Movia har fjernet alle trykte oplysninger om busruter og afgangstider fra 14.500 stoppesteder på Sjælland. Det giver en besparelse på 1,6 mio. kr. og udløst harme blandt mange passagerer. Arkivfoto

Movia har fjernet alle trykte oplysninger om busruter og afgangstider fra 14.500 stoppesteder på Sjælland. Det giver en besparelse på 1,6 mio. kr. og udløst harme blandt mange passagerer. Arkivfoto

Hvor blev de trykte køreplaner af?

Movias beslutning om at fjerne de trykte køreplaner har vakt harme mange steder i hovedstadsområdet. Også i Rudersdal. Onsdag drøfter Movias bestyrelse sagen igen

Af
Anne Dahl Kristensen

Movia har fjernet alle trykte oplysninger om busruter og afgangstider fra 14.500 stoppesteder på Sjælland. Det giver en besparelse på 1,6 mio. kr.

I stedet skal man i fremtiden hente en app eller ringe til Movia for at finde bustiderne. Det har udløst et mindre ramaskrig blandt flere borgere, som mener, det forringer servicen. Blandt andet skriver Finn Aage Jørgensen følgende i et debatindlæg, der kan læses andetsteds her i avisen:

”Med al respekt for de digitale mediers overlegenhed på mange områder, må det være tilladt at foreslå en fortsat rest af analoge hjælpemidler til de medborgere, der ikke altid har en mobiltelefon/smartphone i hånden eller i lommen.”

Og han er ikke den eneste. Igennem den seneste tid har der været livlig debat om de fjernede køreplaner, og derfor lander sagen nu igen på politikernes bord.

Tirsdag diskuterer medlemmerne af Regionsrådets trafikudvalg sagen, og onsdag morgen er det medlemmernes af Movias bestyrelse, der diskuterer køreplanerne. Her har det konservative kommunalbestyrelsesmedlem i Rudersdal, Christoffer Buster Reinhardt også en plads.

”Det er klart, at debatten har gjort indtryk, og derfor drøfter vi sagen. Vi vil gerne finde en løsning, der er til glæde for passagererne, og det er selvfølgelig med den indgangsvinkel, at jeg tager til mødet,” lyder det fra Christoffer Buster Reinhardt.

En tabt kamp

Også i andre kommuner er debatten om køreplanerne blevet rejst. I Lyngby-Taarbæk Kommune har kommunalbestyrelsesmedlem Sigurd Agersnap (SF), der også er medlem af Movias repræsentantskab anmodet om at få sagen taget op på det næste repræsentantskabsmøde. Det sker med opbakning fra Jakob Skovgaard Koed (S), Gladsaxe Kommunes repræsentant.

Birgitte Schjerning Povlsen (K), der er Rudersdals repræsentant i Movias repræsentantskab tror dog ikke, at der resterer meget håb for at få Movia til at genindføre de fjernede køreplaner.

"Jeg tror desværre, at den kamp er tabt. Vi har igennem flere år været vidne til, at der er blevet skåret mere og mere i servicen i den kollektive trafik i Rudersdal. Det har vi været kede af, og vi har forsøgt at råbe op, men det er stort et maskineri at komme igennem og dermed meget svært."

Til gengæld mener hun, at der bør undersøges, om der kan laves en form for overgangsordning i kommunalt regi.

"Jeg kan på den ene side godt se, hvilken vej udviklingen går, men på den anden side er vi også nødt til at tage hensyn til de ældre borgere, der kommer i klemme, hvis de ikke mestrer de digitale redskaber. Derfor mener jeg, at vi bør drøfte sagen og få undersøgt, hvor stort behovet er for de trykte køreplaner, så vi eventuelt kan sætte ind med en midlertidig løsning i overgangsperioden," lyder det fra Birgitte Schjerning Povlsen.

"Tåbelig beslutning"

Formanden for Rudersdal Kommunes miljø- og teknikudvalg, Court Møller (R), er heller ikke begejstret for Movias beslutning.

"Personligt synes jeg, det er en tåbelig beslutning. Man gør meget for at få folk til at tage bussen og bruge de kollektive transportmidler, men servicen skal følge med. hvis bageren ikke fortæller, hvad brødet koster, skal man så bruge en app for at få prisen at vide? Nej. Og på samme måde bør man som forbruger også nemt kunne finde ud af, hvornår bussen kører," siger Court Møller og tilføjer:

"Men beslutningen er taget. Vi kan give vores mening til kende, og vi kommer helt sikkert til at drøfte sagen i en eller anden form på vores næste møde i miljø- og teknikudvalget."

Samtidig mener formanden ikke, at Rudersdal Kommune uden videre kan overtage opgaven med køreplaner.

"Vi må drøfte det og se, hvad vi eventuelt kan gøre. Men jeg vil have mine bekymringer ved at overtage opgaven med køreplanerne. Det er Movias resort, og vi betaler i forvejen for administration. Vi er nødt til at holde os til kommunens egne opgaver. Men når det er sagt, må vi selvfølgelig også overveje, om vi kan lave en midlertidig løsning. Og ikke mindst opfordre Movia til at se på, om den skiltning, de har lavet, er god nok. For det er altså ikke nemt at finde ud af, hvad man skal gøre for at få fat i en køreplan i dag."

Publiceret 26 February 2019 11:00