"Men nok så vigtigt er det er hylde alle de frivillige som med enormt engagement har lagt deres kræfter i huset. Alle de foreningen som gennem årene været aktive i huset. De medarbejdere, som har knoklet for i dag at få huset til at fungere som et af Nordsjællands fineste spillested, samt den politiske vilje til stadig at prioritere kulturen. Det hele har betydning, og det er det vi skal hylde ved Kulturcenter Mantzius’ 25 års jubilæum," siger kunstnerisk leder Mads Riishede. Foto: Pernille Borenhoff.

"Vi vil være Nordsjællands største og bedste kulturhus"

Det er et selvbevidst kulturhus, der 6. december kl. 15-18 inviterer til reception i anledning 25 års fødselsdagen

Af
Pernille Borenhoff

Birkerøds borgere valfarter til arrangementer på Kulturcenter Mantzius. Det er der sådan set ikke noget nyt i. De har været vant til at komme her de seneste 25 år. Og sådan set også tidligere, hvor Projekt Hus fra 1971 til 1991 var Birkerøds største udbyder af kulturelle aktiviteter i bred forstand - lige fra fastelavnsfester for børn til klassiske koncerter.

Også borgere i Farum og Hørsholm har fået øjnene op for kulturcentret. Til gengæld kniber det ifølge kunstnerisk leder Mads Riishede med at få rigtig fat i borgerne i 'den gamle Søllerød kommune'. Og det er helt klart et fokusområde.

"Vi har et kreativt hus i Rudersdal kommune. Den linje, vi har taget fat i og moderniseret gør, at vi er et super stærkt spillested i Nordsjælland, der har mulighed for at lave aftaler med virkelig store artister. Det er en fortælling, som jeg rigtig gerne vil have, at langt flere borgere i den sydlige del af kommunen også får øjnene op for," siger Mads Riishede, der har ledet kulturhuset i fem år.

"Vi er fem ansatte og godt 50 frivillige, og uden deres enorme indsats kunne vi slet ikke drive stedet, så dem skylder vi en stor tak," siger han.

Kulturhuset er 100 procent ejet af Rudersdal Kommune, og det bliver fejret med en reception den 6. december. Samme dag præsenterer Rudersdal Teater forestillingen Stå Fast.

Hvad med kulturen?

I forbindelse med jubilæet er det for Mads Riishede naturligt både at tilbage og kigge fremad mod nye tider.

"Vi står på skuldrene af et borgerønske om at beholde det her sted som et kulturhus, efter at en af salene på Mantziusgaarden brændte som følge af en påsat brand. Mange af dem, der kommer her nu, kom her også som børn og unge. Blandt andre ejeren af restauranten, der er kommet i huset, siden han kunne gå. Der er en super spændende DNA omkring huset, der rummer masser af historik," siger Mads Riishede, der især ønsker at rette opmærksomhed på især to personer, der har haft en stor betydning for kulturhusets første 25 år.

"Den ene er Christian Mørup Jensen, der som kommunalpolitiker og meget aktiv borger blev ved med at stille byrådet spørgsmålet: hvad med kulturen?" siger han.

Birkerød Kommune havde dengang planer om at rive den gamle gård ned og i stedet bygge nye moderne boliger. Det var blandt andre Christian Mørup Jensen med til at forpurre. I stedet fik kommunen et kulturhus.

"Asger Ahn har gjort et stort stykke arbejde med at arrangere indhold i huset i de 20 år, han var ansat, og han er derfor en vigtig del af de første 20 år af Kulturcenter Mantzius’ historie.

Den linje, han har skabt, har vi taget fat i og moderniseret," siger han.

Flere aktiviteter

Rudersdal Kommune bidrager med fem millioner kroner årligt til driften af kulturhuset. Stedet har inden for de seneste år fået en større istandsættelse. Foyeren er blevet lydisoleret og har fået bar og en intimscene og den store sal har fået en ny miljøvenlig lampepakke og et lydanlæg, der egner sig godt til både klassisk, folk og rock.

Målet for Mads Riishede er, at Kulturhus Mantzius begynder at omsætte så meget, at det bliver muligt at lægge til side til yderligere moderniseringer og aktiviteter.

"Mantzius Live har cirka 70 årlige arrangementer, og mange af disse giver overskud, selvom vi hyrer dyre og kendte kunstnere," siger Mads Riishede og pointerer, at det netop er muligt at få aftaler med store navne, fordi de er glade for at spille her.

"Her er en god stemning, og vi nurser om kunstnerne."

Birkerød Kammermusikforening arrangerer 8-10 årlige koncerter. Det sammen gør Ny Musikforening, der har fokus på ny eksperimenterende musik.

"Vi har cirka 160 aktivitetsdage årligt, men vores mål er udnytte flere af de ledige dage," siger Mads Riishede.

Jul, torvedag og børn

I kulturhuset er er også mange aktiviteter for børn og for børnefamilier.

Teaterforeningen Limenas flyttede hertil for tre år siden hertil og viser deres forestilling på den store scene.

"Vi har dobbelt så mange arrangementer for børn som for to år siden. Mange arrangementer har vi skabt i samarbejde med en lokal forening af småbørnsfamilier, der kom her og spurgte, om vi ikke kunne lave et samarbejde," siger han.

Den 1. december er der julemarked i Kulturcenter Mantzius. Det er arrangeret i samarbejde med foreningen Birkerød Torvedage.

"Det er enormt hyggeligt. Her er boder, aktiviteter for børnene og æbleskiver og luksusgløgg," siger han og håber så, at mange i Rudersdal Syd også vil kigge forbi.

det bliver muligt at lægge tilside til yderligere moderniseringer og aktiviteter.

"Mantzius Live har cirka 70 årlige arrangementer, og mange af disse giver overskud, selvom vi hyrer dyre og kendte kunstnere," siger Mads Riishede og pointerer, at det netop er muligt at få aftaler med store navne, fordi de er glade for at spille her.

"Her er en god stemning, og vi nurser om kunstnerne."

Birkerød Kammermusikforening arrangerer 8-10 årlige koncerter. Det sammen gør Ny Musikforening, der har fokus på ny eksperimenterende musik.

"Vi har cirka 160 aktivitetsdage årligt, men vores mål er at komme op på 200," siger Mads Riishede.

Jul, torvedag og børn

I kulturhuset er er også mange aktiviteter for børn og for børnefamilier.

Et nyere tiltag er at Teaterforeningen Limenas flyttede hertil for tre år siden hertil og viser deres forestilling på den store scene.

"Vi har dobbelt så mange arrangementer for børn som for et halvt år side. Mange arrangementer har vi skabt i samarbejde med en lokal forening af småbørnsfamilier, der kom her og spurgte, om vi ikke kunne lave et samarbejde," siger han.

Den 1. december er der julemarked i Kulturcenter Mantzius. Det er arrangeret i samarbejde med foreningen Birkerød Torvedage.

"Det er enormt hyggeligt. Her er boder, aktiviteter for børnene og æbleskiver og luksusgløgg," siger han.

Kommende arrangementer

22. nov. Niels HP

23. nov. Marvelous Mosell

24. nov. Jean-Jacques Dünki

28. nov. . Hanne Boel

29. nov. Billy Cross Band

1. dec. Julemarked

2. dec. Scandinavian Brass Quintet

4. dec. Thomas Warberg

5. dec. Safri Duo

6. dec. Stå fast

7. dec. Søs Fenger

8. dec. Musikfestival

Publiceret 22 November 2019 11:45