Minister for udviklingssamarbejde Ulla Tørnæs (V) besøgte torsdag Nærum Gymnasium sammen med Faridah (th) og Zaharah (th) i anledning af FN´s Internationale Pigedag. Foto: Anne Dahl Kristensen

Minister for udviklingssamarbejde Ulla Tørnæs (V) besøgte torsdag Nærum Gymnasium sammen med Faridah (th) og Zaharah (th) i anledning af FN´s Internationale Pigedag. Foto: Anne Dahl Kristensen

To afrikanske piger har taget verden med storm: Torsdag indtog de Nærum Gymnasium

Torsdag var det FN´s Internationale Pigedag, og det blev markeret på Nærum Gymnasium med både minister- og internationalt besøg

Af
Anne Dahl Kristensen

I september talte 19-årige Faridah ved FNs Generalforsamling foran verdensledere som Theresa May, Emmanuel Macron og Justin Trudeau. Og torsdag middag stod hun sammen med 17-årige Zaharah foran 400 elever på Nærum Gymnasium i selskab med minister for udviklingssamarbejde Ulla Tørnæs (V).

Begge piger kommer fra slumkvarteret i Kampala i Uganda. Men igennem den seneste tid har de kæmpet en utrættelig kamp for at forbedre forholdene for piger i deres hjemland. De har kæmpet kampen ved at fortælle hver deres personlige historie om seksuelle overgreb, fattigdom og en hverdag uden forældre. Og uanset om publikummet har været verdensledere eller gymnasielever i Nærum, så gør deres historie indtryk.

Faridah fortalte blandt andet, at hun blev mor som 14-årig som konsekvens af et seksuelt overgreb, og hun er i dag alenemor til to. En af hendes værste oplevelser var, da hun og hendes veninde blev overfaldet af en gruppe narkomaner på gaden. Faridah var gravid med sit andet barn og løb med livet i behold, men hendes veninde blev voldtaget og dræbt. Det er de vilkår, som piger og kvinder i Kampala lever under.

Zaharah fortalte, hvordan hun bor alene med sine syv søskende. Hendes mor forlod dem, da Zaharah var ni år, og hendes far har forladt hjemmet for at arbejde.

Både Faridah og Zaharah arbejder frivilligt i Plan Internationals projekt ’Safer Cities’, hvor de kæmper for at gøre pigers hverdag bedre. Og det var også det budskab, der blev lagt frem for eleverne på samfundsfagslinjen på Nærum Gymnasium torsdag.

"We need to educate boys and make them understand that they won't thrive unless they make girls decide!, " sagde Faridah i sin tale til eleverne.

En kvart million til bedre forhold

Konkret fandt besøget sted som led i en kampagne, hvor direktørposter og ministerposter blev skiftet ud for en dag. Nemlig på FN´s Internationale Pigedag. I Danmark havde udviklingsminister Ulla Tørnæs overladt posten til Faridah og Zaharah, og også på Ny Holte Skole havde skoleinspektør Søren Watt overladt taburetten som skoleinspektør til en af skolenes elever. Alt sammen for at sætte fokus på pigernes rettigheder.

Det særlige besøg i Nærum var planlagt på baggrund af det samarbejde, som Nærum Gymnasium i flere år har haft med PlanBørnefonden. Og torsdag var der også en anden konkret begivenhed at fejre. Eleverne på Nærum Gymnasium har nemlig i år sat rekord med deres årlige indsamling.

247.000 kroner er det lykkedes eleverne at samle ind til skolens 44 fadderbørn i Bondo i Kenya. Nærum Gymnasium giver hvert år eleverne én dag fri, hvor de så til gengæld kan arbejde på forskellig vis og donere lønnen for den ekstra cafévagt, græsslåning eller kagebagning til den fælles indsamling. Og den indsats kommer nu børnene i Kenya til gode..

"Vi er så stolte af åres resultat. Det her arbejde er en måde, hvor vi kan få en stemme og bidrage til at gøre en forskel, og hvor eleverne kan engagere sig i en sag. Det er en stor fornøjelse," siger Anne-Louise Ryhl, der er formand for Nærum Gymnasiums MAC-udvalg (Make A Change).

Besøget på Nærum Gymnasium blev også indledt med en fremvisning af 'Faddervæggen', som viser Nærum Gymnasiums bidrag til børn og skolen i Kenya.

Det er endnu ikke besluttet, hvad den kvarte million kroner konkret skal gå til. Det besluttes i samarbejde med PlanBørnefonden. Men sidste år blev pengene fra indsamlingen brugt på at renovere og genopbygge en skole.

Publiceret 12 October 2018 14:00