Fra den 17. januar ruller 10 forestillinger i gang i Mantziusgården. Både barske og sjove minder bliver fortolket i sang, musik og teater. Pressefoto

Fra den 17. januar ruller 10 forestillinger i gang i Mantziusgården. Både barske og sjove minder bliver fortolket i sang, musik og teater. Pressefoto

130 børn og unge fortæller sjove og barske minder fra de ældres plejecenter

Ni ældres personlige livshistorier fra Plejecentret Lions Park i Birkerød har skabt årets musical hos foreningen Limenas

Af
Søren Jensen

I foråret besøgte 15 unge fra musical-foreningen Limenas ni ældre på Plejecentret Lions Park i Birkerød. Med sig havde de spørgsmål og en diktafon. Snakken gik lystigt i de små kroge.

"Efterfølgende blev alle samtalerne lyttet igennem, og en god portion af de ældres minder og historier blev til udgangspunktet for årets musical. Med andre ord - alle historierne i år tager udgangspunkt i virkelige hændelser, fortolket af alle vores 130 børn og unge," fortæller instruktørerne Rasmus Østermann og Malene Klug.

Ældre Sagen har sendt invitation ud til alle de cirka 2000 medlemmer af Ældre Sagen i Rudersdal til forpremiere på forestillingen.

"Vi synes, det er en rigtig skæg ide, der ligger bag. Vi går meget op i, hvordan vi skaber gode generationsmøder mellem børn, unge og ældre," fortæller formanden for Ældre Sagen i Rudersdal, Gerner Nielsen.

Baglæns ind i fremtiden

Hele ideen bag forestillingen er - i en tid, hvor forandringerne flyver om ørerne på os alle sammen - at sætte nyt liv i mødet mellem unge og ældre. At huske skattekisten af historier fra tidligere tider, og som Svend Brinkmann sagde i sin nytårstale på DR – måske skal vi gå baglæns ind i fremtiden. Det kan også gå for hurtigt fremad. Vi skal huske vores historie.

Sagt med andre ord: Også tage sig tid til at mærke følelsen af at sidde med sine bedsteforældre og lade sig optage af deres billedlige, morsomme og til tider sørgmodige minder og nærværende fortællinger.

"Den ældre generation er en skattekiste fyldt til randen med fine, spændende og interessante historier, som ikke må gå tabt. Det er dejligt at mærke den fælles interesse og begejstring, der har været blandt de 130 børn og unge for at sætte ord, sang, følelser og humor bag vores bedsteforældres fortællinger," fortæller Rasmus og Malene.

Succes bunder i samarbejde

Instruktørerne er glade for velviljen til at skabe inspiration til årets forestilling fra Plejecenteret Lions Park i Birkerød og de interviewede ældre:

"Årets forestilling tager publikum med på en ægte og mindeværdig rejse, som forhåbentlig vil gå lige i hjertet på alle. I forestillingen møder vi en vidunderlig gruppe seniorer, der står for enden af livets lange vej, med kufferten fyldt med minder - både gode, men også hårde. Hvad husker man tilbage på? Hvad fik én til at smile? Hvad gjorde ondt? Fik man det hele med?"

Minderne bliver, med stor respekt og ydmyghed, genfortalt og fortolket af de 130 børn og unge på scenen. Alle karakterer er ægte - minderne ligeså - alt sammen krydret med et dejligt twist af den glade Limenas ånd.

Årets forestilling har premiere 17. januar, og i alt byder Limenas på 10 forestillinger i Mantziussalen. Billetter kan købes på ticketmaster.dk

Publiceret 12 January 2019 11:00