Derfor stemte Kristine Thrane ja til skolestrukturforslaget. Arkivfoto

Derfor stemte Kristine Thrane ja til skolestrukturforslaget. Arkivfoto

Derfor stemte vi ja til skolestrukturforslaget

Af
Kristine Thrane (S)

Gruppeformand for Socialdemokratiet og medlem af Børne- og Skoleudvalget

DEBAT Noget af det, jeg har kæmpet hårdt for hele min tid som politiker, er skolerne. Jeg står fuldstændig på mål for, hvad jeg har sagt, nemlig at jeg vil kæmpe for at bevare vores gode skoler. Det ville da have været nemt og dejligt, hvis vi bare kunne køre videre som i dag, men vi har desværre ikke børn nok til at fylde skolerne, og børnetallet bliver ved med at falde fremover. Økonomien er allerede udfordret på flere skoler og vil blive yderligere udfordret, hvis vi bare lader stå til, og det vil gå ud over kvaliteten. Den strukturændring, der er lagt op til, er i vores øjne den bedste måde til at bevare den gode kvalitet og standard på skolerne, samtidig med at den vil give flere penge til undervisningen.

Det er blevet fremført, at man ikke sparer særligt meget ved denne øvelse, og det er rigtigt, men det er jo fordi, vi har valgt ikke at tage alle de midler, der bliver frigjort fra skolerne, vi vil til gengæld gerne have, at de bliver på skolerne, så de har flere midler til rådighed.

Vi har lyttet rigtig meget til borgerne, og derfor vil vi afsætte flere penge til processen, flere penge til ledelse, og igangsætte en masterplan, hvilket har været et stort ønske fra skolebestyrelsesformændene. Vi har lyttet til lærerene, som siger at skolerne er trængt økonomisk, og at vi ikke bare kan lade stå til. Vi vil lave klassedannelser ved skolestart og ved udskolingsstart. Det har aldrig været formålet, at bryde klasser op undervejs eller flytte børn rundt mellem matrikler i indskolingen.

Vi har pga. denne omstrukturering kunnet annullere en besparelse på kronebeløbet på 4,2 mio./år. Vi socialdemokrater har stemt ja til skolestrukturændringerne, fordi vi ikke vil være med til at spare mere på selve undervisningen, og fordi denne omstrukturering netop tilfører skolerne flere penge.

Så vi har lyttet, men ikke hørt at der er kommet et reelt alternativ til strukturændringsforslaget.

Konservative og Lokallistens forslag løser ingenting, skolerne vil fortsat være økonomisk udfordrede. Derudover går forslaget fuldstændig mod anbefalingerne i strukturudvalget, hvor noget af det vigtigste var at styrke skolerne fagligt, især i udskolingen. Med K og LL´s forslag er der til næste år fem skoler, der kun kan oprette én 0-klasse. Al forskning viser at et-sporede skoler ikke er godt for fagligheden, det er heller ikke godt for skolernes økonomi, og det er heller ikke, hvad eleverne ønsker.

Publiceret 15 October 2019 08:00