Gruppen for Bevarelse af Vedbæk Bibliotek kunne i sidste uge aflevere over 1000 underskrifter til formanden for Kultur- og Fritidsudvalget. Privatfoto

Gruppen for Bevarelse af Vedbæk Bibliotek kunne i sidste uge aflevere over 1000 underskrifter til formanden for Kultur- og Fritidsudvalget. Privatfoto

Lokalsamfundet protesterer mod lukningen af Vedbæk Bibliotek

Mere end 1000 vedbækborgere har skrevet under på en underskriftindsamling til bevarelse af Vedbæk Bibliotek.

Af
Mikkel Svinth Rødgaard

Kultur Rudersdal Kommunes nylige beslutning om at nedlægge Vedbæk Bibliotek 'i sin nuværende form' fra årsskiftet er blevet mødt med harme og protest i Vedbæk.

”Vi har samlet over 1000 underskrifter, og over halvdelen af dem på gaderne i Vedbæk, så vi har talt med mange mennesker. Folk er voldsomt vrede og indignerede over, at biblioteket skal lukke,” siger Helle Langendorff, som udtaler sig på vegne af Gruppen for Bevarelse af Vedbæk Bibliotek.

Hun var i sidste uge med til at aflevere stakken af underskrifter mod lukningen til formanden for Kultur- og Fritidsudvalget, Kristine Thrane (S).

Samlingssted for Vedbæk

Her kunne hun samtidig fortælle udvalgsformanden, hvor meget biblioteket betyder for lokalsamfundet. For det er et omdrejningspunkt på tværs af generationerne i Vedbæk, mener hun.

"Vedbæk Bibliotek er det eneste ikke-kommercielle kulturtilbud i Vedbæk, og det er samlingssted for både børn og unge. Og der er ikke noget alternativ," siger Helle Langendorff, som også mener, at denne lukning er del af en tendens, hvor Vedbæk bliver forfordelt på bekostning af Holte og Birkerød:

"Beslutningen om at lukke biblioteket bestyrker kun følelsen af, at vi som område bliver nedprioriteret. Her er ingenting i Vedbæk. Der er ikke nogen legeplads, de unge harfor eksempel ikke andre steder at opholde sig udover en misligholdt skaterpark," siger hun.

Biblioteket bliver erstattet

Kristine Thrane kan godt forstå, at borgerne kerer sig om biblioteket, og hun er godt klar over, hvilken rolle bibliotekerne spiller i lokalsamfundene.

"Jeg er ikke overrasket over, at borgerne i Vedbæk er glade for deres bibliotek. Men vi skal desværre også spare på Kultur- og Fritidsområdet, så er det et spørgsmål om prioritering. Vi kunne se på vores analyser, at biblioteket ikke bliver brugt særlig meget," siger Kristine Thrane og understreger, at det nuværende bibliotek altså bliver erstattet af et andet tilbud.

Det har hele tiden været planen, men borgernes engagement har gjort indtryk, så kommunen har allerede besluttet at fremrykke dialogen med borgerne, så man kan finde frem til et alternativ, som passer borgerne. Desuden har man besluttet foreløbigt at beholde et meget benyttet mødelokale på biblioteket.

Med hensyn til borgernes følelse af at blive nedprioriteret, svarer Kristine Thrane:

"Rudersdal er en kommune med mange små lokalsamfund, og vi kan ikke have biblioteker alle steder. Vi er meget opmærksomme på, at de unge i Vedbæk mangler et sted, og det arbejder vi på at finde, men ellers har Vedbæk jo heldigvis allerede meget at byde på, som havnen og Bakkehuset for eksempel."

Publiceret 16 October 2019 11:45