Rollinger og ældre tager en dans. Foto: DR og Snowman

Rollinger og ældre tager en dans. Foto: DR og Snowman

"Det handler om livskvalitet og glæde mennesker imellem"

Rollingerne har givet et stort løft til Plejecentret Sjælsø. Tv-udsendelsen har været en positiv oplevelse, for både beboere og medarbejdere.

Af
Mikkel Svinth Rødgaard

Generationsmøde Kameraerne er slukkede, og hverdagen er for længst vendt tilbage hos beboere og medarbejdere på Plejecentret Sjælsø. Men så alligevel ikke for "rollingerne" fra Børnehaven Gøngehesten har gjort en stor forskel, for de beboere der deltog.

I løbet af de sidste tre onsdage har tv-seere landet over kunnet se et både rørende og sjovt generationsmøde i DR-udsendelsen "Rollinger på plejehjem." Glade og umiddelbare unger fra Børnehaven Gøngehesten, (og en masse kameramænd, lydfolk med flere) var i september faste gæster på plejecentret.

Hverdagen blev vendt helt på hovedet i den periode, men det er og har været en stor oplevelse, fortæller centerchef Charlotte Buchwald:

"Det har været rigtig sjovt og givende, men også arbejdsomt. Der har været rigtig meget logistik, og det har også været intenst for de ældre. Men vi troede på projektet, og på at dem, der skulle optage, ville gøre det på en sober måde, og vi er rigtig glade for det, der der er kommet ud af det," siger hun.

De små hev i de ældre

Udsendelsen ville undersøge, hvordan ældre helt konkret kan få gavn, både fysisk og psykisk af samvær med børn, og det var tydeligt, at de ældre havde stor gavn af mødet med de viltre rollinger.

"Vi har klart set en forbedring for beboerne. De har syntes, at de skulle gøre lidt ekstra, fordi der har stået nogle små mennesker og hivet i dem: ”Kom nu, du skal med Henning,” og ”Du kan da også godt danse, Lau.” Deres fysik og mentale tilstand har faktisk forbedret sig, og specielt deres tro på, at de kan noget mere," siger Dorthe Liljengren, leder af daghjemmet på Plejecentret Sjælsø.

Henning på fisketur

En central medvirkende i udsendelserne er den 94-årige Henning, og specielt den tætte forbindelse han får til den lille lyshårede Carl-Emil. Den nydelige ældre herre har fået et gevaldigt løft.

"Henning er et godt eksempel. Da vi var færdige med udsendelserne, var der ingen tvivl om, at han havde rykket sig meget på det fysiske plan, også fordi han begyndte at tro på, at han faktisk kunne noget mere," siger Dorthe Liljengren og fortsætter:

"Tidligere var det ofte sådan: "jeg kan ikke mere, jeg er jo 94 år gammel." Men så så vi den første udsendelse sammen med børnene og deres forældre. Dagen efter mødte jeg ham ude på gangen, hvor han havde taget frakke på, fordi han skulle ud og gå en tur."

"Han har rykket sig helt vildt meget ved at være sammen med børnene. Nu kunne han se visionen om, at han gerne ville ud og fiske igen. Og han har siden været ude at fiske med sit eget barnebarn med sin egen fiskestang. Han har også været hjemme og besøge sin datter, som bor på første sal for første gang i tre år," siger Dorthe Liljengren.

200.000 likes efter to timer

Nu hvor familien Danmark, foruden de børn og deres forældre, som var med i udsendelsen, har kunnet følge med i lidt af livet for nogle af landets mange plejehjemsbeboere, håber Charlotte Buchwald og Dorthe Liljengren, hvor givende et intensivt samvær med børn kan udfolde sig.

"Modtagelsen har været enormt positiv. To timer efter den første udsendelse var der 200.000 likes, skrev DR til os," smiler Charlotte Buchwald og fortsætter:

"Udsendelsen handler om livskvalitet og glæde mennesker i mellem, og det er rigtig rart, at der bliver fortalt en positiv historie om det at være ældre. I vores samfund er der tit en tendens til at ældre bliver lidt glemt, og de har altså også en masse at byde på. Specielt i forhold til børn, og det kunne i den forbindelse måske være oplagt for eksempel at overveje om ikke, man skulle bygge børneinstitutioner og plejecentre lidt tættere på hinanden," siger hun.

Publiceret 28 November 2019 11:45