Sådan ser suttetræet ved Sjælsø ud i dag, fredag. Normalt plejer det at være fyldt med sutter. Foto: Anne Dahl Kristensen

Sådan ser suttetræet ved Sjælsø ud i dag, fredag. Normalt plejer det at være fyldt med sutter. Foto: Anne Dahl Kristensen

Børnenes sutter er væk: Hvem har plyndret suttetræet ved Sjælsø?

I mange år har suttetræet ved Sjælsø fungeret som et fast ståsted for små børn, der her har sagt farvel til deres tro og elskede følgesvend. Men i denne uge er alle sutter blevet fjernet, fortæller en borger

Af
Anne Dahl Kristensen

"Jeg er rigtig gal over, at nogen kan finde på at gøre sådan noget. Træet har stået der på marken i mindst 15 år, og mange børn i området er glade for det. Det hører ligesom til der på marken," fortæller Helle Refsgaard Amstrup.

Hun bor på vejen Solbjærget i Birkerød, og beboerne her i området mødte tidligere på ugen et noget uvant syn.

På marken for enden af Solbjærget, hvor der er udsigt til Sjælsø, står der et træ, som har fungeret som suttetræ i talrige år. Traditionen er angiveligt startet af en tidligere beboer i området, som ikke længere lever.

Solvej, som hun hed, mente, at træet kunne fungere fint som suttetræ. Det har udviklet sig til en tradition, hvor børn i massevis har afleveret deres elskede og trofaste ven, nemlig sutten, her på træet. Og når de har haft brug for det, har de kunnet vende tilbage på deres gåture og mindes en tid, der var engang.

Nabo: Det er for groft

Men forleden dag var alle de mange sutter fjernet. Det fortæller Helle Refsgaard Amstrup.

Kun et enkelt bundt hænger nu tilbage på en gren, da Rudersdal Avis fredag besøger stedet. Og så er der enkelte gamle sutter, der har været svære at fjerne.

Ellers er det eneste bevis på, at træet har tiltrukket massevis af børn til stedet, de enkelte snore, som hænger ned fra grenene på det bare træ, der stadig står i sin vinterfrakke.

I en lukket Facebookgruppe for borgerne i området, er der lavet et opslag, hvor en borger fortæller, at vedkommende har set plyndringen af træet.

"To selvudnævnte 'miljøaktivister' har i dag fjernet alle sutter på markens suttetræ. De var et ældre par, som slæbte det hele væk i nogle poser. Lige lovlig groft, synes jeg, da jeg ved, at der gennem årene er flere, der holder lidt rent under træet, og at mange børn besøger deres aflagte sutter," skriver vedkommende.

Vækker vrede

Helle Refsgaard Amstrup har kontaktet redaktionen, fordi hun er enig med vedkommende, der har skrevet Facebookopslaget.

"Jeg bliver gal, fordi jeg ved, der er mange børn, der bruger træet. Og hvem kan finde på at gøre det, bare fordi, de tilsyneladende mener, at det ikke ser pænt ud? Jeg håber, at der snart kommer nogen og hænger nye sutter på træet igen," siger hun.

Ved du noget om sagen, så kontakt gerne redaktionen på redaktion@rudersdalavis.dk.

Publiceret 22 March 2019 12:35