Skovlyskolens Svømmehal er så nedslidt, at den er for dyr at åbne igen, vurderer kommunen. Foto: Mikkel Svinth Rødgaard

Skovlyskolens Svømmehal er så nedslidt, at den er for dyr at åbne igen, vurderer kommunen. Foto: Mikkel Svinth Rødgaard

Skovlyskolens Svømmehal lukker definitivt - for dyr at renovere

En renovering af Skovlyskolens Svømmehal vil være alt for bekostelig, og derfor lukker den nu definitivt. Det vil få færre til at svømme, vurderer ærgerlig lokal bruger og forælder

Af
Mikkel Svinth Rødgaard

Lukning Det sidste svømmetag er taget i Skovlyskolens Svømmehal. Den meget benyttede svømmehal blev lukket midlertidigt af kommunen pr. 1. juli i år, fordi den ikke kunne leve op til skærpede hygiejnekrav - nu er lukningen så blevet definitiv.

Børne- og Skoleudvalget besluttede på sit møde onsdag 11. september, at det vil være alt for dyrt at renovere svømmehallen i et omfang, så den ville kunne leve op til langsigtede hygiejnekrav.

Og nu må de lokale klubsvømmere og brugere så finde et andet sted at kaste sig i de klorholdige bølger.

"Det er en rigtig kedelig sag, og jeg kan sagtens forstå at både borgere og brugere er kede af, at svømmehallen skal lukke. Men faktum er, at der bliver stillet stadigt skarpere hygiejnekrav til svømmehaller og Skovlyskolens Svømmehal er bare meget nedslidt. Det vil blive alt for dyrt at renovere den i et omfang, så den kan leve op til den skærpede lovgivning – og så ville den efterfølgende også blive væsentligt dyrere at drifte, siger, formand for Børne- og Skoleudvalget, Daniel E. Hansen (V).

Slidt men velfungerende

Rune Toft og hans familie har brugt svømmehallen i mange år, og han er godt og grundigt træt af, at man lukker svømmehallen.

"Det er fuldstændig hul i hovedet at nedlægge sådan et tilbud. Det er en lidt slidt, men ellers på alle måder velfungerende svømmehal. Og det er en svømmehal, som betyder rigtig meget for lokalområdet. For mig personligt er svømmehallen et tilbud, som jeg og min familie har gjort meget brug af, og som vi ville være kede af at skulle undvære. Men i en større sammenhæng, må det jo være sådan, at hvis kommunen reducerer udbuddet af idrætsfaciliteter, så reducerer man også brugen af idrætsaktiviteter, og det vil jo være en katastrofe for folkesundheden," siger Rune Toft.

Han kan heller ikke forstå kommunens vurdering af, at det ville koste det meste af 48 millioner kroner at renovere Skovlyskolens Svømmehal - meget mindre ville kunne gøre det, mener han.

"Reelt set vil svømmehallen forholdsvis let kunne renoveres for et mindre beløb, hvilket det forekommer uforståeligt at kommunen ikke vil. Alternativt kan hallen køre et par år til som den står nu, indtil der er kommet en mere fornuftig kommunalbestyrelse. Og så vil der jo være en masse omkostninger ved at rive hallen ned, som ikke står mål med besparelsen," siger Rune Toft.

Daniel E. Hansen afviser, at kommunen overdriver omfanget af den renovering, som altså ikke bliver aktuel:

"Den hal er bare meget nedslidt, og det gælder både i bassinet, vandbehandlingsanlæg og meget mere. Hvis den skulle gennemrenoveres, ville det koste et meget stort millionbeløb, og det har vi desværre ikke mulighed for at prioritere. Og det er ikke nok med en lappeløsning; det ville ikke løse problemerne med de skærpede miljøkrav, og det ville blive en dyr kortsigtet løsning," siger han.

Presser kapaciteten

For Rune Toft og andre, som bor i området omkring Skovlyskolens Svømmehal, vil lukningen af Skovlyskolens Svømmehal selvfølgelig udgøre en logistisk udfordring, men lukningen kommer til at påvirke alle kommunens svømmere - både dem i klub, og dem som bare besøger svømmehallerne engang i mellem:

"Hvis børnene ikke længere selv kan gå op i hallen, men bliver afhængige af at forældrene skal køre dem til Birkerød for eksempel, så vil der bare være færre, der vil gå til svømning. Det vil jo være naturligt. Og den svømning, som så skal rykkes til andre haller, kommer jo til at trykke kapaciteten der. Hvis der skal svømmehold ind på Rundforbi, så vil det jo gå ud over den offentlige adgang til hallen," siger Rune Toft.

Men det regnestykke skal nok gå op, mener Daniel E. Hansen:

"Det er ærgerligt, at Skovlyskolens Svømmehal skal lukke, men samtidig kan vi glæde os over, at vi i Rudersdal Kommune har fire andre svømmehaller. Det er klart, at lukningen af en svømmehal vil presse kapaciteten i de andre haller, men forvaltningen har haft en fin dialog med svømmeklubberne og brugere, og det ser ud til, at det kan lade sig gøre at flytte aktiviteterne," siger han.

Fakta

Børne- og

Skoleudvalget besluttede:

at Skovlyskolens svømmehal indgår i Skoleområdets 10 % arealreduktion,

at driftsbesparelsen på 1.032.000 kr. årligt indgår i Skoleområdets strukturbesparelser og indarbejdes i budgetforslaget for 2020-2023 fra 2020,

at der overføres 164.000 kroner fra Skoleområdet til Kulturområdet i 2019 til dækning forventede reducerede entreindtægter i Rundforbi svømmehal, og at der indarbejdes 394.000 kr. årligt til Kulturområdet i budgetforslaget for 2020-2023 til bl.a. dækning af forventede reducerede entreindtægter i Rundforbi svømmehal, finansieret af Skoleområdets budget til Skovlyskolens svømmehal.

Publiceret 17 September 2019 11:45