Mød Jenny på 107 år:

"Man skal bare være glad og tilfreds"

Jenny Nielsine Nielsen fra Birkerød bliver snart 108 år. Hun er en del af den stadigt voksende befolkningsgruppe, som bliver over 100 år. Det har den lokale fotograf og forfatter Jørn Jørs Pedersen valgt at sætte fokus på med en ny portrætbog

Af
Anne Dahl Kristensen

“Man skal tage alt med måde, og så bare være glad og tilfreds. Det nytter ikke noget at gå og brokke sig,” fortæller Jenny Nielsine Nielsen.
Hun får efterhånden spørgsmålet ofte. Nemlig, 'hvad har du gjort for at nå den alder?', og det umiddelbare svar fra den livserfarne kvinde er ovenstående. Vær glad og tilfreds.
Vi befinder os på Lions Park i Birkerød, hvor Jenny har boet de sidste 34 år i en seniorbolig. Hun klarer i høj grad sig selv. Hun laver sin egen mad de fleste dage og får kun lidt hjælp til rengøringen. Hun får minimum en halv times motion hver dag, når hun går tur på de lange gange på Lions Park, og ikke mindst opsøger hun det sociale fællesskab og dyrker sine kreative evner ved både at strikke og lave andet håndarbejde i aktivitetscenteret.
“Jeg er så glad for at bo her på Lions Park, og jeg har mødt rigtig mange mennesker igennem de sidste 34 år. Det kan jeg godt lide,” fortæller Jenny.

Det positive liv

Undertegnede er på besøg hos Jenny sammen med Jørn Jørs Pedersen fra Skodsborg. Han er forfatter til den nye portrætbog, som Jenny i høj grad lægger navn til. Den har nemlig titlen 'Jenny og de andre 100+ - Portrætter af et langt liv'.
Bogudgivelsen har betydet nye oplevelser for Jenny, der er blevet kontaktet af diverse medier, der vil høre mere om hendes historie, og hun har i den forbindelse også været en tur i Go" Morgen Danmark. Og sådan er Jenny. Hun vil gerne opleve noget nyt.
“Det første Jenny sagde til mig, da jeg spurgte om hun ville deltage i tv-interviewet var, at det ville hun gerne, for man kan jo lige så godt opleve noget, mens man kan,” fortæller Jørn Jørs Pedersen.
“Jeg plejer altid at sige, at jeg lige skal sove på det. Men det er jo dejligt at fortælle og genopleve sin historie,” tilføjer Jenny med en mild og smittende latter.
Det åbne sind og det gode humør er kendetegnende for Jenny, og det blev også bemærket i tv-interviewet.
“De spurgte mig, om jeg er altid er glad, og det måtte jeg jo sige ja til. Jeg har jo ikke noget at være ked af,” smiler Jenny.

Jenny Nielsine Nielsen har masser af gode minder, og de fylder godt i hendes stue.

Jenny Nielsine Nielsen har masser af gode minder, og de fylder godt i hendes stue.

Nedbryder fordomme

Ifølge Jørn er det positive sind et gennemgående træk for de personer, som optræder i hans bog.
“Disse mennesker er tættere på døden end de fleste, og alligevel har det været en utrolig livgivende proces. De har alle en positiv livsindstilling, og de har de sociale kompetencer til at skabe nye relationer - også i en sen alder,” lyder det fra forfatteren, som har et meget konkret formål med sin bog.
“Jeg har i min research været meget fokuseret på at få de forskellige historier frem. For der findes meget lidt materiale om denne gruppe borgere. Mange forbinder borgere over 100 år med en grå masse, der bor på plejehjem. Men sandheden er, at de er lige så differentierede som andre borgere i Danmark. Den historie vil jeg gerne fortælle,” fortsætter Jørn.
Netop den pointe deler han med sin medborger fra Skodsborg, nemlig forfatter, journalist og manuskriptforfatter Lise Nørgaard, som selv er blevet 100 år. Hun har skrevet forordene til bogen, og skriver:
“Det er på alle måder en nødvendig bog med livsbekræftende billeder af og historier om en glemt generation, og den kan forhåbentlig være med til at være med til at nedbryde nogle af de fordomme, som følger os, der har nået en høj alder.”

Hjemmeløbende husmor

100 års livserfaring har nemlig noget at byde på. Borgere i denne alder har en historie at fortælle, som de færreste kan hamle op med. Og når man kan fortælle den så levende og fængende, som Jenny kan, er det svært ikke at spidse ører.
Jenny blev født 28. december 1909 på Frederiksberg. Før de to verdenskrige brød ud. Før månelandingen. Og før nogen endnu var begyndt at tænke på fjernsyn, computer og internet.
Barndommen blev tilbragt sammen med de tre brødre og en søster hjemme sammen med moderen, der var hjemmegående. Hendes far kom fra Lolland og var sendt til København som soldat. Og da han mødte Jennys mor blev han brandmand for at kunne forsørge familien, der havde bosat sig i en lille lejlighed på Amager.
Men allerede i en alder af 37 år døde Jennys far af en nyresygdom, og moderen havde travlt med at passe de fem børn. Jenny forlod skolen i 3. mellem for at blive barnepige hos den lokale præst, og kun et halvt år efter skoleafslutningen begyndte Jenny i et nyt job hos skrothandleren 'Joseph Levin & Co', hvor hun havde til opgave at tage telefonen.
Samtidig tog hun handelsskolen om aftenen, hvor hun lærte sprog og at stenografere. Og igennem arbejdet hos Joseph Levin & Co mødte hun også sin kommende mand Georg Johannes Nielsen, som senere blev udnævnt som direktør for selv samme virksomhed.
Georg og Jenny blev gift i 1936, og dermed indstillede hun også sit arbejdsliv, som det var traditionen dengang. Det betød dog langtfra en stille tilværelse for Jenny.
“Jeg siger altid, at jeg har været hjemmeløbende husmor, for jeg havde også travlt. Vi boede i lejlighed, og det betød jo, at børnene skulle luftes flere gange om dagen. De blev klædt på, vi gik tur, og de blev klædt af igen. De sov til middag. Vi spiste middag, og så ud på tur igen. Samtidig med, at vi jo lavede alt selv dengang. Jeg syltede, jeg bagte og lavede mad,” fortæller Jenny.

Befrielsen i Vedbæk

Jenny husker tydeligt 9. april 1940, hvor himlen blev mørk af flyvemaskinerne, der fløj lavt ind over Danmark og smed løbesedlerne med teksten 'OPROP” påtrykt. Jenny og Georg fik børn i tiden under 2. verdenskrig. Det blev til tre døtre, og havde det ikke været for krigen, var det måske blevet til flere. Det var en hård tid som småbørnsfamilie, og i de sidste krigsår lykkedes det familien at leje sig ind i et sommerhus i Vedbæk i sommerperioden. Her kunne familien få et pusterum fra den krigshærgede hovedstad, hvor luftalarmen lød, og hvor frygten for bomberne herskede,
Derfor var det også på Strandvejen i Vedbæk, at Jenny i maj 1945 kunne se jøderne sejle over Øresund og vende tilbage fra Sverige. Hele familien stod langs Strandvejen med flag i hænderne og råbte hurra. Blandt de tilbagevendende jøder var nemlig også Jennys mands chef og direktør for den jødiske virksomhed Joseph Levin & Co, hvor Jenny jo også havde arbejdet.
Og Vedbæk betyder fortsat meget for Jenny.
“Når det er godt vejr, tager jeg bussen op til det lokale torv og køber ind, og om sommeren kan jeg finde på at tage Flextrafik til Helsingør eller Rosenhuset i Vedbæk for at drikke kaffe,” fortæller hun i bogen 'Jenny og de andre 100+'.
Jennys mand Georg døde i 1978, og fem år senere valgte Jenny at flytte fra Hovedstaden og til Birkerød.
“Jeg boede fem år alene i lejligheden i Kristianiagade på Østerbro. Men jeg gik rundt i alle de værelser og tænkte, hvad skal du dog bruge al den plads til. Og så kendte jeg en dame, der boede her på Lions Park, hvorefter jeg sagde til mine børn, at jeg gerne ville flytte herud,” fortæller Jenny.

På vej mod de 110 år

Der er sket rigtig meget igennem Jennys 107 år lange liv. Og hun er især benovet over den teknologiske udvikling.
“Det er jo udover ens forstand, alt det der kan lade sig at gøre,” fortæller hun.
Og der er én ting, der ærgrer hende.
“Jeg er lidt vred over, at jeg ikke har fået at vide, hvor længe jeg skal leve. For havde jeg vidst det, havde jeg nok anskaffet mig en computer.”
Selv forklarer Jenny, at hun har taget både den teknologiske, historiske og den personlige udvikling “glidende”. Med andre ord, så tager hun tingene, som de kommer. Og trods den nu tre-cifrede aldersbetegnelse er hun fortsat aktiv.
“Jeg går i terapi (aktivitetscenteret/red.) fire dage om ugen, og inden man får ordnet lidt i huset, kommer i bad, får lavet morgenmad, ryddet lidt op og så videre, så er den halve formiddag gået,” fortæller hun i bogen.
28. december kan hun fejre sin 108 års fødselsdag, og det glæder hun sig til.
“Inden i mig selv siger jeg, at jeg godt kunne tænke mig at blive 110, men kun hvis jeg har det lige så godt, som jeg har det nu,” fortæller Jenny og tilføjer:
“Man kan selvfølgelig ikke blive 100 år uden at blive lidt slidt, der kommer noget med årene, men jeg har det faktisk rigtig godt.”

Jenny og de andre 100+

 • Er udkommet
 • Forlag: Gyldendal
 • Sider: 178
 • Indeholder 17 portrætter af borgere over 100 år
 • Indeholder også historien om Rigmor Elisabeth Ulrich Brydesen fra Nærum, som døde inden bogens udgivelse
 • Forord af Lise Nørgaard, som fyldte 100 år i juni 2017
 • Kan købes hos diverse boghandlere

Om forfatteren:

 • Jørn Jørs Pedersen
 • Bor i Skodsborg
 • Født 1957
 • Uddannet fotograf og har arbejdet i mange år som reklamefotograf
 • Har tidligere skrevet bogen 'Nyord', der er en fortælling i fotografier og små anekdoter om øen Nyord.

Publiceret 05 December 2017 11:30

SENESTE TV