Tarek Alomar er uddannet jurist i Syrien. Men han flygtede for fire år siden til Danmark. her fik han arbejde i Rema 1000 på Malmbergsvej, og han er samtidig den første flygtning i Rudersdal, der har gennemført integrationsuddannelsen. Her ses han i blæsevejr sammen med butikschef Morten Møldrup Pedersen. Foto: Anne Dahl Kristensen

Tarek Alomar er uddannet jurist i Syrien. Men han flygtede for fire år siden til Danmark. her fik han arbejde i Rema 1000 på Malmbergsvej, og han er samtidig den første flygtning i Rudersdal, der har gennemført integrationsuddannelsen. Her ses han i blæsevejr sammen med butikschef Morten Møldrup Pedersen. Foto: Anne Dahl Kristensen

Advokat fra Aleppo er nu et velkendt ansigt i Gl. Holte

1. december kunne 41-årige Tarek Alomar kalde sig fastansat i Rema 1000. Han er den første syriske flygtning i Rudersdal Kommune, der har gennemført integrationsuddannelsen

Af
Anne Dahl Kristensen

For fire år siden blev Tarek Alomar indlogeret på sit midlertidige værelse i Nærum. Som flygtning fra Syrien var han blandt de mange nye borgere, der skulle i gang med at bygge en ny tilværelse op i Danmark og nærmere betegnet i Rudersdal.

Tarek kom fra Aleppo, hvor han i kort tid nåede at arbejde som advokat efter at have afsluttet sin uddannelse som jurist. Derefter måtte han flygte fra Bashar al-Assads regime, og udsigten til arbejdsløshed i sine nye omgivelser i Danmark begejstrede ham ikke.

"Første dag jeg kom hertil, sad jeg på mit lille værelse og tænkte, at det bliver svært at finde et job her. Men jeg tog samtidig en beslutning om, at jeg ville prøve, og at det skulle lykkes," fortæller den i dag 41-årige butiksmedarbejder.

Frivillig indsats

En frivillig ildsjæl blev hans indgangsvinkel. Vedkommende tog ham med på besøg i den lokale Rema 1000, hvor hun introducerede ham for købmand, Morten Møldrup Pedersen.

"Som udgangspunkt er jeg altid lidt skeptisk i forhold til den slags henvendelser, for jeg vil gerne håndplukke mine egne folk. Men Tareks altid smilende væsen overbeviste mig," fortæller butikschefen og tilføjer:

"Omvendt vil jeg også meget gerne belønne mennesker, der investerer sig selv for at få tingene til at lykkes. Og det har Tarek gjort. Han har kørt på fra første dag. Jeg går meget op i at hjælpe dem, som har viljen til et job, men som ikke på papiret har mulighederne. Her i butikken løfter vi alle i flok, og alle medarbejdere er vigtige for den samlede succes."

Tareks vej til en fastansættelse begyndte med et praktikforløb, hvor parterne kunne se hinanden an. Da det var afsluttet, havde han egentlig udsigt til en normal ansættelse i butikken. Men samtidig var den nye integrationsuddannelse IGU blevet oprettet. Det skabte nye muligheder.

"Tarek skulle lige hjem og tænke over tilbuddet om uddannelse, for han havde allerede dollartegn i øjnene med udsigten til at blive ansat i et halvt år med løntilskud. Men han kom tilbage og sagde, at han gerne ville have uddannelsen," fortæller Morten Møldrup Pedersen.

Hvor finder jeg raspen?

Indsatsen bar frugt. Og nu - to år senere - kan han fejre, at han er udlært. Han er blevet fastansat i den lokale Rema 1000, og han har samtidig fået flere færdigheder på CV´et.

"Igennem min uddannelse har jeg også fået kørekort til lastbil og gaffeltruck. Det er jeg meget glad for," fortæller Tarek.

Sideløbende med sin uddannelse har Tarek også deltaget i sprogskole, og her fire år efter sin ankomst mestrer han det danske sprog aldeles glimrende. Det har været hans mål lige fra begyndelsen.

"Morten spurgte mig i begyndelsen om han skulle tale engelsk eller dansk med mig, og jeg svarede selvfølgelig dansk. Det er den bedste måde at lære sproget på, og jeg kan godt lide at være i kontakt med andre mennesker," fortæller Tarek.

Et af de første udtryk chefen fik lært Tarek var 'frisk som en havørn', for det passer perfekt på den altid smilende flygtning.

Men dedikationen til at lære sproget har også budt på visse udfordringer. Blandt andet husker Tarek et af sine første møder med en kunde i supermarkedet i Gl. Holte.

"Der var en kunde, der spurgte mig, hvor raspen stod. Der måtte jeg altså have lidt hjælp, for jeg anede ikke, hvad rasp var," fortæller han .

Ansigt til ansigt med kunderne

Da Tarek begyndte sin integrationsuddannelse fik han samtidig nye opgaver i butikken.

"Jeg blev spurgt, om jeg ville sidde i kassen. Det gjorde mig lidt nervøs, for der skal man virkelig kunne kommunikere med kunderne. Men det er samtidig det vigtigste sted i butikken, så selvfølgelig sagde jeg ja," fortæller han.

I dag arbejder Tarek med alle opgaver i supermarkedet, og han øver sig fortsat i at finpudse de danske gloser. Og han elsker det.

"Det har været meget vigtigt for mig at få et job. Jeg er ikke en person, der duer til at sidde og slappe af. Der skal helst ske noget, fortæller han og fortsætter:

"Med tiden vil jeg gerne praktisere jura igen, men det er en drøm og ikke det vigtigste lige nu. Her og nu handler det om mit arbejde her i Rema 1000."

Tarek bor i dag i sin egen lejlighed. Han har to børn på ni og fem år, og han er samtidig nået til et sted i sit liv, hvor han meget gerne vil bruge en del af sit overskud på at hjælpe andre i samme situation.

Såfremt den rette platform melder sig, vil Tarek meget gerne fortælle om sine egne erfaringer igennem det danske integrations- og uddannelsessystem og dermed forhåbentlig kunne hjælpe andre i samme situation.

Kommunen er stolt

Tarek er som tidligere nævnt den første flygtning i Rudersdal Kommune, der har gennemført integrationsuddannelsen. Det er også blevet bemærket i det politiske liv. Blandt andet blev afslutningen på Tareks uddannelsesforløb markeret i den lokale Rema 1000-butik fredag 30. november, hvor formanden for erhvervsudvalget Randi Mondorf (V) overraskede Tarek Alomar med en buket blomster.

"Som kommune er vi meget stolte af det forløb, du har været igennem. Du har tilegnet dig sproget, du har tilegnet dig evnen til at kunne agere i det danske samfund, men allerstærkest er du et menneske, som skaber glæde og engagement omkring dig," udtaler Randi Mondorf i en pressemeddelelse.

"Det går på tværs af både sprog og kultur. Du gør en forskel i dit lokalsamfund, der betyder noget for de mennesker omkring dig. Vi ser dig som et eksempel, som mange andre kan spejle sig i, og vi håber at mange vil følge din vej," lyder det fortsat fra formanden.

Publiceret 10 January 2019 11:00