Stemningsbilleder fra Rudersdal

Daniel Bødker Sørensen har gennemfotograferet i Rudersdal primært for at indfange ånden og stemningen i den kommune, han holder så uendeligt meget af

Af
Pernille Borenhoff

Måske du på din vej rundt i kommunen er stødt på en yngre mand på en ladcykel og med et kamera om halsen? Manden kan meget vel være Daniel Bødker Sørensen. For i snart to år har han gennemtrawlet Birkerød, Øverød, Søllerød, Vedbæk, Nærum, Høsterkøb og alle de andre bydele i jagten på det perfekte motiv.

Og snart er der ikke det sted, hvor han ikke har været. Resultatet af hans anstrengelser kan fra 15. november ses på udstillingen 'Langt fra verden' på Mothsgården, hvor en stor del af han billeder bliver vist. Samtidig udkommer hans fotobog med samme navn.

Daniel er opvokset i Brede og har gået på Kongevejens skole i Virum. En stor del af hans barndom tilbragte han hos bedsteforældrene i Øverød. Og efter en afstikker til København, er han vendt tilbage til det grønne område og bor nu i Nærum med kone og to mindre børn.

"Jobbene som selvstændig fotograf var i København, og derfor gav det mening at bo i byen, men da vi fik børn flyttede vi herud. Jeg vil gerne sørge for, at mine børn får de samme oplevelser med naturen, som jeg selv har fået," siger Daniel, der er indehaver af Hunchback Media og har været fotograf og instruktør på et hav af dokumentarfilm, tv-reklamer og kortfilm.

Rudersdal er en ø

Mens Daniel boede i København, søgte han så ofte han kunne ud til de grønne området.

"Jeg så Rudersdal som en lille ø, jeg kunne tage til, når jeg havde behov for at komme væk fra byen. Det er derfor, at udstillingen og bogen hedder Lang fra Verden. Det er sådan, jeg så det. Herude kunne jeg komme langt væk fra verden. Det var en form for flugt," siger han.

I begyndelsen tog han udelukkende foto for at fastholde roen.

"Billederne var som trofæer, og jeg tog dem mest for mig selv og for min egen skyld," siger han.

Men efterhånden syntes han, at de blev så gode, at han tænkte, at det var synd, at andre ikke så dem. Og derfor viste han dem til tidl. stadsarkivar Niels Peter Stilling, som han mødte ved Nærumdagene for små to år siden.

"Han blev meget interesseret og foreslog, at vi lavede et projekt sammen. Det er mundet ud i udstillingen på Mothsgården og bogen, som Niels Peter er redaktør på og som han har skrevet indledning til," siger Daniel, der ikke har fået støtte til projektet. Bogen udgiver han på Historisk Topografisk Selskabs forlag.

På jagt efter magien

Det er primært Søllerød, Øverød, Nærum og Holte, som Daniel kender virkelig godt. Og han har derfor været mere på udebane i Birkerød og omegn.

"Mine ture med kameraet har åbent mine øje for, hvor meget kommunen indehold. Den har vist sig at være større og langt mere fantastisk, end jeg havde troet," siger han.

Billederne er ikke tænkt som en guide til steder. Der er dog billedtekster, så man kan se, hvor han har fotograferet.

"Det er stemningen, jeg er på jagt efter, og jeg har kørt forgæves et utal af gange. Så har det regnet, så har det ikke regne, når jeg har ville have regn. Så er der skyer, og så er der ikke skyer. Jeg er på jagt efter stemningen. Det korte øjeblik hvor magien er der. Det er ikke bar idyl. Det er der rigeligt af . Det er også tomme veje. Mørke gader, uhyggeligt tomme bygninger," siger han.

Det er første gang at han har en soloudstilling og udgiver en bog. Men han håber ikke, at det er sidste gang.

"Lyngby-Taarbæk er bestemt en mulighed som næste projekt. Jeg startede med det, der lå mit hjerte aller nærmest. Det følte jeg var helt naturligt. For selvom jeg er opvokset i Brede, så er det de mange minder, jeg har fra besøg hos mine bedsteforældre, der har gjort et uudsletteligt indtryk. Min farfar flyttede til Øverød i 40'erne, og det er ret beset hans fortjeneste, at jeg nu er her sammen med min børn og min kone. Jeg vil gerne give noget tilbage til den kommune, jeg holder så meget af. Det synes jeg, at jeg skylder," siger han.

Publiceret 15 September 2019 11:45