"Jeg har været privilegeret ved at være historiker her i et område, der har en vanvittig spændende historie, der afspejler hele Danmarks historie fra oldtiden til i dag," siger Niels Peter Stilling. Foto: Pernille Borenhoff

Sådan blev vi os

Niels Peter Stilling har netop sendt endnu en mobbedreng om Rudersdal kommune på gaden. Denne gang er det historien fra 1900-2007 har beskriver

Af
Pernille Borenhoff

8. oktober 1905 fejrede formand for Sognerådet, Cornelius Captyn sølvbryllup i hjemmet i Vedbæk. Sognerådet sendte en kostbar krystalvase til brudeparret. Og administrationen på det nye rådhus på Søllerødvej forærede parret to fornemme sølvkandelabre.

Dagen efter solgte Captyn de fleste af gaverne, og i slutningen af december 1905 forlod Cornelius landet med kommunens kassebeholdning under den ene arm og sin elskerinde varietésangerinden Johanne Clausen under den anden.

Parret blev et par måneder senere opsporet Uruguay, og med 8000 dollar på lommen blev Captyn arresteret i Montevideo. Han blev uvist af hvilke grunde hurtig sat fri, men blev i april anholdt i Buenos Aires i Argentina. Bakkesangerinden var smuttet, men også hun blev senere anholdt. Dog først i 1908 på Thurø Badehotel.

Den spektakulære historie om Cornelius Captyn (1853-1913) kan man læse i Niels Peter Stillings enorme værk 'Rudersdal i Danmarkshistorien - fra landdistrikt til storkommune 1900-2007. Bogen, der er en efterfølger til sidste års lige så store mobbedreng, der handlede om Rudersdal fra oldtiden til 1900, blev præsenteret ved et arrangement på Rudersdal Rådhus i sidste uge.

Mangfoldig historie

"Da jeg i 2012 fratrådte som museumsleder i Rudersdal, indgik jeg en aftale med kommunens ledelse om at producere et værk om egnens historie," fortæller Niels Peter Stilling, som avisen møder på Gl. Holtegaard, der naturligvis også er omtalt flere gang i det store bogværk.

Tanken var, at opgaven med at beskrive kommunens historie kunne klares på fire år. Det blev til syv.

"Jeg har i bøgerne beskrevet historien frem til kommunesammenlægningen i 2007. Den nye historie skal skrives af de kommende generationer," siger han.

I 30 år har Niels Peter Stilling som museumsleder haft rig lejlighed til indgående at dykke ned i kommunens skattekiste af fortællinger, fotografier, statistikker, udgravninger osv. Først i Søllerød Kommune og efter kommunesammenlægningen også i Birkerød.

"Jeg kender materialet og har i årenes løb sammen med andre opbygget et stort og spændende arkivmateriale. Jeg er jo ikke den første, der skriver om det her. Der har været dygtige historikere før mig, og det er også deres vidnesbyrd, jeg trækker på," siger han.

Få kommuner har ifølge den tidligere museumsinspektør så rig og mangfoldig en historie som Rudersdal.

Bogen fortæller i ord, tal og foto om udviklingen fra landdistrikt til forstad og om vejen frem til den storkommune, som Rudersdal med sammenlægningen er i dag med cirke 56.000 borgere.

I vanlig Niels Peter Stilling-stil er teksten krydret med detail-undersøgelser og beskrivelser af begivenhederne, som han har fundet vigtige for fortællingen om kommunen. De enkelte fortællinger samt resten af teksten er gengivet, så det er til at gå til for alle, der ikke er historikere, men blot gerne vil kende mere til deres kommune og til de processer, der var med til at gøre kommunen til, hvad den er i dag.

Tæt på Birkerød Brexit

Naturligvis beskriver Niels Peter Stilling også indgående forberedelserne til kommunesammenlægningen i 2007.

"Historisk er der enorme forskelle på Søllerød og Birkerød. Og ved sammenlægningen brød man med en næsten 1000 år gammel sognegrænse og en amtsgrænse fra 1662," siger han.

Søllerød var den nordligste kommune i Københavns amt og Birkerød hørte til i Frederiksborg amt.

"Det har været spændende at skrive om, og skellene skal ikke udpensles. Men det er ikke nogen hemmelighed, at det var en meget stor udfordring at få de to kommuner lagt sammen, men godt, at det lykkedes at foren to så forskellige kulturer," siger han.

Ifølge Niels Peter Stilling lavede daværende borgmester Erik Fabrin et grænseoverskridende, men formidabelt politisk arbejde.

"Hvis Søllerød var blevet lagt sammen med Lyngby, som mange ønskede, var vi blevet tromlet. Andre muligheder var Farum, Allerød og Hørsholm. Hørsholm meldte sig ud med det sammen. Allerød ditto, og i Farum var der problemer pga. sagerne med Brixtofte, så var der kun Birkerød tilbage, og det lykkedes Fabrin at få Birkerøds borgmester Ove C. Alminde med på ideen."

Men det var lige ved at gå galt, da Ove C. Alminde besluttede at sende sammenlægningen ud til folkeafstemning i Birkerød.

"Det var en virkelig dårlig beslutning, Birkerøds borgmester tog. Stemmeprocenten var meget lav, og gudskelov stemte 50,5 stemte for sammenlægningen. Ellers kunne Birkerød have fået sit egen Brexit med katastrofale følger," siger Niels Peter Stilling.

Og resten er historie, som man må læse om, hvis der er en, der tager stafetten op, og skriver bogen om Rudersdal Kommune fra 2007 og frem.

Publiceret 11 October 2019 11:45