Daniel E. Hansen vurderer, at den øgede interesse for de lokale privatskoler er midlertidig. Pressefoto

Daniel E. Hansen vurderer, at den øgede interesse for de lokale privatskoler er midlertidig. Pressefoto

Frustrerede forældre søger mod privatskolerne

Uroen på skoleområdet i Rudersdal får mange forældre til at søge mod privatskolerne. "Det er et øjebliksbillede," mener udvalgsformand

Af
Mikkel Svinth Rødgaard

Skolerne I løbet af debatten om den kommende skolestrukturændring i Rudersdal Kommune har mange forældre truet med eller givet udtryk for, at de foreslåede ændringer vil få dem til at søge mod de lokale privatskoler.

Hvis man ringer rundt til de lokale privatskoler viser det sig også, at mange forældre søger væk fra folkeskolerne.

På Rudersdal Lilleskole i Holte har skoleleder Vibber Matthiesen for eksempel kunnet mærke en kraftig stigning i antal af henvendelser fra forældre i Rudersdal Kommune.

”Vi har i den grad kunnet mærke den uro, der er omkring folkeskolerne i Rudersdal. Der er sket en kæmpe stigning i henvendelser og opskrivninger, og de kommer fra alle skolerne,” siger hun, og uddyber:

”Der er rigtig mange frustrerede forældre, som er begyndt at undersøge, hvad der er af alternativer til folkeskolerne. Det handler måske specielt om en frygt for, at ens barn skal til at være en del af en meget stor skole. Der kan vi mærke, at det tiltaler mange, at vi er små, at vi dyrker fællesskabet, og vi gør meget ud af at se den enkelte elev.”

På Rudersdal Lilleskole vil man, som navnet antyder, ikke vokse for meget, men skolen arbejder faktisk på at gøre plads til flere elever.

”Vi er en lilleskole, og det er derfor meget væsentligt, at vi bliver ved at være små. Men vi har planer om at øge kapaciteten. Helt konkret påtænker vi at opføre en tilbygning, så vi kan øge elevantallet fra 100 til 150,” siger Vibber Matthiesen.

Rudersdal Lilleskole kan dog stadig langt fra imødekomme den store efterspørgsel, så skal eventuelle forældre både på venteliste og igennem et forløb med forældresamtaler og prøveforløb.

”Vi har et stærkt værdigrundlag, og derfor er det vigtigt med en grundig samtale med forældrene. Det handler om hvilket fællesskab, vores skole hviler på, og da vi på mange måder er en forældredrevet skole, så stiller vi store krav til forældresamarbejdet. Og så er det også meget vigtigt, at forældrene vælger os til – ikke bare folkeskolen fra,” siger Vibber Matthiesen.

Ventelisterne vokser

På Birkerød Privatskole strømmer forældrene også til fra de lokale folkeskoler, men her må forældrene også pænt stille sig i kø.

”Vi kan sagtens mærke, at ventelisterne bliver længere, og der da også sket en stigning i antallet af henvendelser, men der er ikke så meget, vi kan gøre ved det. Vi følger ventelisterne, og vi har desuden mange søskendebørn, så man kan ikke komme foran på listen. Vi springer aldrig over, siger skoleleder Christine Borup Gad.

Her er ingen planer om at øge kapaciteten, og da Birkerød Privatskole allerede har rigeligt med elever - både på skolen og på ventelisten - så er skolelederen mest af alt ked af den nuværende tumult på skoleområdet i Rudersdal:

”Det er en kedelig situation, og det er ærgerligt, at der er så meget uro omkring de lokale folkeskoler, som vi kun kender som rigtigt gode skoler. Der er ikke noget ’os og dem’ i denne situation, og vi profiterer på ingen måde af det her," siger Christine Borup Gad.

Kun enkelte pladser

På Nærum Privatskole har man selvfølgelig også fulgt med i den megen blæst, der har været omkring Rudersdals Folkeskole, men her har man faktisk ikke kunnet mærke nogen markant forskel.

”Der har ikke været et boom i henvendelser endnu, men det kan jo komme. Det får os dog ikke til at gøre tingene anderledes. Vi har en stabil måde at drive skole på, og så har vi kun enkelte pladser ledige på nogle klassetrin. På andre klassetrin har vi fuld kapacitet, og vi hverken kan eller vil udvide kapaciteten. Vi har ikke fysisk plads på matriklen til at gøre plads til flere elever,” siger Nina Klokkervoll.

"Det er et øjebliksbillede"

Det kommer ikke bag på formanden for Børne- og Skoleudvalget i Rudersdal Kommune, Daniel E. Hansen (V), at der er lokale forældre, som undersøger mulighederne for at sende deres børn i privatskole, men det er en midlertidig tendens:

“Vi kan se, at færre og færre vælger privatskolerne, men jeg tror selvfølgelig på det, når privatskolerne fortæller, at de kan konstatere flere henvendelser for tiden. Men jeg er samtidig sikker på, at der er tale om et øjebliksbillede. Lige nu er der, som det må forventes, når der er en debat om skolestruktur, uro omkring skolerne, så det ville nærmest være underligt, hvis ikke det var tilfældet,” siger Daniel E. Hansen og fortsætter:

”Det er derfor, det er både godt og vigtigt, at vi snart - efter en lang og grundig debat - får taget en politisk beslutning, så vi kan begynde at arbejde os tilbage mod en mere normal tilstand,” siger han.

Forslaget omkring en ny skolestruktur har mødt stor modstand fra mange forældre fra de berørte skoler, og der venter et stort stykke arbejde forude for forvaltning og politikere, når beslutningen om den ny skolestruktur bliver taget i kommunalbestyrelsen 30. oktober.

”Der kommer ikke ro på området, bare fordi der kommer en beslutning. Det kræver seriøst arbejde med implementering af strukturændringerne sammen med skolebestyrelser, medarbejdere og forældre. Alle har interesse i ro omkring skolerne," siger Daniel E. Hansen.

Publiceret 18 September 2019 11:45