Kommunalbestyrelsen er ved at lægge sig ud med samtlige børnefamilier i Rudersdal, mener debattøren. Arkivfoto: Mikkel Svinth Rødgaard

Kommunalbestyrelsen er ved at lægge sig ud med samtlige børnefamilier i Rudersdal, mener debattøren. Arkivfoto: Mikkel Svinth Rødgaard

DEBAT: Pseudodemokrati i Rudersdal

Af
Morten Grothe-Kræmmergaard (På vegne af en stor gruppe forældre i Rudersdal)

Geelsmark 12

2840 Holte

DEBAT En kommunalbestyrelse anført af Venstre-borgmester Jens Ive er i øjeblikket ved at lægge sig ud med samtlige børnefamilier i hele kommunen. Et ønske om kortsigtede besparelser på skoleområdet i klassisk pisse-i-bukserne stil, har udviklet sig til en større skolereform, der i de seneste uger har været i høring rundt om i kommunen.

Men processen er kørt af sporet, og formanden for Børne- og Skoleudvalget, Venstres Daniel E. Hansen, har forlængst mistet overblikket. For ikke at nævne vælgernes respekt pga. sin arrogante ageren overfor borgerne, specielt ved at afvise de fleste relevante spørgsmål og kommentarer med “at nu skal man passe på med ikke at lade følelserne løbe af med sig…” Hele forløbet blev bedst beskrevet af forsker Roger Buch: “…[processen er et godt eksempel på] diskussionen om pseudodemokrati i kommunerne. For fører dialogen med borgerne til noget? Ændrer det noget? Der er den generelle opfattelse, at det gør den ikke i særligt stort omfang.”

Og i skrivende stund ligger flere hundrede gennemarbejdede høringssvar og klager fra skoler og forældre og samler støv på kommunalpolitikernes borde. Uden at der er flyttet et komma i den aftale, der nu stemmes om. For det handler nemlig om noget helt andet. Kommunen har store planer med frasalg af attraktive byggegrunde, og har allerede nu flere skoler i kikkerten til nedrivning – for i stedet at enten sælge grundene fra eller bygge ældreboliger til borgmesterens primære vælgerskare.

I selve dagsordenen til mødet i Børne- & Skoleudvalget den 9. oktober fremgår det således, at forvaltningen indstiller Dronninggårdskolen til udfasning.

Børnetallet i Rudersdal kommune har, som i mange andre kommuner, været svagt faldende gennem en række år. Og på trods af at KL’s egne tal viser en stigning i børnetallet i Rudersdal kommune i de kommende år på op til 20 procent, så foreslår kommunen nu i første omgang, at sammenlægge 8 folkeskoler til 4.

I en Q&A-session hos Rudersdal Avis blev Daniel E. Hansen bl.a. forelagt, at borgmester Jens Ive i et indslag på P4 nævnte: …”at der nu er kæmpe tilstrømning til kommunens børneinstitutioner.”

Hvortil formanden for Børne- og Skoleudvalget konkluderer, ”at kommunens hovedudfordring er, at vi har for få elever og for mange skoler.”

Og at 3F’s mafiametoder blegner i sammenligning med, hvad der foregår på rådhuset i Holte står klart, når beretninger fra bl.a. formanden for Lokallisten i Rudersdal ser dagens lys. Han fortæller i et indlæg i Rudersdal Avis, at skolesammenlægningerne …”ville blive vedtaget uanset, hvad vi måtte mene, og at vi enten kunne gå med eller blive smidt ud af både de kommende budgetforhandlinger, hvor skoleaftalen er en central del, og de efterfølgende forhandlinger om udskolingen, dvs. blive sat uden for enhver indflydelse..”

Spørgsmålet er, om ledelsen i Venstre kan sidde denne form for tilsidesættelse af borgernes indflydelse og praktiseren af pseudodemokrati i én af partiets traditionelle højborge overhørig? Venstreborgmester Jens Ive holdt ved kommunalvalget i 2017 lige akkurat med det yderste af neglene fat i magten, men vedtages denne rædsel af en såkaldt skolereform, mister Venstre med statsgaranti magten ved det kommende kommunalvalg om kun to år.

Publiceret 10 October 2019 15:00