Venskabet mellem Jane Aamund og Lone Kühlmann udfoldede sig i lange perioder mest i breve. Det fortæller hun mere om i et foredrag i Høsterkøb Kirke 27. marts. Pressefoto

Venskabet mellem Jane Aamund og Lone Kühlmann udfoldede sig i lange perioder mest i breve. Det fortæller hun mere om i et foredrag i Høsterkøb Kirke 27. marts. Pressefoto Aller Media DK

Lone Kühlmann fortæller om brevene fra Jane Aamund i Høsterkøb

Journalisten fortæller om venskabet 27. marts i Høsterkøb Kirke

Da Jane Aamund for nylig afgik ved døden, sagde man farvel til en forfatter, der har skrevet sig ind i historien som en af de mest læste danske forfattere.

Men Jane Aamund kunne andet og mere end at skrive bøger. Dels var hun journalist, men hun var også en flittig brevskriver. En af dem, der har haft glæde af det, er journalisten og veninden Lone Kühlmann.

27. marts i Høsterkøb Kirke fortæller Lone Kühlmann om venskabet og nogle af brevene ved et foredrag arrangeret af DOF Birkerød Fritidsskole.

Fik svært ved at tale

Hun gør det med afsæt i en tæt, flittig og mangeårig brev- og mailveksling mellem de to veninder. Efter Jane Aamund i 1994 blev opereret for kræft i ganen, fik hun svært ved at tale.

Derfor har venskabet mellem Jane Aamund og Lone Kühlmann i lange perioder mest udfoldet sig i breve. Først gode lange breve sendt med posten, siden lige så lange grundige mails.

De kan kun citeres i stærkt censureret form. Brevene er fyldt med injurierende udsagn om navngivne personer, steder og begivenheder.

De to veninder ved temmelig meget om temmelig mange, og det fortæller de rask væk hinanden.

Her skal grines

Men først og fremmest tegner brevene fra Jane Aamund et billede af en kvinde, der som få har evnen til at forvandle smertefulde og ydmygende hændelser til komiske situationer.

Her skal ikke ynkes, her skal grines, lyder det fra DOF Birkerød Fritidsskole i en pressemeddelelse.

Foredraget finder sted kl. 19.30, og tilmelding og yderligere information kan ske via: www.fritidsskoler.dk

jesl

Publiceret 16 March 2019 11:30