Lars Engelberth fra Det Konservative Folkeparti vil arbejde for mere debat i rådssalen. Foto: Signe Steffensen

Lars Engelberth fra Det Konservative Folkeparti vil arbejde for mere debat i rådssalen. Foto: Signe Steffensen

Nyt medlem af kommunalbestyrelsen: "Jeg savner mere debat i salen"

Lars Engelberth fra Det Konservative Folkeparti har fået fast plads i kommunalbestyrelsen efter Kenneth Birkholms exit

Af
Anne Dahl Kristensen

To medlemmer af kommunalbestyrelsen i Rudersdal har i løbet af det sidste halve år måttet forlade det politiske arbejde. Først var Kenneth Birkholm fra Det Konservative Folkeparti, som efter en dom for momsunddragelse måtte sige endeligt farvel til sit politiske virke.

Kun få måneder efter blev Venstres Søren Hyldgaards politiske arbejde også sat på stand-by. Tre fartbøder og en inddragelse af kørekortet betød, at han måtte opgive sit kandidatur til folketingsvalget og samtidig sætte det lokalpolitiske arbejde i bero. Han har dog anket rettens afgørelse, og afventer resultatet fra landsretten.

I februar blev 1. stedfortræder på Venstres liste, Maiken Andersen, derfor indkaldt til kommunalbestyrelsen under Søren Hyldgaards orlov. Og i januar overtog 1. suppleant fra Det Konservative Folkeparti, Lars Engelberth, officielt Kenneth Birkholms plads. Og sidstnævnte er en mand med en mission i rådssalen.

"Det er faktisk sjældent, at der er en decideret politisk debat ved kommunalbestyrelsesmøderne, og når man ser det med udefrakommende øjne, ligner det, at det hele er klappet af på forhånd. Det vil jeg gerne gøre lidt op med," fortæller Lars Engelberth og tilføjer:

"De politiske slagsmål finder jo sted. De udkæmpes bare langt tidligere, nemlig i de politiske fagudvalg. Det er selvfølgelig altid rart, når alle 23 medlemmer rækker hånden i vejret og folk er enige, men jeg savner personligt en højere debataktivitet i selve rådssalen, og det vil jeg gerne bidrage til at skabe."

Konservativ afstikker

Lars Engelberth har som suppleant siddet med ved alle gruppemøderne hos Det Konservative Folkeparti, og han er derfor - ifølge eget udsagn- "godt inde i materien på de fleste sager". Han har været medlem af Det Konservative Folkeparti siden han var 15 år. Da han var 18, blev han formand for KU i Roskilde, og efter at han senere i sit voksenliv flyttede til sin nuværende bopæl i Bistrup, han har også tidligere været formand for den lokale konservative vælgerforening i Birkerød.

Det var han dog kun frem kommunalvalget i 2001, hvor han i stedet blev valgt til det daværende Birkerød Byråd. Her sad han blandt andet sammen med Axel Bredsdorff fra Lokallisten, som han nu igen er politisk kollega med i Rudersdals kommunalbestyrelse.

Undervejs i den konservative karriere har han dog haft en enkelt afstikker. Det skete i 2005, da han i protest forlod Det Konservative Folkeparti for i stedet at blive løsgænger i Birkerød Byråd og senere i 2009 blev stiftende medlem af Liberal Alliance sammen med Jesper Winther Andersen.

Det skete i forbindelse med, at Det Konservative Folkeparti gjorde Christian Kjær til spidskandidat i forbindelse med kommunesammenlægningen i 2005.

"Men jeg er og bliver konservativ, og jeg er bare glad for, at jeg kom tilbage i folden, og at vi har så godt et team, som vi har i vores lokale gruppe."

Politisk drama

Der har altså tidligere været drama i den politiske kulisse, og også i forbindelse med Lars Engelberths nyerhvervede post i kommunalbestyrelsen blev der det. Men det skal ikke overskygge glæden over at være tilbage i kommunalpolitik, fortæller Lars Engelberth.

"Selvom jeg er tilbage på en lidt trist baggrund, er jeg både glad og stolt over at være tilbage i kommunalbestyrelsen. Jeg er godt forberedt, og jeg glæder mig til rigtig at komme i gang med sagerne igen."

"Politik handler for mig om at gøre en konkret forskel for andre mennesker. Hvis jeg kan være med til at gøre en positiv forskel for mit lokalsamfund og Rudersdal, så gør jeg det. Og derfra er en plads i kommunalbestyrelsen selvfølgelig det optimale udgangspunkt," har Lars tidligere udtalt i Rudersdal Avis.

Han er også formand for Rudersdal Idrætsråd, og det lokale foreningsliv optager en stor del af hans opmærksomhed.

"Der er hundredvis af frivillige i foreningslivet, som gør en kæmpe forskel, og det skal vi huske at værdsætte. Men vi har også et foreningsliv, der er udfordret på deres faciliteter. I foreningslivet opstår de sociale fællesskaber, hvor man hjælper holdkammerater og knytter venskaber. Derfor er det vigtigt, at vi har et stærkt og levende idrætsliv, da jeg også ser det som konkret socialpolitik," fortæller han og tilføjer, at det gør sig gældende i alle aldre.

"Jeg vil gerne slå et slag for, at vi får flere ældre ud af deres lejligheder, så de ikke sidder ensomme derhjemme. Det er vigtigt, at de kommer ud og er aktive, for eksempel i foreningslivet. Og jeg mener, at vi skal turde sætte konkrete mål for, hvor stor en procentdel af de ældre, vi ønsker er aktive i fremtiden."

Vejen til at nå målet er blandt andet igennem den øgede debat i kommunalbestyrelsen. Og Lars Engelberth har strategien klar.

"Jeg kan jo i hvert fald i første omgang selv rejse mig op i salen og sige min mening. Og det vil jeg gøre," siger han og tilføjer:

"Jeg kunne godt ønske, at vi får forskellene i de politiske holdninger mere tydeligt frem, for der er alt andet lige forskel på, om man sidder til højre eller venstre i salen."

Privat bor Lars Engelberth i Bistrup med sin hustru og tre sønner.

Publiceret 12 April 2019 11:00