Borgerne har krav på, at politikerne lytter til dem, mener debattøren. Arkivfoto

Borgerne har krav på, at politikerne lytter til dem, mener debattøren. Arkivfoto

Åbent høringssvar: Salami-taktik med grim bismag

Af
Christian Jaspers

Fruerhøj 43

Hørsholm

DEBAT I går (tirsdag 27. august, red.) sad vi flere hundrede måbende forældre overfor det, der skulle forestille vores lokale demokrati: politikere fra Rudersdal Rådhus.

I kunne belære os med, at I med ”rettidig omhu” nu er nødt til at ødelægge Høsterkøb skole, som er en af landets bedste og uden sidestykke Nordsjællands nok mest velrenommerede.

Med tågede henvisninger til vigende prognosetal for børn de kommende par år (tilgangen stiger igen efter nogle år) samt yderst diffuse påstande om at kunne spare, ønsker I nu at trumfe igennem, at Høsterkøb bliver lagt under Sjælsø.

Jeg hæfter mig særligt ved vendinger som ”øge sandsynligheden” for besparelser, ”hvis vi ikke gør noget nu, så…”, ”vi kan jo ikke indregne bløde faktorer som usikkerhed hos lærerne, forældres øgede indskrivning på private skoler og almindelige sammenlægningsomkostninger”. Det hele drøftes som en spareøvelse, men samtidig er der pludselig fundet 40 mio. til udvikling af skoleområdet, og en planlagt besparelse kan sjovt nok også rulles tilbage. Lidt sukker på en bitter pille? Der blev talt med mange tunger, og det meste var tågesnak.

I to timer sad vi og hørte på Jer politikere, der efter snart et års arbejde ikke har evnet at udarbejde en ordentlig og troværdig business case med sanddruelige forecasts, cost-benefit-analyser, herunder hvilke offer-omkostninger en sammenlægning/afvikling vil have.

Kære politikere: det var ikke gået i en privat virksomhed. I havde simpelthen ikke svar på vores over hundrede gode spørgsmål. I klamrer Jer til politikersnak om ”at jeg er overbevist om”, ”jeg mener” osv. Det er slet og ret skandaløst, at I vil træffe beslutninger, der vedrører så mange mennesker, på et så dårligt grundlag.

Til gengæld blev vi mødt af en holdning om, at vi som forældre ”ikke skal sætte os på bagbenene”. Det tror jeg, blev tolket som temmelig arrogant af de fleste tilhørere. Det er Jer, der skal tjene os borgere, og vi har krav på, at I laver et ordentligt stykke arbejde og lytter efter, hvad udvalg, høringer og berørte fagpersoner bringer til torvs. Det har I fuldstændig misset.

Vi er mange, der fornemmer, at I politikere har indset, at det vil være for voldsomt at lukke Høsterkøb skole i første hug – det er jo forsøgt flere gange før uden held, og derfor må man give Jer, at I nu rent faktisk har hittet på en anden taktik. Den berømte salami. Det er smart tænkt. Men også for smart. Ved at lægge Høsterkøb ind under Sjælsø skaber I en struktur og ramme, der umuliggør, at det kan blive til en succes. Det kan alle gennemskue på 100 kilometers afstand.

Delt ledelse, frustrerede lærere, faldende engagement og ejerskab bliver dagens orden. Det er allerede nu rygtedes, hvad det er I har gang i, og bl.a. i daginstitutionen Skovstjernen hører man flere forældre, der nu planlægger privatskole fremfor en Høsterkøb skole. Så bolden ruller allerede. Afviklingen er allerede sat i gang af Jer politikere. Snart vil I kunne pege på faldende elevtal, og mon ikke nogle af de dygtigste lærere også forsvinder og hermed engagementet og kulturen. Altså: lukningen er allerede i gang – det er en realitet med Jeres dødskys. I nægter det. I benægter fakta. Det er uskønt, udemokratisk, og det ikke særlig klogt.

Både i udvalgene og på mødet i går er der kommet masser af ideer og forslag frem til alternative løsninger. Men det var tydeligt, at I politikere med Venstres Excel-hjerne i spidsen, har låst Jer fast på en model og kun én. Opfordringen herfra skal være: Se nu det her som en mulighed for at score points som politikere ved at vise vilje, lydhørhed og imødekommenhed. I kan stadig nå det. I har stadig chancen for at sige ”vi har lyttet – vi er blevet klogere”.

Det er ikke, som nogle af Jer måske tror, et tegn på svaghed, det er et tegn på enorm styrke, sympatisk menneskelighed og demokrati.

Publiceret 11 September 2019 08:00