Det vil give nogle mere motiverede elever, hvis de får et alternativ til tysk fra femte klasse, mener Luc de Visme.

Det vil give nogle mere motiverede elever, hvis de får et alternativ til tysk fra femte klasse, mener Luc de Visme.

Opfordring:

Elever bør kunne vælge mellem tysk og fransk

Franskfødte Luc de Visme fra Lokallisten appellerer til Rudersdals politikere om at benytte muligheden i den nye folkeskolereform for at tilbyde tysk og fransk på lige fod fra femte klasse

Af
Steen Trolle

Eleverne i Rudersdals folkeskoler skal have mulighed for at vælge mellem tysk og fransk, når de skal have et ekstra sprogfag ud over engelsk. Det mener franskfødte Luc de Visme, der var opstillet til kommunalvalget for Lokallisten. Fransk er indtil videre kun et valgfag, men i den nye folkeskolereform er der lagt op til, at kommunerne kan vælge at sidestille tysk og fransk, når eleverne - som det er planen - skal have et ekstra sprogfag allerede fra femte klasse. I følge Luc de Visme er det indtil videre planen kun at udbyde tysk i Rudersdal, men han appellerer til de lokale politikere om at udnytte lovens mulighed for at give eleverne et valg mellem de to sprog. "Det er kedeligt, hvis en kommune som Rudersdal, der har overskuddet og gerne vil være en af landets bedste kommuner, ikke benytter denne mulighed for at give familierne et valg. Det kan ikke koste alverden, men effekten vil vise sig i form af større velvilje overfor den nye reform," siger Luc de Visme.

Mere motiverede elever

Han understreger, at det for ham ikke handler om at markedsføre sit eget franske modersmål. "Det kunne også være spansk, man tilbød som andetsprog. Det afgørende er, at det ikke skal være et valgfag, som eleverne kan vælge som et tredje sprog, for det er der ikke mange der vil gøre. Hvis eleverne får en valgmulighed, når de skal starte med det obligatoriske andet sprogfag, så vil man få nogle mere motiverede elever. Og motivation er afgørende, når man skal lære sprog," mener Luc de Visme. Den franskfødte birkerødborgere tilføjer, at han vil have det fint med, hvis 90 procent af eleverne ender med at vælge tysk alligevel. Bare de har haft en valgmulighed. "Men det er en god ide at vælge fransk. I Tyskland kan man klare sig på engelsk i forretningsverden, men det kan man ikke i Frankrig. Der er man nødt til at kunne fransk for at komme tilstrækkelig meget i dybden i forhandlingssituationer," siger Luc de Visme.

Luc de Visme er fra Saint Georges i det sydvestlige Frankrig. Her ses han med familien til den årlige byfest.

Luc de Visme er fra Saint Georges i det sydvestlige Frankrig. Her ses han med familien til den årlige byfest. "Hvis man som dansker skal klare sig forretningsmæssigt i Frankrig er man nødt til at kunne fransk, så rækker engelsk ikke," siger han.

Publiceret 25 January 2014 07:00