Et politisk dyr fylder rundt

Claus Hjort Frederiksen har bevæget sig i politik siden altid. Det begyndte i 1973 og det er ikke slut endnu. Den siddende forsvarsminister skal lande et forsvarsforlig og der er stadig to år til et folketingsvalg

Af
Thomas Schiermacher

Claus Hjort Frederiksen åbner selv døren i det gamle fiskerhus i Humlebæk. De to store Airedale-terriere presser sig ud for at se, hvem der ringer på. Huset er omkranset af et hvidt stakit og velplejede roser og der er kaffe på kanden i det charmerende hus, der ligger med udsigt over Øresund.
Husets ene beboer er forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen, der siden 2005 har været opstillet som Venstres spidskandidat i Rudersdal og Allerød, og grunden til at vi besøger ham er at han fylder 70 år den 4. september.
Mens sommeren går på hæld og den første tirsdag i oktober, hvor Folketinget åbner igen rykker nærmere er der tid til at gøre status. 70 år er trods alt en slags milepæl.

Ingen pensionsplaner

Claus Hjort Frederiksen giver en kort rundtur i det hvidkalkede hus, der altid har været i familiens eje og som Claus og hustruen Christina købte som unge af bedstefaren, der levede af at fiske i sundet kun et stenkast hoveddøren.
Vi slutter rundturen og sætter os ned med sort kaffe og det føles naturligt at begynde samtalen med at spørge til 'det med alderen'.
Mange bliver pensioneret før de bliver 70. Er det sidste omgang i Folketinget og som minister?
“Det har jeg ikke taget stilling til. Jeg glædes hver dag over arbejdet og føler, at jeg gør en meningsfuld indsats,” siger Claus Hjort, der siden 2001 har været minister i de skiftende Venstre-ledede regeringer. Det første ministerium, hvor den jura-uddannede Claus Hjort Frederiksen satte sig til rette Beskæftigelsesministeriet. Den post bestred han i ikke mindre end otte år i den periode, hvor Danmarks statsminister og Venstres formand hed Anders Fogh Rasmussen.
”Jeg havde været partisekretær i Venstre siden 1984 og det var et naturligt skridt at blive minister på det tidspunkt,” fortæller han.
I tiden som beskæftigelsesminister stod han og Venstre i spidsen for store reformer på arbejdsmarkedet. Der blev lavet efterlønsreform og ændringer på dagpengeområdet og midt i det hele kom en verdensomspændende finanskrise.
”Jeg synes, at de reformer til dels var mit bidrag til at få os igennem krisen.”

Et politisk dyr

Claus Hjort Frederiksen har igennem hele sit arbejdsliv været det man kan kalde 'et politisk dyr'. Allerede som nyuddannet blev han indrulleret i det politiske arbejde som jurist for Venstre. Dengang hed formanden Povl Hartling og Venstre var populært sagt et bondeparti. Her arbejde han for partiet i en årrække inden han blev ansat i Landbrugsministeriet. Den post bød på masser af rejser til Bruxelles for at deltage i forhandlinger med samhandelsorganisationen, der dengang hed GATT og som senere skiftede navn til WTO.
Kombinationen af rejseri mellem Bruxelles og huset i Humlebæk og familie med børn holdt ikke og Claus Hjort Frederiksen skiftede ministeriet ud med en stilling i Dansk Industri, der dengang hed Industrifagenes Almindelige Arbejdsgiverforening. Her sad han i fire år før partiet igen kaldte på ham.
”Jeg blev ansat i Venstres partihovedkvarter i Søllerød, næsten lige over for kroen i en stilling som partisekretær,” fortæller han.
Jobbet må have passet ham godt og han må have passet det godt, for 'Hjorten' sad i 16 år i spidsen for kampagner og som bindeled mellem de lokale partiforeninger ude i kommunerne og landspolitikerne på borgen.
”Det er en stilling, hvor man skal samle tropperne. Det nytter det ikke noget, at man vil hyppe sine egne kartofler, men skal arbejde for partiet,” fortæller han. Derfor var han heller ikke opstillet til hverken kommunal eller folketingsvalg i den periode, men arbejde udelukkende bag linjerne i hovedkvarteret og var med til at føre Venstre til valgsejr i 2001 med Anders Fogh Rasmussen som formand. En sejr, der altså ledte til, at Claus Hjort Frederiksen blev beskæftigelses minister uden at sidde i Folketinget.
”Så skulle jeg jo finde en kreds og det endte med at jeg blev opstillet i Randers,” siger han.
Men der er langt til Randers fra Humlebæk, og da Lyngby-kredsen blev ledig i 2004 skiftede han kreds og med kommunesammenlægningerne i 2007 endte den opstillingskreds med at være Rudersdal og Allerød og det sluttede cirklen for Claus Hjort Frederiksen.
”Jeg er meget glad for at være opstillet i Rudersdal, hvor jeg jo i så mange år havde min daglige gang i Venstres hovedkvarter.

Pragmatiker og ideolog

Den næste store opgave for den siddende forsvarsminister er at forhandle et nyt forsvarsforlig på plads i løbet af efteråret. Sonderingerne er i gang og alle partier kan i princippet komme med i forliget, men der er nok nogen, der vælger at takke nej til at deltage. Og sådan er politik.
”Selv om medierne ofte er optaget af konflikterne og det ind i mellem skaber kløfter, så viser langt det meste af det daglige rugbrødsarbejde, at en af styrkerne i dansk politik er er, at man er villig til at gå på kompromis,” siger forsvarsministeren, der forventer og arbejder for, at forsvarsforliget bliver så bredt som muligt, men alligevel regner med, at SF og Enhedslisten står udenfor.
De brede forlig og viljen til kompromisser hænger sammen med, at vi har mange og lange traditioner for at skiftende regeringer har ledet landet med et mindretal bag sig. Og selv om det er besværligt, så er det ikke så skidt at det ikke er godt for noget.
”Det er tit svært. Men de kompromisser, der kommer ud af det er ofte de bedste løsninger,” mener Claus Hjort.
Alligevel er der inde i det politiske dyr ren liberal ideologi. Det handler ikke så meget om konkrete sager. Det handler ifølge fødselaren om frihed.
”Det der betyder noget for mig er personlig frihed og de frie valg. Der vi er kommet langt med, er at skaffe det enkelte menneske frit valg. Vi har fået frit skolevalg, frit plejehjemsvalg, man kan vælge behandling på privathospital, hvis det offentlige ikke lever op til behandlingsgarantierne. Der kom vi fra et velfærdssamfund, der i '50'erne, 60'erne og '70'erne, hvor man ikke havde et valg. Det er vi lykkedes med. Vi har givet en stor grad af frihed tilbage til borgerne,” siger han.
Claus Hjort Frederiksen fylder 70 år den 4. september.

Publiceret 04 September 2017 11:00

SENESTE TV