Quitting smoking - male hand crushing cigarette

Quitting smoking - male hand crushing cigarette mbruxelle - stock.adobe.com

Debat: Tillykke til Birkerød gymnasium - første i Region Hovedstaden med røgfri skoletid

Helle From, Susanne Stampe, Birthe Søndergaard, Annette C. Lund,Kirsten Hvid, Anna T.P. Trolle og Sri Sai Das, Bestyrelsen KB i Rudersdal

Birkerød Gymnasium har besluttet at indføre røgfri skoletid og arbejdstid fra 1. august. Det betyder, at hverken elever eller ansatte må ryge i skoletiden – heller ikke uden for skolens matrikel. Reglen gælder cigaretter, men også e-cigaretter, vandpibe, snus mv.

Det er en vigtig beslutning, som vil få stor betydning. For i dag ryger næsten halvdelen af gymnasieeleverne dagligt eller lejlighedsvist. Og andelen af unge, der ryger, er stigende.

Alt for mange unge begynder at ryge, når de tager hul på en ungdomsuddannelse. Ikke fordi det smager godt, eller fordi de er fysisk afhængige. De begynder, fordi de gerne vil være med i fællesskabet. Rygning smitter.

Elever og lærere må ikke ryge på skolens matrikel, men kan gå få meter væk fra skolen og tænde en cigaret. Indtil videre har gymnasierne accepteret det. Men på Birkerød gymnasium er det slut fra august. Vi ved, at røgfri skoletid vil få færre unge til at ryge - markant færre elever ryger, når skoletiden er røgfri.

I Kræftens Bekæmpelses lokalforening i Rudersdal håber vi, at andre ungdomsuddannelser, grundskoler, idrætsklubber mv. vil blive inspireret at Birkerød Gymnasiums gode initiativ.

Vedbæk Skole har allerede indført røgfri skoletid for eleverne, og Rudersdal Idrætsråd arbejder på at blive en del af Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens partnerskabet Røgfri Fremtid.

Vi vil også gerne invitere kommunen med i arbejdet for en røgfri fremtid. Vores store ønske er, byrådet gør alle kommunens skoler røgfri i skoletiden. For alle børn har ret til en røgfri skoledag, uanset hvilken skole, de går på.

I Kræftens Bekæmpelse hjælper vi gerne ungdomsuddannelser, der vil arbejde med rygning blandt eleverne. Vi står klar med sparring og rygestopevents. Kommunen holder gratis rygestopkurser, og Region Hovedstaden betaler for, at ansatte på ungdomsuddannelser kommer på kursus i, hvordan man snakker med unge om deres rygning.

Vi glæder os over, at Birkerød Gymnasium går forrest blandt ungdomsuddannelser i Region Hovedstaden. Tillykke med det. Forhåbentlig følger flere efter.

Publiceret 30 June 2019 09:00