Modelfoto

Modelfoto Lund & Dahl Photo - stock.adobe.com

Debat: Sankthans på Lions Park

Steen V. Skånstrøm, Lendemosevej 6, 2850 Nærum

Ligesom de øvrige beboere i Lions Park Søllerød’s 103 seniorboliger, havde jeg glædet mig til en festlig og inspirerende sankthansaftens båltale, som i år skulle være holdt af kommunens repræsentant i vores Fondsbestyrelse.

Når jeg skriver “skulle være holdt”, er det fordi talen antagelig ville have været glimrende, hvis den var blevet holdt for en målgruppe, der ligger imellem børnehavestadiet og et center for stærkt demente patienter.

At vi ikke hører til i denne gruppe vil man kunne finde et synligt bevis på, når man ser hvor mange biler der holder på de næsten altid belagte parkeringspladser ud for vores lejligheder.

Allerede efter foredragsholderen første minutter konstaterede vi, at den var helt gal. Så gal, at et par af beboerne greb ind og fik stoppet talen.

For at prøve at rette op på dette helt usædvanlige og triste forløb, holdt en af beboerne, efter at bålet var brændt ned, sangene var sunget og en hekseudklædt beboer havde sat stemningen i vejret, en tale som erstatning for den fejlslagne, som henviste de seneste års lykkeforskning om, hvad der gør os lykkelige og derefter citerede følgende bud på meningen med livet ifl. den tyske digter Hermann Hesse (1877-1967) som i 1946 modtog Nobelprisen i litteratur.

“Livet er ingen pligt, der findes kun pligten til at være lykkelig. Kun af den ene grund er vi på jorden. Og med alverdens pligt og alverdens moral og alle forbudene er det sjældent, at vi gør hinanden lykkelige, fordi man dermed ikke gør sig selv lykkelig.

Man kan kun være et godt menneske, når man er opfyldt af harmoni, altså når man er kærlig. - Dette var læren, den eneste lære i verden; det sagde Jesus, det sagde Buddha, det sagde Hegel (tysk filosof 1770-1831). For enhver er dette det eneste rigtige i verden; dit eget indre, din sjæl, din evne til at elske. Når du har den evne, kan du spise grød eller kager, bære pjalter eller juveler. Så var verden i overensstemmelse med sjælen, var god, var som den skulle være.”

Publiceret 27 June 2019 09:00