Søren Hyldgaard må opgive at stille op til Folketinget for Venstre, efter han for nylig blev dømt for tre hastighedsoverskridelser på Lyngby Omfartsvej. Pressefoto

Søren Hyldgaard må opgive at stille op til Folketinget for Venstre, efter han for nylig blev dømt for tre hastighedsoverskridelser på Lyngby Omfartsvej. Pressefoto

Tre klip i kortet koster politisk kandidatur

Søren Hyldgaard har trukket sig som kandidat for Venstre til Folketinget, efter han netop er blevet frakendt kørekortet

Af
Anne Dahl Kristensen

Venstres medlem af kommunalbestyrelsen i Rudersdal, Søren Hyldgaard, må nøjes med at være tilskuer til den kommende valgkamp til Folketinget i stedet for en aktiv medspiller. Han skulle have stillet op som kandidat for Venstre i Helsingørkredsen, ligesom han tidligere har gjort det.

Men efter at være blevet idømt en straf for tre tilfælde af hastighedsoverskridelser ved byretten, har han nu trukket sit kandidatur, ligesom han har søgt orlov fra det lokalpolitiske arbejde i kommunalbestyrelsen i Rudersdal, indtil der ligger en afgørelse fra landsretten, hvortil han vil anke dommen.

Hændelserne fandt sted tilbage i sommeren 2015. Her var der vejarbejde på Lyngby Omfartsvej, og i tre tilfælde kørte Søren Hyldgaard for stærkt i forhold til de gældende 50 km/t.

"At jeg har kørt for stærkt, er hævet over enhver tvivl, og det er helt igennem dybt beklageligt, at jeg har været uopmærksom på den ændrede skiltning på grund af vejarbejde og er kørt med hastigheder svarende til den på strækningen normalt gældende hastighed," oplyser Søren Hyldgaard i en mail til redaktionen.

Ifølge politikeren har han i de tre tilfælde kørt med hastigheder på henholdsvis 95 km/t, 87 km/t og 89 km/t, hvilket altså alle tre gange har udløst et klip i kortet på grund af den reducerede hastighedsgrænse på 50 km/t.

Uden kørekort i et år

Tiltalen for forseelsen modtog han i juli 2018. Herefter blev han indkaldt til et retsmøde i januar 2019, hvor han altså blev idømt en frakendelse af kørekortet for et år samt en bøde på 21.000 kr.

I takt med at valgbarhedsloven blev ændret 1. april 2018, får dommen nu den konsekvens, at Søren Hyldgaard ikke kan stille op til Folketinget, ligesom han heller ikke må genopstille ved kommunalvalget i 2021.

Tidligere var det sådan, at hvis en folkevalgt til byrådet eller folketinget blev dømt for noget ulovligt, skulle det såkaldte Valgbarhedsnævn vurdere, hvorvidt vedkommende fortsat var valgbart. Men de regler blev altså ændret sidste år og gjort mere ensrettede.

"Jeg er ikke enig i kendelsen fra byretten, som derfor vil blive anket til Landsretten. Imidlertid ønsker jeg ikke, at sagen i den mellemliggende periode på nogen måde skal belaste mit parti Venstre, eller at der kan stilles spørgsmålstegn ved mit arbejde som politiker. Derfor søger jeg dags dato orlov fra kommunalbestyrelsen, så længe sagen verserer for Landsretten," oplyser Søren Hyldgaard i sin mail.

Søren Hyldgaard er ikke tidligere straffet og har ikke tidligere modtaget klip i kørekortet.

Publiceret 06 February 2019 12:38