ville være en protestforening. Alle kan brokke sig, men vi ville gerne forsøge at sætte handling bag ordene. Det har vi gjort, og det er det vi i dag ser kulminationen af” sagde foreningens formand, Søren Mariegaard i forbindelse med indvielsen, hvor han rettede en særlig tak til den lokale tømrermester Henrik Ehrenreich:
“Han er ydmygheden selv, men jeg synes alle skal vide, at uden Henrik Ehrenreichs store iderigdom og indsats med flere hundrede frivillige timer med at bygge porten, så havde vi ikke stået her i dag. Det er der ingen tvivl om”.
Den genopførte port er finansieret udelukkende af private midler i form af økonomisk støtte fra medlemmer og fonde.
“Vi er blevet mødt med en utrolig velvilje, og det har været så positivt at arbejde med noget som betyder så meget for mange” fortæller Søren Mariegaard.
At De Røde Porte betyder meget for mange, satte skuespiller Ghita Nørby ord på. Hun var indkaldt som en af foreningens 'skytsengle', og fortalte om sit forhold til porten.
“Da jeg hørte om at portene var væk, troede jeg først ikke på det. Det er jo sørgeligt, at fjerne noget så dejligt som De Røde Porte, det er med til at gøre os fattigere. Jeg var derfor ikke i tvivl om, at jeg ville bakke op om projektet med at få dem genopført, og jeg er glad for at være medlem af De Røde Portes Venner,” sagde hun.
Skuespilleren fortsatte sin tale med at fortælle en historie om sit personlige forhold til porten.
“Porten har en særlig betydning for mig; jeg havde for mange år siden en kærlighed, hvor vi havde et lille hemmeligt mødested bag porten, så jeg kender porten rigtig godt. Porten blev for mig en kærlighedsport, og den er en del af vores arv,” fortalte Ghita Nørby.
Efter den officielle indvielse blev porten overdraget som gave fra foreningen til Naturstyrelsen.
De Røde Portes venner fortæller, at man ikke er færdig med arbejdet endnu:
“Der er stadig en række porte og låger som vi skal have genopført. Vi er slet ikke i mål endnu, og vi vil fortsætte arbejdet med at få restaureret og genopført disse kulturhistoriske ikoner, så længe der er opbakning og frivillige der vil engagere sig i projektet” slutter Søren Mariegaard.
/tsj

Publiceret 13 June 2017 08:00

Rudersdal Avis nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Rudersdal Avis
SENESTE TV