Præsten skriver: Husker du dit konfirmationsord?

Præsterne i Rudersdal skriver på skift om aktuelle emner i Rudersdal Avis. Denne gang er det Rikke Bjerregaard Bertelsen, sognepræst ved Birkerød Kirke

En tradition, som stadig lever, er konfirmationsord. Lige efter velsignelsen af de unge læser præsten en sætning fra biblen eller et salmevers op.

Konfirmationsordet er individuelt. Førhen var det altid præsten, som valgte konfirmationsordet til de unge. Mange husker deres konfirmationsord. Det står i en salmebog eller bibel, som de fik i gave ved konfirmationen. Der er ofte et helt særligt blik i øjnene, når mennesker til samtaler medbringer deres egen salmebog med et enkelt æseløre eller en særlig hilsen og et konfirmationsord.

Konfirmationsord er korte, vigtige sætninger fra bibelen. Eller det er fra en salme: Et vigtigt vers eller nogle linier. Konfirmationsord kan være til inspiration, trøst, opmuntring eller opbyggelse.

I dag bruger mange præster en ny form: Nemlig at lade konfirmanderne vælge selv. Det går godt i tråd med, at ”Valget” er så vigtigt for de unge – og i det hele taget for os moderne mennesker. Vi vil helst selv vælge vores livsvej. Og det har vores unge generation rige muligheder for! Men det er som bekendt svært at vælge – og dermed vælge noget fra og stå til ansvar for sit valg. Måske ikke lige med konfirmationsord, men i mange andre sammenhænge. Konfirmationen er blevet et valg eller et fravalg. De unge siger ja tak til Guds velsignelse ved konfirmationen, som andre gjorde for dem i dåben. Men uanset hvad, er det også Gud, der bekræfter, at Guds ja til dem stadig står ved magt.

Jeg lader de unge vælge selv og får mange spørgsmål og fine kommentarer i forbindelse med valg af konfirmationsord. F. eks. skulle jeg i år lige tænke mig om, hvorfor citatet ”Gud bevare Danmark” alligevel faldt udenfor kategori. Det var jo udmærket fundet frem.

Hvert år er der også enkelte konfirmander, der beder om, at jeg vælger for dem. Det er en god opgave! Så kan jeg nemlig tænke efter, om jeg synes, lige denne konfirmand skal have et kort og fyndigt: ”Følg mig”, ”Frygt ikke” eller måske ”Alt er tilladt, men ikke alt gavner”. Eller et af de længere, poetiske vers fra salmebogen: En håbefuld adventssalme: ”Blomstre som en rosengård skal de øde vange, blomstre i et gyldenår under fuglesange!” Eller påskens: ”Du som har dig selv mig givet, lad i dig mig elske livet, så for dig kun hjertet banker, så kun du i mine tanker er den dybe sammenhæng”.

Forhåbentlig finder de unge sætningen i deres bibel, hvis de engang bladrer i den igen. Måske genkender de ordet en gang i kirken senere. Uanset hvad ønskes alle årets konfirmander og deres familier en rigtig glædelig konfirmation!

Publiceret 30 May 2019 11:00