Fra venstre mod højre ses de tre elever Victor Ditlev Kunde, Mohammad Alhakim og Frederik Paustian. Her har eleverne en kopi af den Astro Pi harddisk, som skal køre elevernes software på rumstationen

Fra venstre mod højre ses de tre elever Victor Ditlev Kunde, Mohammad Alhakim og Frederik Paustian. Her har eleverne en kopi af den Astro Pi harddisk, som skal køre elevernes software på rumstationen

Lokale gymnasieelever laver software til rumstation

Victor Ditlev Kunde, Mohammad Alhakim og Frederik Paustian fra Nærum Gymnasium har i valgfaget Informationsteknologi programmeret en software, som snart bliver uploaded til Den Internationale Rumstation (ISS). Målet er at kunne dyrke fødevarer i rummet

Rumstationen ISS, der svæver cirka 400 kilometer over jorden havde sidst dansk besøg i 2015, da den danske astronaut Anderas Mogensen tilbragte 10 dage på rumstationen i kredsløb rundt om jorden. Og nu er der igen danske hænder i berøring med den internationale rumstation.

Victor Ditlev Kunde, Mohammad Alhakim og Frederik Paustian fra Nærum Gymnasium har nemlig i valgfaget Informationsteknologi programmeret en software, som snart bliver uploaded til rumstationen. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Nærum Gymnasium.

Drengenes projekt går under navnet 'Space Gardeners', og det er blandt nogle få internationalt udvalgte koder, som får en plads på rumstationen, mens den med 27.000 km/t kredser rundt om jorden.

Alle bidrog

Drengene har udviklet softwaren i forbindelse med en konkurrence, der var udskrevet af ESA under betegnelsen European Astro Pi Challenge, Mission Spacelab. Astro Pi er navnet på den lille computer, hvorpå elevernes software vil køre under tre kredsløb rundt om jorden.

Det var underviser i Informationsteknologi, Rune Klarskov Jensen, som syntes, at det ville være et oplagt og fagligt udfordrende projekt for hele holdet. Han lægger derfor også meget vægt på, at selv om det kun var ét projekt, der gik videre til sidst, har hele holdet en andel i det flotte resultat. Det er de tre elever meget enige i.

“Vi stjal fra hinanden med arme og ben, men på den gode måde,” fortæller Frederik Paustian om det særlige samarbejde på tværs af projektgrupperne.

”Lige præcis,” tilføjer Mohammad Alhakim og fortsætter:

”Selv om det var en konkurrence blandt alle grupper på holdet, så hjalp og løftede vi hinanden som en del af Runes undervisning på holdet”.

Astro Pi harddisk på ISS. Pressefoto

Astro Pi harddisk på ISS. Pressefoto

Fødevarer i rummet

Bag navnet 'Space Gardeners' ligger projektets ambition om at indsamle data om fødevarers vækstmuligheder i rummet, hvilket også har været stærkt medvirkende til, at projektet blev udvalgt af det Europæiske Rumagentur (ESA). Omkring midten af maj måned får Victor, Mohammad og Frederik deres data tilbage fra Rumstationen. Derefter kan de sige mere om, hvilke fødevare der har gode vækstbetingelser i rummet.

De tre elever er overvældet over, at deres projekt er blevet valgt blandt så mange internationale bidrag, men de har perspektivet i orden.

”Vi ved godt, at det her er mere end en tur ud i rummet og tilbage. Det er et lille beskedent skidt på vejen til at kunne dyrke fødevarer i rummet, hvilket ville være et stort skridt for menneskeheden,” siger Victor Ditlev Kunde med et slet skjult og indforstået smil på læben.

Og rektor på Nærum Gymnasium, Niels Hjølund Pedersen, kan desuden se perspektiverne i underviser Rune Klarskov Jensens pædagogiske tilgang til projektet.

”Det her er inspirerende undervisning for de involverede, ikke bare de tre elever men for hele holdet. Det faglige kommer til i høj grad at give mening og bringer dem langt, nogle helt ud i rummet,” siger han.

Læs mere om projektet her: www.esa.int/Education/AstroPI/European_Astro_PI_Challenge_2017_-_2018

adk

Publiceret 04 March 2018 12:00