Formand for Social- og Sundhedsudvalget, Birgitte Schjerning Povlsen (K) vil have en tydelig rekrutterings- og fastholdelsesstrategi med på budgettet. Arkivfoto

Formand for Social- og Sundhedsudvalget, Birgitte Schjerning Povlsen (K) vil have en tydelig rekrutterings- og fastholdelsesstrategi med på budgettet. Arkivfoto

Rudersdal har svært ved at rekruttere SOSU’er

En ny undersøgelse viser, at Rudersdal er blandt de kommuner, både på landsplan og i hovedstadsområdet, som har sværest ved at skaffe personale på ældreområdet

Af
Mikkel Svinth Rødgaard

Arbejdskraft De næste år vil mange SOSU-ansatte forlade faget på grund af alder, og samtidig får Danmark flere og flere ældre og plejetrængende ældre.

Det betyder, at kommunerne skal tiltrække tusinder af nye SOSU-ansatte de kommende år. Hvis ikke det lykkes, kan det få store konsekvenser, lyder det fra Fagforbundet FOA:

"Vi kan ikke fastholde velfærden i Danmark, hvis vi ikke gør noget nu. Det her kommer til at ramme ældre og plejetrængende borgere. Derfor skal der også en særlig indsats til nu for at gøre faget og uddannelsen attraktiv og vende udviklingen," siger Torben Hollmann, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA i en pressemeddelelse.

Rudersdal rangerer lavt

Ifølge en ny undersøgelse fra FOA står det ekstra grelt til i Rudersdal, som er blandt de kommuner, som har og får allersværest ved at løfte rekrutteringsudfordringen. FOA har ud fra fire kriterier undersøgt, hvor gode hovedstadskommunerne er til at skaffe nye ansatte på social- og sundhedsområdet, og her er Rudersdal, sammen med Fredensborg og Allerød, blandt de tre dårligst rangerende kommuner, og Rudersdal Kommune er nede som nummer syv på landsplan.

Birgitte Schjerning Povlsen (K), formand for Social- og Sundhedsudvalget i Rudersdal Kommune er ganske klar over den store udfordring, der er forbundet med at rekruttere personale blandt andet til ældreområdet:

”Vi kan da sagtens mærke, at det ikke er så nemt at rekruttere som tidligere, og vi ved, at det kun bliver sværere i fremtiden. Det kan der være flere årsager til som lange afstande, fordi de ikke bor lokalt på grund af huspriserne, eller befolkningssammensætningen, og der kan også være en lønproblematik, som vi måske skal se på,” siger udvalgsformanden.

Rekruttering i budgetforhandlingerne

I forhold til de Sosu-ansatte er konkurrencen mellem kommunerne ekstra hård, fordi der i det hele taget ikke bliver uddannet nok personale, så det er langt fra kun op til kommunerne at løse problemet, understreger hun.

”Vi skal også have hjælp fra Christiansborg, men derudover bliver vi også selv nødt til at undersøge, hvordan vi som kommune gør os mere attraktive. For der jo er nogle knapper, man kan trykke på, for eksempel i forhold til kompetenceudvikling og arbejdstid, og et endnu tættere samarbejde med både uddannelsessteder og de faglige organisationer. Derfor er en fortsat tydelig rekrutterings- og fastholdelsesstrategi noget, som vi vil bringe med ind i budgetforhandlingerne, så vi i fremtiden kan blive bedre til både at rekruttere og fastholde personale,” siger Birgitte Schjerning Povlsen.

Et problem i hele Danmark

Der er rift om SOSU'erne i hele hovedstadsområdet, og det er bestemt ikke kun Rudersdal, som kommer til at 'trykke på knapper' for at få fat i de eftertragtede SOSU'er.

FOAs fremskrivning viser, således, at man på landsplan allerede i år 2028 vil mangle 41.000 ansatte inden for SOSU-området, og så får kommunerne for alvor svært ved at levere velfærd:

"Hvis ikke vi får løst problmet med den kommende mangel på kvalificeret arbejdskraft, ender vi med at skulle prioritere, hvilke plejetrængende borgere, der ikke får hjælp i fremtiden," lyder advarslen fra Torben Hollmann, formand for Social- og Sundhedsektoren i FOA.

Publiceret 10 October 2019 11:45