John Ole Andersen kunne i sidste uge overrække 'ugens buket' til sin 11-årige genbo, August Vahl-Zeuthen, som i september opdagede en brand i Johns lejlighed og dermed var med til at redde Johns liv. Foto: Anne Dahl Kristensen

John Ole Andersen kunne i sidste uge overrække 'ugens buket' til sin 11-årige genbo, August Vahl-Zeuthen, som i september opdagede en brand i Johns lejlighed og dermed var med til at redde Johns liv. Foto: Anne Dahl Kristensen

Ugens buket: 11-årige August opdagede brand og reddede Johns liv

Med denne uges buket hører en ægte solstrålehistorie om en handlekraftig dreng, der i sandhed har gjort en forskel for sin 82-årige genbo

Af
Anne Dahl Kristensen

Netop hjemkommet efter en mindre tur sad den dengang 81-årige John Ole Andersen 28. september 2018 i sin stue i Rundforbiparken. Han var var i færd med at tage sit overtøj af og slappede af efter dagens strabadser. Han opdagede ikke, at noget ulmede i køkkenet.

I bygningerne overfor stod 11-årige August i ved håndvasken i køkkenet sammen med sin mor. Han var hjemme på et ganske kort visit sammen med sin mor og lillesøster, som skulle have tørt tøj på efter en ufrivillig dukkert i søen i nærheden.

Se videoen med overrækkelsen her:

"Jeg kan helt ærligt sige, at hvis ikke August havde opdaget det, så havde jeg ingenting registreret. Vi var på vej videre til middag hos nogle venner, og jeg var en smule stresset og havde egentlig kun øje for, hvad vi skulle huske at have med," fortæller Maj Vahl-Zeuthen, mor til August.

Køkken i flammer

Det, der skete der ved håndvasken, var nemlig, at August fik øje på det usædvanlige syn i køkkenvinduet overfor - inde hos genboen John.

"Jeg så flammer i køkkenet. Der var mange, og i starten troede jeg, at det var et fjernsyn, der viste dem. Men så kunne jeg se, at det var rigtigt, og fik fortalt det til mine forældre," fortæller 11-årige August.

August´ far, Jakob, løb straks over til genboen, John. Han fik smadret et vindue, imens en anden beboer i bebyggelsen fik fat i en pulverslukker og Maj fik ringet 112 og alameret brandvæsenet. I mellemtiden fik Jakob også smadret endnu et vindue på den modsatte side af Johns lejlighed.

"Jeg havde en stor svensknøgle i hånden, som jeg kunne smadre ruden med. Jeg forsøgte at komme ind, men der var ret meget røg i lejligheden, og det var for farligt at gå ind. Men jeg havde kontakt med John og kort efter kom brandvæsenet og tog over," fortæller Jakob Vahl-Zeuthen.

Hjemvendt efter genhusning

John nåede ikke at registere ret meget selv.

"Jeg så flammerne i køkkenet og nåede at tænke, at det da var et underligt syn. Men derefter kom naboerne tililende med det samme. Jeg havde telefonen lige ved siden af mig, men jeg nåede ikke engang at tænke på at ringe 112 eller for den sags skyld gå ud ad havedøren," fortæller John Ole Andersen.

Branden, der var opstået på grund af en kortslutning i køkkenet, ødelagde meget i lejligheden, og efter fire dage på hospitalet, måtte John genhuses i flere måneder. Først i januar kunne han flytte tilbage, og han arbejder fortsat med at få lejligheden indrettet på ny.

Men han er meget taknemmelig for Augusts hurtige reaktion, og derfor har han indstillet ham til modtager af 'ugens buket'. Det er selvfølgelig en indsats, som vi her på Rudersdal Avis kun kan bakke op om, hvorfor vi også i sidste uge tog turen til Nærum for at overrække blomsterne til August.

Det var en overrasket dreng, der tog imod, og som kvitterede med et lidt genert 'Tak'.

FAKTA

'Ugens buket' - sådan gør du:

    Skriv et brev til Rudersdal Avis, Gl. Lundtoftevej 1B, 2800 Kgs. Lyngby, eller en mail til redaktion@rudersdalavis.dk

    Mærk brevet 'Ugens buket'

    Husk at skrive navn, adresse og telefonnummer – både på den, du indstiller, og på dig selv, så vi kan kontakte jer

Publiceret 19 March 2019 11:30